Wednesday, March 7, 2012

CHIKEN CHOP & KASTARD JAGUNG...

any0ng hasey0,,! HEHE..hari nie kite rase best sangat sebabb kite dapat mengikuti kursus masakan kat kolej komuniti sabak bernam..best sangat sebab kite dapat masak bersame kawan kawan kite yg tersayang..dah lame rase nye tak jumpe diorg semua..dapat la jadi pengubat rindu di hati kite nie........

okeyh..! today kite dah belaja 2 resepi..mule-mule kitorg buat kastard jagung dan kedua kitorg buat chicken chop..amacam..sdaap kn..??mesti la...lagi pun kitorg kene bayar yuran sebanyak 5 ringgit jer weyh..tak banyak pun...kalu kursus masak kat luar-luar tue jangan harap la nak dapat masak dengan hanya bayar 5 ringgit..mmg berbaloi gitu....!

FIRST RESEPI :- CHICKEN CHOP..
en.google yg masak nie...



BAHAN-BAHAN:-

  1. peha ayam
  2. garam
  3. tepung gandum
  4. telur ayam
  5. bread crumb
  6. minyak masak
  7. demi-glace brown sauce mix (knorr brand )
  8. bawang putih
  9. cendawan kepingan (rex brand) / cendawan butang dipotong halus
  10. kubis
  11. sos salad coleslow ( lady's choice)
  12. tomato
  13. kentang goreng ( french fries)
CARA-CARA :-

CARA MEMBUAT AYAM CHICKEN CHOP..
  1. ayam dibersihkan ( buang tulang..)
  2. ayam digaul dengan tepung
  3. ayam direndam telur
  4. ayam disalut dengan bread crumb
  5. ayam dimasak menggunakan deep fryer 
CARA MEMBUAT SOS CHICKEN CHOP..
  1.  cincang bawang putih n tumis
  2. masukkan hirisan cendawan
  3. demi-glace digaul dengan air
  4. masukkan campuran demi-glace ke dalam campuran cendawan dan bawang putih yang ditumis
  5. masak lebih kurang 3 minit ( ikut kepekatan yg sesuai..) 
CARA MEMBUAT  COLESLOW

  1. hiris kubis dan lobak
  2. gaul dengan coleslow lady's choice hingga mendapat kepekatan yg sesuai..
                                                         done,,,,!!!!!

RESEPI KEDUA :- KASTARD JAGUNG
nie pown incik google yg masak....



BAHAN-BAHAN:-

  1. 1 tin jagung manis ( jenama ayam brand )
  2. 1 kg santan (boleh ganti ngan susu bagi sesiapa yg tak suka santan)
  3. 40 gram gula
  4. 1 sudu kecil garam
  5. tepung kastard ( bergantung kepada anda )                                                            
CARA-CARA:-

  1. kacau tepung kastarg n jagung
  2. masukkan gula dan garam
  3. masukkan santan n kacau hingga sebati dan tidak berketul
  4. kacau di atas api hingga pekat dan likat
  5. sejukkan

 thanx for reading my entry...selamat mencuba,,,!!!!!


No comments: