Monday, February 13, 2012

TIRAMISU RECIPE

 bismillahirrahmanirrahim...pada malam yg lg indah dan permai ini aq nk share resepi ke-3 yg aq dh blaja kt kolej komuniti  yg aq cakap tue..TIRAMISU..satu name yg tak asing lagi untuk orang itali sbb mende alah tue merupakan desert diorg..but maybe sangat asing bagi rakyat m'sia..aq dh lame nk merase wat tiramisu nie..alhamdulillah finally aq berjaye menghasilkan tiramisu dgn tgn aq sendiri..well done..!                                                          

 

                                                
aq nk advise kt korg supaye mencuba resepi nie sebab mmg best bile sekali sekale wat desert macam nie..korg akan rase fun bile try masakan yg korang x selalu cube..caye lah cakap aq..maybe ade certain bahan nyer yg korg rse susah nk carik..tp korg kan kreatif..ape kate kalau korg try resepi nie dengan sebaik mungkin..usaha tangge kejayaan kn,,??!!

BAHAN-BAHAN:-

2 bungkus biskut tiramisu (sponge finger/lady finger )
2 biji kuning telur
250 g mascerpone cheese (make sure halal kay,,)
350 whipping cream
100 g gula icing
sedikit serbuk koko-hiasan
1 sudu besar nescafe
1 cawan air panas (buat bancuhan nescafe)

CARA-CARA:-
  1. pukul whipping cream hingga gebu.(pukul ketika cream sedang sejuk,jgn pada suhu bilik,kalau x nnti cream x akn kembang..)
  2. pukul kuning telur dan gula icing hingga pekat dan gula hancur
  3. masukkan mascerpone cheese ke dlm adunan kuning telur yg telah dipukul tadi dan gaul sebati
  4. masukkan whipping cream  yg telah dipukul td dan kacau hingga sebati
  5. susunkan biskut tiramisu yg telah dicelup dengan bancuhan nescafe ke dlm acuan (korg just celupkan setengah baringan biskut tue je..jgn smpi biskut tue basah sgt..)
  6. kemudian letakkan satu lapisan bancuhan yg telah dipukul tadi ke atas biskut yang rata
  7. ulang semula langkah 5 dan 6 hingga menjadi dua lapisan atau lebih
  8. hiaskan serbuk koko di atas lapisan bancuhan terakhir
  9. sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang 4-6 jam
  10. siap utk dihidang..!

macam mane,,?okeii tak resepi nie..mule2 mmg la nmpk cam complicated jer..tp actually best sgt wat mende alah nie..korg akan rase lg best bile korg menikmati tiramisu nie sendiri..rse macam tak nak kongsi ngan orang..HEHE..korg bole gak hias tiramisu nie dgn hirisan buah strawberry..haa..lg satu,kalu korg susah sgt nk carik mascerpone cheese korg bole gantikan dgn cream cheese...terima kasih kerane sudi membaca,,may ALLAH bless u all..





No comments: