Wednesday, January 25, 2012

EGG TART RECIPE,,

simply delicious,,
h0lla!! hai u all,,wokeyh..di arie yg plg indah ini aq rse cam nk share resipi ngan korg..HEHE..utk pengetahuan korg..aq sgt suke makan tart telur..tau x ape menatang tue,,??!!klu x tau nie haa,,aq nk explain..bese nyer klu org melayu akn mkn tart nenas,,but tart telur nie bese nyer dimakan oleh kaum cine..mle2 aq pown x pna tau tp bile aq tgk program @ astro AFC  bru ler aq tau..resepi nie sgt senang utk dicube..bhn2 nyer pown x la complicated sgt..time aq dok kt ostel dolu2 slalu wt kn mende alah nie utk kwn2 aq..sjer nk bg diorg rse..tp mende nie x ley slalu mkn coz cpat naek muak..tp klu aq mkn x pna rse muak..HOHO..yg penting aq rse enjoy n excited bile masak mende2 camnie..lg2 org cam aq nie mmg suke discover resepi2 camnie..rse cam hobi plakk..lg pown kt internet nie mcm2 resepi yg ley korg cube,,iye dokk,,??!!

okei,,drpd korg dengar aq bebel mende yg nta pape ntah nie better korg usya2 resepi yg aq nk share kt korg nie,,HEHE..jom start,,!!!


BAHAN-BAHAN:-

(untuk doh,,)
500 gram tepung gandum
250 gram margerin
1 biji telur
20 gram gula
1 sudu teh esen vanila

(untuk kastard telur,,)
250 ml susu cair
4 biji telur
200 gram gula
200 ml air
50 gram tpg kastard
1 sudu besar esen vanila
sedikit peawrna kuning

CARA-CARA:-

  1. okei,,mule2 kite kene wat doh dulu,,firstly ayak tepung gandum smpi halus 
  2. pukul telur,margerin n gule smpi kembang..ley gune mesin pengadun o kcu gne senduk,,(gerenti pnat klu gne care manual,,)
  3. msok kan esen vanila n tepung gandum sedikit demi sedikit 
  4. satukan adunan smpi bole dijadikan doh
  5. msok kan doh dlm plastik dan letak dlm peti sejuk bia nnti senang utk dibentuk
  6. dlm 20 minit macam tue,,kuarkan doh n ley dibentuk kan kt acuan tart,,(korg tau kan acuan tart telur tue cner,,)
  7. utk wt kastard telur..firstly pukul telur smpi kembang,masok kan gule,tepung kastard,susu cair,air,esen vanila n pewarne kuning,,
  8. msok kan adunan kastard telur dlm acuan doh td,,jgn pnoh sgt smpi melimpah tau..
  9. masok kan dlm oven n bakar dgn api atas bawah dlm suhu 180 darjah celcius pd masa dlm 30 minit..
  10. make sure korg tgk2 tart telur tue bile tengah masak,,takowt kadang2 terlebih masak..

utk pastikan tempoh masak tart telur yg korg wat tue actually depends kt doh korg,,klu tebal kene la tggu lmer sikit utk masak,,clear guys,,??!!