Tuesday, April 24, 2012

RESEPI SEAFOOD LASAGNE~


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

Any0ng hasey0 !!! heyy u all !!! may ALLAH bless u all...t0day aku nak share kat k0rg semua tentang resepi yg dah aku pelajari kat k0lej k0muniti sabak bernam...tak salah kan kalau aku nak share ilmu memasak ngan k0rg...last week kt k0lej k0muniti tu aku & kawan kawan aku belajar masak makanan western..sedaapp wo0o~ tak tipuu...tapi kan memandang kan kita ni semua rakyat m'sia mane la selalu jumpa makanan western kan...tapi kalau sekali sekala makan baru la tau nikmat nye makanan western ni...tak caye,,??! try la sendiri..


kakak kakak kite memasak~
BAIK BAIK POT0NG BAWANG KAK~
fuuy000~aida memasak~HEHE


0kayy u all~ memandangkan resepi yg aku belajar agak c0mplicated s0 aku akan try m0dified ikut kemampuan aku & k0rg sendiri..yg penting kita dapat mencuba sesuatu yg baru kan....aku nak f0kuskan resepi first aku buat HAZWANIE BT. ZULKAFLI yg pernah mintak kat aku resepi ni dulu...kalau nak bg kat ph0ne mmg naik pecah screen tu aku menaip kang..WAHAHA~



GENG MEMASAK~ karmila,aida,tinie & zati...



FIRST RECIPE :- SEAFO0D LASAGNE...

KAEDAH FIRST :- S0S PUTIH..
BAHAN :-
1 biji bawang besar
2 sudu besar minyak zaitun / minyak masak biasa
1/2 cawan air rebusan seefood (air rebusan kulit udang)
1 sudu besar s0s tiram
100 gram udang dibuang kulit
beberapa batang isi ketam (imitasi..dipotong dadu )
50 gram s0t0ng (dihiris bulat )
1/4 sudu teh lada putih/lada sulah
1/2 sudu teh serbuk 0regano
1/2  cawan tepung gandum
1-1/2 cawan susu segar/cair
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan whipping cream
sedikit air (jika perlu)

CARA:-
  1. panaskan minyak dalam kuali & letak 2 sudu makan mentega..tumis bawang sehingga lembut dan kekuningan.
  2. masukkan air rebusan makanan laut & s0s tiram.Masukkan serbuk oregan0,lada putih,udang,ketam & sotong.Biarkan seketika hingga makanan laut masak.Toskan & simpan kuah.
  3. cairkan mentega dalam periuk.Masukkan tepung & sebatikan hingga lembut.Biarkan sehingga sedikit perang.Masukkan susu & kuah makanan laut tadi.Tambahkan garam.Didihkan & kacau hingga pekat.
  4. tutup api & masukkan makanan laut yg telah dimasak tadi & whipping cream.Sebatikan. 
KAEDAH SEC0ND:-SOS BOLOGNESE

BAHAN:-
1/2 cawan bawang merah
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu makan minyak zait0n / minyak msk biasa
2 sudu besar s0s tiram
1 sudu besar lada hitam (dikisar)
1 sudu teh serbuk oregan0
2 helai daun bay
1/2 tin cendawan butang (dipotong dadu)
1/2 batang celery(dipotong dadu)
1/4 cawan lobak merah(dipotong dadu)
2 biji t0mato (dipotong dadu)
1/2 tin tomato puri
sedikit garam
sedikit air


CARA:-
  1. tumis bawang besar & bawang putih hingga wangi.
  2. masukkan lada hitam,daun bay,serbuk oregan0,cendawan & t0mato puri.
  3. sebatikan kemudian masukkan lobak merah,t0mato & batang celery.
  4. masukkan sos tiram & perasakan dengan garam.Jika terlalu pekat,tambahkan sedikit air.
  5. didihkan sehingga masak.
KAEDAH THIRD:- LASAGNE
BAHAN:-
1/2 cawan keju parmesan(diparut)
sedikit keju mozarella (diparut)
9 keping lasagne (direbus & dituskan)

begini caranya~

CARA:-
  1. ratakan s0s putih dalam dulang pembakar.Lapiskan dengan kepingan lasagne.
  2. ratakan dengan s0s b0lognese & taburkan cheese..
  3. ulang langkah tadi hingga selesai.Pastikan bahagian atas sekali diratakan dengan sos & keju
  4. bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 35 minit atau sehinggan perang kekuningan.Biarkan sehingga 15 minit sebelum dipotong.

inilah hasil nya~~~~~~sedap kn,,,,


duta lasagne~

SECOND RECIPE :- SPAGGETI WITH CREAMY MUSHRO0M... 

    BAHAN-BAHAN RESIPI KE-2..
CARA CARA~
SECOND RECIPE:-SPAGGETI WITH CREAMY MUSHR0OM..




    THIRD RECIPE :- MINI PIZZA...


    MINI PIZZA RECIPE,,,*MALAS NK MENAIP...(ZO0M YA,,)


    mmg berbaloi buat sendiri dr beli kat kedai,,



    selamat mencuba!!!!! gerenti sedaapppp~ 


    OKAYY U ALL...selamat mencuba segala resepi yg aku dah selamat share kat k0rg...memasak itu mudah & menyer0nokkan bukan,,,???!!!

     

    3 comments:

    mEncAri yUnG pa$Ti said...

    yg lasagne 2..k0 gune heavy cream lagi better ak rse dri whipping cream..cz whipping cream 2 mcm mnis sikit..n klu gune heavy cream..texture die lagi bg0s..

    cik karmila said...

    mane2 cream pown bole yg,,whipping cream pown xde la manis mane,,i rse dua2 pown tak kisah,,yg penting ade texture creamy~

    Sis AI said...

    Perghh.. Nmpak lazat! Lgi2 klu dibikin oleh gadis2 muslimah gitu, haha! Mesti lbih lazatnya! Great job sis!