Saturday, March 24, 2012

WHERE I'M GOING ?

any0ng hasey0,,! waahh..sejak bahang result SPM 2011 keluar mmg tak senang duduk rasa nya..daripada hari aku amek result kelmarin sampai la sekarang tak habis habis asyik nak tanya pasal result aku...daripada jiran,kawan kawan,junior sampai la ke sepupu sepapat....penat la nak cakap...

" alhamdulilah....walaupun tak sebanyak yg ditarget tapi cukup la saye sajer yang tahu..."

actually sampai sekarang aku tengah belaja utk menerima takdir..yela..memang tipu sangat sangat la bila aku cakap yang aku tak sedih..sape yg tak sedih bile ape yg diimpikan selame nie tak menjadi kenyataan...tapi kat sini aku nak tegaskan bahawa tak perlu la kita nak salahkan takdir kalau kita tahu hanya itu sahaja kemampuan kita..mungkin rezeki kita belum sampai...biarlah masa yg menentukan..mengalah tak bermakna kalah...yang penting kita kena teruskan hidup untuk masa akan datang...rezeki ALLAH ada di mana mana....


kadang kadang aku sangat pelik ngan certain kawan aku yang terlampau meletakkan harapan yang tinggi sedangkan dia sendiri tak sedar apa kemampuan dia...bila kurang berjaya mula lah nak d0wn lebih lebih macam dia sorang saja yang malang kat dunia ini..sedangkan dia tak sedar ada yang lagi teruk dari dia..mungkin sangat susah untuk dia menerima takdir yang telah tertulis..


lesson nya di sini..janganlah kita terlampau kecewa dengan apa yang kita peroleh..apa la hak kita untuk mempertikaikan segala kekurangan yang ada..mungkin ALLAH dah tetapkan yang terbaik untuk kita di kemudian hari..siapa lah kita untuk tahu semua itukan....perancangan ALLAH adalah sebaik baik perancangan..lepas tu tak payah la kita nak salahkan orang lain atas kegagalan yang kita cipta sendiri..sebab semua nya datang dari usaha kita sendiri..

n0w aku tengah mencuba untuk teruskan usaha demi mendambakan masa depan yang cerah..bila dah lepas amek result perkara yg biasa nya akan dilakukan bagi seluruh ex-student spm macam aku akan......

pikir macam macam hal termasuklah.....

IPTA/IPTS....??!
matrik..??! ngee~
pra-Universiti....??!
IPG..??!
scholarship..??!
pinjaman pelajaran..??!

bila cakap pasal benda nie semua memang tak sudah sudah..dalam sehari tak sah kalau tak dapat panggilan or mesej dari kawan kawan yg tanye pasal menda menda nie semua....memang kena pikir habis habis pasal tempat tempat nie sebab semua tempat nie akan menentukan masa depan aku..untuk langkah selamat aku pun try la mohon semua except kolej swasta...tak boleh la nak demand sangat kan..HUHU..sometimes baru aku sedar yang rupa nya aku dah besar...!bukan budak budak lagi dah...*perasan habis..hidup ni pun masih panjang lagi untuk aku teruskan dan corakkan..ini la yang akan mematangkan lagi diri aku..

ya ALLAH...berilah aku pertunjuk untuk memilih yang terbaik bagi diriku...sesungguh nya engkau maha mengetahui..aku berserah kepada-MU dalam setiap perkara yang aku lakukan...engaku sahaja lah yang membuka pintu rezeki ku.....



No comments: