Sunday, December 30, 2012

gud bye 2012 !





salam..any0ng hasey0 !!!! w0w ! nampak nya 2013 bakal menjenguk kita kan..biarlah tahun 2012 pergi bersama sama kegembiraan & kesedihan...kalau nak diikutkan tahun 2012 ni tahun yang banyak bagi aku new experiences sejak duduk jauh ngan family..cuba creat new life with new happiness ngan kawan kawan but s0metimes ALLAH nak uji hambanya..kadang kadang aku rasa macam dah tak ada harapan nak hidup...aku cuba pretend yang aku ni mahluk paling happy kat dunia..rasa lagi sedih bila aku suffer s0rang s0rang....realiti nya aku tak lah kuat mana pun..huhu

gud bya 2012..

semoga tahun 2013 aku akan dapat tersenyum sepanjang masa..dapat hadapi masalah & tekanan dengan senyuman yang paling manis *macam lee min ho tengah dilamun cinta !hehe..aku kena bersedia dengan tekanan yang mendatang..pr0blem study,friend pr0blem,my 0wn life problem,family pr0blem...well hidup ni kan macam roda..kadang kadang kat atas kadang kadang jatuh menjunam kat bawah..dah banyak sangat m0ment aku selalu menangis sebab rasa d0wn yang teramat sangat..tahun 2013 aku nak jadi huda yang kuat !!!!!


YES ! I AGREE..

sedar tak sedar lagi setahun aku akan jadi penduduk tetap "k0lej kampung jawa"...actually aku sangat berdebar nak balik sana c0z aku tak cukup bersedia untuk hadapi tekanan kat sana...f0r me 0rang orang kat sana sangat hebat & strong...tak macam aku..tapi jauh kat sudut hati aku nak berubah ke arah kebaikan..aku harap kawan kawan boleh bantu aku kat sana..aku sangat memerlukan semangat dari insan yang bernama KAWAN ..tak lebih pun....^ ^


respect each 0ther..

sem0ga hidup aku & k0rang sentiasa dilimpahkan kebahagiaan & kegembiraan di samping 0rang orang yang tersayang dan yang paling penting semoga hidup kita semua diberkati ALLAH...segala rezeki,jodoh,maut & untung kita hanyalah di tangan ALLAH....peace y0 !

Wednesday, December 26, 2012

peneman b0san.....0.o




any0ng hasey0 !!!!hihi...b0san b0san b0san kan...macam lah aku jugak...but since cerita scent 0f a woman ditayangkan kat astr0 ria aku tak lagi b0san c0z hari hari aku b0leh mengadap muka hensem lee d0ng wo0k..!!!!! ikutkan aku boleh je nak tengok kat internet tapi bila sekali dah buka internet memang lupa nak bukak cerita ni c0z dah leka online !

scent 0f a woman

dari aku f0rm 5 nak tengok cerita ni tapi asyik busy je...bila dah free inilah masanya aku nak tengok kan...jalan ceritanya memang menarik w0k !!! aku jadi sedih gila bila perempuan yang dia cinta terpakse mintak break sebab nak sorokkan penyakit kanser yang perempuan tu hidap...alol0lo....sob..sob...mujurlah cerita ni 16 epis0d je..insyaallah sempat aku teng0k sampai habis..huhu


cast~


aku ingat lagi dulu time aku ngan membe membe pernah menjerit satu d0rm bila tengok lee dong wok digandingkan ngan actress yang lebih tua dari dia...but lepas aku tengok nampak sweet je di0rg ni..aku suka tengok lee d0ng wok time kat cerita ni c0z dia tak la serius sangat macam kat cerita my girl dulu..boleh buat muka comel lagi....kalaulah dia jadi BF aku.......*berangan !u all b0leh la tengok kat astro ria setiap hari isnin-khamis (5.00pm-6.30pm..)watch ya !



Saturday, December 22, 2012

simple recipe..mashed p0tat0 !


any0ng hasey0 !!!! cuti cuti ni memang best kalau kite dapat penuhkan perut dengan macam macam makanan yang tak selalu kita makan kan..macam tu jugak aku...memandangkan kentang punya la banyak kat dapur rumah aku..tetiba macam teringin pulak nak makan kentang putar...ala..yang macam kat KFC tu...cari punya cari ada pun resepi kentang putar..memang senang je kalau nak buat..aku selalu tengok chef chef barat wat menda alah ni kat chanel AFC..tu yang rasa nak buat tu..k0rang pun b0leh la try..memang senang..bahan pun tak la c0mplicated sangat...dapat dapat orang yang taste western macam aku..! hehe


mashed p0tat0 with sauce gravy~



Bahan-bahan Resepi Kentang Putar (Kentang):
8 biji kentang
1 kotak kecil susu segar
sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah
Cara-caranya
1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 20 minit.
2. Bila kentang sudah empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Dah kering boleh alihkan dari atas api.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata.
Bahan-bahan Resepi Sos (Gravy) Kentang Putar:
1 labu bawang besar (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air panas)
2 kiub ayam knorr
secukup rasa serbuk lada hitam dan sulah
2 1/2 cawan air
Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang. Biarkan dia caramelized (bertukar warna sedikit perang (warna caramel))
2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan tumis sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.
3. Masukkan air dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul. Siap, hidangkan sos yang dah siap bersama kentang putar.

Monday, December 17, 2012

MISS THIS M0MENT.......





ANY0NG HASEY0 !
yes ! s0metimes memang aku rindukan m0ment ni ngan h0mew0rk yang giler melambak & buat h0mew0rk ngan member member....* kadang kadang keje tak penah siap p0n tapi cerita dah berjela jela ! HAHA
but aku tak perlu la nak risau c0z sch00l will re-0pen right,,??!!! * d0nt kn0w what i'm feel right n0w !
just h0pe f0r the best,,prepare f0r the w0rst ! KEEP FIGHTING H0NEY~


Thursday, December 6, 2012

my life bec0me sweet with u ALL !

any0ng hasey0 !!!! hari ni aku teringin sangat nak kenalkan ngan k0rang semua kucing kucing aku....bef0re ni aku memnag tak penah nak suka bela kucing tapi since kucing kesayangan ibu aku lahirkan baby[s] tetiba macam ada rasa nak bela & pupuk rasa sayang kat kucing....here is my family 0f cat..nyameng as mum...min h0 as black cat & kim jung as 0range cat...tapi beberape hari yang lepas si hitam dah mati sebab gad0h ngan kucing lain...innnalillah....


MENG,REN & TAM....

MAKIN HARI MAKIN NAKAL KAU YA!

HUHU~ TAM DAH PERGI TINGGALKAN AKU~

SH0 SHUWITT~

SENYUM SIKIT REN ! OKAY,,CHEEZZ~

aku rasa sangat heppy dengan kehadiran kucing kucing ni dapat lah hilangkan rasa b0ring aku kat rumah ni....sebab kucing kucing ni jugaklah aku banyak dapat kesan cakar...but it's okayy...n0thing w0rried..yang penting kau tak makan aku kan...kalau kau nak makan aku..aku makan kau dulu ! haha

Tuesday, December 4, 2012

WISHING U HEAR ME :)



ya ALLAH...sesungguhnya ENGKAU mengetahui segala apa yang aku rasa sekarang ini...berilah aku semangat kesabaran & ketaban...aku juga perlukan s0kongan dari semua..namun siapalah aku..hanya berharap ENGKAU mendengarnya...aku tidak mengharapkan sesuatu yang lebih..hanya kejayaan & ketengangan....ya ALLAH,tabah kan lah hati hambamu ini...mungkin sekarang saat jatuhku...mungkin ENGKAU akan memberikan sesuatu yang lebih manis nanti.....

h0pe f0r the best,
prepare f0r the w0rst....

keep smiling baby :)
even y0u hurt :(


Monday, December 3, 2012

IPOH,,we're here !



salam..any0ng hasey0 !!!! last week h0liday aku satu family kat ip0h,perak...kit0rg attend wedding sepupu belah ibu aku...hmmm n0t bad gak h0liday kali ni c0z aku memang dah lama tak jumpa sepupu sepapat aku...bila jumpa memang bercerita lah macam macam...kalau nak harap hari lain memang susah nak longgokkan family ramai ramai kan...

amb0i..sedap gila ayah (blue cloth) aku lending...


beginila suasana bila kit0rg tengok fo0tball match piala suzuki..haru jer ! memang macam nak tercabut bumbung bile semua 0rang s0rak g0l!!!!tapi sayang nya TAK GOL ..haha..muj0 harimau malaysia menang 2-0 lawan ngan la0s..well..sebusuk busuk harimau malaya 0rang kita gak kan...btw aku minat gile kat gol keeper harimau malaya..g0 wak lan !!!!aku memang kan rindu gila time ni.....

tiqah gem0k,anis kerek,una my twin & me..

sebelum pegi kenduri kawen sepupu aku..sempat bergambar depan h0mestay..*tak nampak h0mestay pon ! muka yang mencapap je banyak..hehe..

mr mohamad & mrs masriah

my l0vely ayah & ibu.......merah sed0ndon nampak...lawak gila bila baju ayah aku sebijik macam baju kumpulan budak main k0mpang sambut pengantin !..kihkihkih

 mr abg saiful & mrs  kak azwa..

inilah pengantin yang secoc0k...yang guy tu sepupu aku..h0pe their marriage l0ng lasting & may ALLAH bless them...make many kids ya !haha




Thursday, November 29, 2012

MASTERCHEF TERBAEKK !



salam....any0ng hasey0 !!!..s0nok cuti..??!!!HAHA..b0le laa...even rase macam tak bernyawe d0k kat uma ni..rindu gila nak drive kereta tapi ayah aku tak bagi sangat..takut sangat anak dia ni accident padahal aku dah yakin 150 % yang aku boleh drive..mentang mentang aku tak selalu balik rumah terus tak percaya kat aku..h0bi aku sekarang tak lain tak bukan 0fc0urse la teng0k tv...atleast dapat la kurangkan tensi0n sikit kan...tahun depan mungkin aku lagi busy gila agaknya.... dah 0rang macam aku teng0k tv memang tak sah kalau satu hari tak teng0k citer k0rea ..nama pun kp0pers kan..! haha..s0 far aku suka teng0k kat chenel kbs w0rld..citer cinderella's stepsister & inn0cent man  kalau aku tak silap...chanel lain pun banyak gak yang aku tengok..rand0mly aku suka pr0gram kat chanel afc chanel,tlc chanel nagn banyak lagi lah..astr0 kan macam macam ada!






aku ngan family memang suka bab bab teng0k pr0gram masakan..especially mastercafe malaysia..kit0rg akan gathering teng0k semua siri mastercafe malaysia 2...kalau rasa macam ter'escape' apa susah..astr0 kan banyak ulangan siaran..hehe..rasa macam teringin sangat nak masuk mastercafe tu...nak belajar masak macam depa suma,buat plating yang gila gempak lawa..masak lagi la..memang kena sedap c0z nak bagi chef makan....kalau tak sedap memang keluar ikut pintu besar la jawabnya..mesti untung gila sape yang dapat masuk..paling paling b0leh dapat certificate dari mastercafe kan...kalau aku takat masuk k0lej k0muniti blaja masak ada la..tak la sampai tahap mestercafe..*hurm ade la gak kan kena mengena ngan masak....

mastercafe malaysia !!



kalau mastercafe malaysia kali ke-2 ni aku memang minat gila kat  al0ng,ah h0ng & ammar..aku paling suka tengok kaum lelaki yang minat & tahu masak...yang al0ng tu dah la sebaya ngan umur aku...muda kan..memang aku tabik gila kat dia even dia dah pernah tersingkir time awal awal tapi lepas dia masuk balik dia b0leh buktikan yang dia boleh sampai final...kalu bab ah hong lagi la..muka kalau teng0k sebijik macam al0ng mintak hutang..*muka gengster seyh!ngee~ sekali kerjaya dia arkitek berjaya tu! si0t je..aku h0pe sangat sangat depa b0leh masuk sampai final ...dua dua handal masak bagi aku..bef0re ammar keluar aku memang suka gila teng0k dia masak...bakal pil0t memasak!perrhh~muka pun b0leh tahan hensem,badah t0ugh..hihi..tapi sayang je dah keluar...


along mastercafe..(kiri)
ah hong mastercafe!

ammar mastercafe !
kadang kadang mula la aku berangan nak dapat suami yang pandai memasak...0rder je mesti dapat...tapi kalau dapat yang pandai masak western lagi la aku sayang!kihkihkih..dah..dah..asyik nak berangan je budak s0rang ni...MASTERCAFE MEMANG TERBAEKK WO0K!0kei lah! eppy h0liday t0 all my chingu!! chia0!!!!!!