Friday, May 25, 2012

5 hari di KISAS,,,


any0ng hasey0 !!! salam alaik,,ehehe,,dah lama rasa nya tak melepas rindu setengah mati kat bl0g aku yg tak seberapa nie...0yeahh!!! finally olidayy semester first dah mula..suka nya aku...kih kih kih..semenjak jadi pelajar makin semangat pulak aku nak cuti..kalau cuti sek0lah lain rasa nya kalau nak dibandingkan dengan cuti kalau tak sek0lah (menganggur)...alhamdulillah dah 5 hari aku dah pegang status sebagai pelajar kat k0lej islam sultan alam syah (KISAS)..nama yg sebelum ni orang selalu bangga bangga kan..aku rasa sangat bersyukur sebab ALLAH dah tempatkan aku kat satu tempat yg indah,bagus,islamik untuk aku jalani life sebagai pelajar l0wer 6 / pra-u..aku tak rasa ini adalah tempat terakhir aku...sebaliknya aku rasa inilah tempat terbaik aku.....!

my luv,,my college,,



kat sini aku nak share beberapa experience berharga aku time berada kat sana...hmm kalau cakap pasal life kat 0stel mesti sumua nya lebih kurang jer kan...tapi KISAS ni memang betul betul 0stel yang terbaekk...nak tau kenapa..sebab KISAS ni antara sek0lah berasrama penuh a.k.a sek0lah banyak pr0gram & sek0lah berprestij tinggi a.k.a sekolah banyak tekanan...kalau nak cakap pasal rules dia memang bapak ketat la...sebab sek0lah tu perlu jaga standard sebagai sek0lah berprestij tinggi..tak b0le la cikai cikai je kalau bab bab rules 0stel & sekolah ni...

keunikan kisas,,
first time aku sampai situ aku memang teruja teng0k kawasan k0lej tu..memang kat tengah bandar & kalau k0rg nak tau KISAS juga dikenali sebagai bumi wakafan c0z pada zaman dulu sultan selang0r wakafkan tanah istana beliau untuk dirikan sebuah sek0lah agama bagi lahirkan ramai da'ie & pemimpin...dengan izin ALLAH maka lahirlah ramai para ulama keluaran k0lej tu...kira nya semua kawasan kat situ adalah kawasan istana...masjid yg kat situ pun adalah istana lama sebenarnya..s0 hist0ry..


 mula mula lepas aku daftar & masuk 0stel kat situ memang aku terkejut dengan rules di0rg..sangat jauh berbeza dengan 0stel sek0lah lama kau dulu...kalau pergi ke dewan makan mesti pakai kasut pvc & st0kin hitam..selain dari tu adalah diharamkan..baju t-shirt + selipar pun tak b0le langsung pakai ke DM..kalau malam mesti pakai baju prep yg disediakan sekolah..0ther cl0th s0ry to say la..memang 0ut ! mula mula aku pikir kat kisas ni b0le pakai baju jubah rupa rupanya HARAM jugak..tak paham aku..s0lat mesti di awal waktu..kalau lambat memang habisla nama kena ambik..pastu markah rumah akan dipot0ng..tinggal kat sini memang macam sek0lah harry p0tter..siap ada kaler rumah sendiri..setiap acti0n yg kita buat akan dinilai & effect kat markah rumah..ada 4 rumah..rumah thariq,khalid,0mar & ali..but for me..id0p thariq!!!

mengikut 0bservati0n aku..duit banYAk habis kat kolej ni sebab beli baju je...memang macam macam baju yg kit0rg pakai..baju sek0lah,baju prep,baju batik,baju SBT,baju t-shirt rumah & macam macam lagi la..baju baju nye memang smart...insya ALLAH tak rugi aku beli..huhu..kantin kat sana pun orang kata mahal tapi s0 far aku jarang ziarah kantin..selalu aku makan kat dm je..asalkan kenyang & jimat duett..hehe

tapi benda yg aku nak share kat k0lej tu yg tak ada kat sek0lah lain adalah dari segi persekitaran dia memang bagi aku 100% perfect..pergaulan antara lelaki & perempuan sangat sangat terjaga..lelaki memang susah nak pandang perempuan & begitu jugak sebaliknya...bila aku pikir pikir balik betapa s0sial nya sek0lah lama aku dulu even ada title agama..pelajar pelajar kat situ memang frendly..tak ada yang kerek & yang suka c0p cop 0rg kerek..bila bertemu sesama jantina mesti akan berbalas senyum & salam..betapa harmoni nya hidup kat situ...aku yg sebagai newbie kat situ tak la rasa malu & kek0k sangat...kisas berpegang kepada prinsip 'kedatanganmu dirai,pemergianmu pencetus da'ie'...sangat bermakna bagi aku..kalau kawan kawan d0rm memang tak payah cakap la..semua nya baik kuasa tiga...kawan kawan d0rm aku semua nya merata m'sia..ada yg dari kedah,penang,tengganu,pahang,melaka,n9,perak,kelantan....senang kata semua negeri adalah..aku suka sangat saat kit0rg bergurau bersama....sem0ga ukkhuwah yg kit0rg bina makin erat dari hari ke hari...

aku harap sem0ga aku akan terus bertahan kat k0lej tu...demi mendambakan result stpm yg cemerlang...harap aku dapat bersaing + lebih berusaha dengan gigih akan datang....aku jugak harap dapat kutip mutiara mutiara yg berharga kat kisas tu yg mungkin susah untuk aku jumpa kat luar sana....aku teringin nak tengok ibu & ayah aku gembira & menangis dengan kejayaan aku kelak...c0me'on girl..y0u can d0 it~




2 comments:

iffa Afifa said...

serious , mmg AWESOME + SUPERB KISAS nih . Hee~

Apple said...

Ada baiknya kot dpt kolej camni, jadi fokus kat study tu dijaga. Hoho..
Semoga berjaya.