Saturday, April 30, 2011

oliday CERR,,

29 april 2011


                   perrhh!!!!arie nie prince william & kate middleton  kawen plakk,,,besh tue,,satu dunie kecoh,,,ske tgk royal wedding diorg,,,slamat pengantin baru lah yer,,,,,x lper gak kpd cg2 yg nk kawen cutie nie,,,exp kpd cg.syafiyah n ustazah fitri,,,,,leke btol tgk royal wedding kt chanel TLC & NTV7 smpi aq lper plakk mlm nie aq ader klas +math,,,huhu,,bile tngan tuisyen pnyer la ngantowk smpi nk bkk mate pown x larat,,mujo blaja index number jer,,x la bratt sgt,,,
 http://l.yimg.com/ep/wpprod/42/2011/04/250royalkiss.jpg





 hahaha!!!lwk nyer tgk pict nie,,,comey nyer bdak tue,,nmpk cam nk protes jer,,rileks arr dik,,nnti klu ko dh bsar carik arr laki cam prince william nie,,,tp jgn kcu prince harry plakk erk,,haha!!!he's mine,,hoho

tazkirah,,Sembilan pembaziran tanpa disedari




IBNU Qayyim al-Jauziyah, ulama dan tokoh gerakan dakwah Islamiah ialah murid ulama terbilang, Syaikh Al-Islam Ibnu Taimiyah. Beliau mempunyai banyak karya ilmiah yang menjadi panduan dalam gerakan dakwah Islam.
Ibu Qayyim dilahirkan pada tahun 691 Hijrah (1292 Masihi) dan meninggal dunia pada 751 Hijrah (1350 Masihi)
Ibnu Qayyim al-Jauziyah mengatakan ada sembilan pembaziran yang sering dilakukan manusia iaitu :-
Ilmu pengetahuan.
Membazir jika tidak diamalkan untuk jalan kebaikan.

Amalan.
Membazir jika dilakukan tidak dengan hati yang ikhlas.

Kekayaan.
Membazir jika dibelanjakan pada perkara yang tidak bermanfaat dan tidak diredai Allah.

Hati.
Membazir jika kosong daripada kasih kepada Allah.

Tubuh badan.
Membazir jika tidak digunakan untuk beribadah kepada Allah.

Cinta.
Membazir jika dicurahkan kepada selain Allah atau melebihi cinta kepada-Nya.

Masa.
Membazir jika tidak diurus sebaiknya.

Akal.
Membazir jika tidak memikirkan sesuatu yang bermakna kepada agama.

Zikir.
Membazir jika tidak memberi kesan kepada hati.

Menurut Ibn Qayyim al-Jauziyah dalam Madarij al-Salikin, waktu tidur yang lebih baik adalah pada pertengahan malam yang awal iaitu kira-kira jam 10 malam.

Waktu yang tidak seharusnya kita tidur adalah selepas waktu Subuh sehingga terbit fajar, waktu selepas Asar sebelum terbenam matahari dan dari waktu Maghrib ke Isyak.

Beliau berkata, tidur pada waktu itu tidak memberi manfaat kepada tubuh badan, malah boleh mendatangkan kemudaratan dan makruh hukumnya.

Saturday, April 16, 2011

AISHITERUUUUUU

PROSTAR edition,,,,

date:-3-9 april 2011,,
venue:-smka simpang lima,,

                     yea!!blan prostar dtg lg,,,best nyer,,taon nie x la bnyk sgt pertandingan nyer,,tp still gempak cam taon2 lpas,,ader bnyk competition yg skola wt,,exp nasyid,tayangan,draw n guest,explorace,dikir barat,n bnyk lg,,,,,check it out ape yg kitorg wt,,,,

                                          najek,tini,ijatt n nana,,,,,luv u all!!!


                                           nomey n aina pown ader,,so cute,,
      

                                               tayangan movie NARNIA yg latest,,,besh3!!
 
                                           


                                                 jiha,che are,kayda,yana n nomey,,,before dikir barat,,



                                                 bdak form 4 pnyer dikir,,not bad,,


                                              nasyid bdak f4,,,

                                                 nasyid bdak form 2,,,,

                                              form kitorg pnyer nasyid,,no 1 uhh,,
                        
                                        
                                                  form 3 pnyer nasyid,,,,
                                                 

                           nie je la yg aq bley share kt korg,,alaa,,mlm kemuncak prostar x dpt nk upload coz time tue aq x bwk camera,,,,tahniah kt sume yg mnang,,,,adiah powh besh2 sume nyer,,,,kire gempak la gak time mlm uhh ,,cme mike diorg jer yg slalu rosak,,taon dpan x dpt la aq nk rse lg bulan prostar kt skola,,huhu                        

ABPBH pnyer pasal,,,hatoii!!!

date:-3 april 2011,,,
venue:-ostel puteri sliss,,


            spt bese,aq n membe2 aq yg len pulg ke ostel kami yg terchenta,,rse cam x puas cutie 2 arie nie,,,sblm blek,,aq tlh men-trytest resepi egg tart,,alhamdullillah menjd gak resepi baru aq tue,,,even x sdap cam kt kedai,,cutie nie x la bnyk sgt pressure coz omwork aq pown x la bntk nmew,,hehehhh:)


            "alaaaa!!!,,,x dpt tgk ABPBH LA MLM NIE,,,dh la rmi gler artis2 yg hot2 siot,,!,,huhu"ayat nie la yg slalu aq dnga time 'kenduri kecil-kecilan kt bilik prep,,even aq x lyn sgt ABPBH tue tp aq rse cam nk tgk la plakk,,,tp,,,,mner la kitorg dpt tgk,,mlm nie dh la ader usrah BADAR,,



         "pssstt,,huda,ko nk join aq x,,???,"tetibe jer daem tnye aq sambil menikmati homemade egg tart aq,,"hah,,??ape nyer,,??,"aq tnye dier blek,,"alaa ko nie,,"tetibe jer dier tunjukkan satu mende alah yg slalu aq tgk,,"hah!!scanner,,??!",,ko bia tol,,sanggop ko bwk smate-mate nk tgk ABPBH mkm nie,,seyezly aq x cyer lgsong kwn aq bley terpikir nk bwk mende tue,,"alaa ,,lek arr,,ayah aq yg kasi bwk,,"balas daem,,


                                 alalala,,comey nyer kak nali nie,,well,,naqibah aq tue,,,

                                     amboi,,sempat lg korg berposing time tnga usrah,,,          
                               
                                              ijat n nali,,my usrah,,,
                                                 
      haaa,,dh alang2 ader mende alah tue,abes je usrah kitorg pown carik arr port yg sesuai utk pasang mende uh,,time tue yg tau hanye aq,daem,yanza n ayda,,tpat kol 9 aq n daem start carik port yg sesuai,,dlm bnyk2 port yg aq survey kt ostel uh,,bwh meje prep aq jugak tmpt yg pleng sesuai,,kitorg terpakse membongkok kt bwh meje utk carik line radio,,huh,,dh la pns gler + nyammok yg x sgan silu isap darah kitorg,,sabo je la,,,


     hish!!!pnatt kitorg carik line tp x dpt2 gak,,yg kitorg jumpe cume radio india,cine,klasik jer,,,yg len ssah gler nk jumpe,,cuak arr gak time kt bwh meje bp kitorg uh,,smpi nk terkantoi ngan kwn2 kitorg gak,,lg2 exco pendidikan dh la ader skali kt situ,,,,mengerikan,,lastly,,smpi dkat kol 12 mlm kiorg try cari tp masih x jumpe2 gak,,dgn bermacam-macam 'gangguan' yg kitorg dpt,,,klu x silap ader satu kategori jer yg kitorg dpt dnga,,tue pon cme kategori pelakon lelaki paling popular klu x silap,,


    tue je ;a sedikit sbanyak yg aq bley kongsi kt korg,,skang aq dh insaf dh,,huhu,,dh x layan dh mende2 cam tue,,,huhu,,tue pown sbb aq tmankan kwn aq,,kpd daem,,jgn cdey2 coz nnti bile2 ko bley tgk ulangan nyer kt tenet,,,haha,,tp aq rse best gler time wt keje jahat ngan ko,,taon dpan x dpt la aq wt cam uh lg kn,,haha!!
igt lg peristiwe taon lpas time aq,ayda,ngan daem fly smate-mate nk tgk world cup,,aq x kn lupekan sweet memory kite uhh,,kpd yg bce nie arp korg jdkan 1 lesson,,jgn nk langgar disiplin skola coz "DISIPLIN TERAS KEJAYAAN,,"(petikan dr moto skola ku yg terchenta,,)


(story nie bkan rekaan smate-mate,,tq kpd watak2 yg menjayekan "kerje jahat" nie,,,haha XD,,,)
               
   

Saturday, April 2, 2011

eppy becoming besday!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

eehh!!!hari jd kite dh dkat la,,,,,lg 2 arie jer,,huhu,,tp time tue kite kt ostel la,,,slalu nyer mesti ibu ngan ayh dpt wish tp klu kt ostel mesti arr busy gler,,mner sempt nk tepon diorg,,,








my wishes 4 my besday thiz year,,,:-
1.may ALLAH bless me whenever i live in the world,,
2.may i can get flying colours result for my SPM,,chaiyok!!!
3.may i always success in my life,,,
4.may ALLAH gives me long lasting ages n healthy,,,,






di kesempatan ini,,kite nk wish eppy becoming besday wt kemba kite,,NURUL HUSNA BT. MOHAMAD yg kt skola nun jaoh di sane,,,haha,,secondly utk NUR ARIENA BT. MOHD AZLI,,nnti bley la kite rai sesame ye,,,jgn lpe bg adiah kt kite ye,,??haha








hope korg akn slaloo dirahmati ALLAH,,gud lark utk korg pnyer exam taon nie,,moge kite akn dpt result gempaq,,,,amiiin,,kpd membe2 yg len,,,x ksah klu korg nk igt ke x aq pnyer besday coz,,,,,aq bkan nyer pna igt arie jd korg pown,,,haha!!!!beruntung la sper besday nyer yg aq igt tue,,,,





Hepy birhday to you,,
Hepy birthday to you,,
Hepy birthday to huda,,,,
Hepy birthday to uuuuuuuuu,,,,