Sunday, March 25, 2012

JANGAN BIARKAN DIRIMU JATUH TERLALU LAMA....

 BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.....

segala qada' & qadar ALLAH adalah merupakan rahsia buat manusia..manusia tidak mengetahui apa yg akan berlaku pada dirinya dan di sekelingnya kelak....

Jika dunia ini tiada keimanan di dalamnya, maka dunia ini tidak berguna, tidak bernilai dan tidak bermakna.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih akan selalu mengganggu dengan kenangan masa lalu, akan membuatmu khuatir dengan segala kemungkinan di masa yang akan datang, dan akan menyia-nyiakan kesempatan pada hari ini.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih hanya akan membuat hati menjadi kecut, wajah menjadi muram, semngat akan padam, dan harapan akan menghilang.

Jangan bersedih, sebab kesedihan hanya akan membuat musuh gembira, membuat kawan bersedih, membuat orang yang mendengki senang, dan membuat hakikat-hakikat yang ada berubah.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih sama dengan menentang qadha', dan menyesali sesuatu yang pasti, jauh dari sikap lembut dan benci terhadap nikmat.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih tidak akan pernah mengembalikan suatu yang hilang dan yang telah pergi, tidak akan membangkitkan orang yang mati, tidak mampu menolak takdir, dan tidak mendatangkan manfaat.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih itu datangnya dari syaitan, dan kesedihan itu adalah rasa putus asa yang menakutkan, kefakiran yang menimpa, putus asa yang berlanjutan, depresi yang harus dihadapi, dan kegagalan yang menyakitkan.

petikan dari :- tazkirah jangan bersedih..la tahzan..

 buat diriku & semua insan yang sedang menghadapi  ujian,cabaran dan dugaan...hidup ini masih panjang untuk diteruskan...penuhilah hidup kita dengan perkara yang bermanfaat..masa itu sangat berharga & merupakan pembunuh bagi kita yang mensia siakan nya...masih banyak lagi peluang yang kita perlu cari..insyaALLAH rezeki kita pasti datang..

life is short, so make it sweet.....
                                                                        : : ^ _ ~ : :

No comments: