Wednesday, March 28, 2012

WORDLESS WEDNESDAY ~

any0ng hasey0.....alhamdulillah dengan izin-NYA dapat la aku menulis entry yg tak seberapa nie....hidup nie masih panjang untuk diteruskan...insyaALLAH aku akan cuba untuk belajar menjadi insan yang lebih tabah dari akan datang..nama pun hidup..mesti banyak dugaan & cabaran..kita mesti berani hadapi semua tue....

" sayang,d0n't give-up...biar apa orang nak cakap yang penting kita jangan pernah putus asa ..biar hari ini orang bangga dengan kejayaan mereka,esok pasti tiba giliran mu....bersabarlah...ALLAH sedang mengujimu....ingat..ALLAH selalu bersamamu......"





semoga ALLAH merahmati huda & smua yang sedang membaca entry ini......have a nice day  ! BYE.....


Sunday, March 25, 2012

JANGAN BIARKAN DIRIMU JATUH TERLALU LAMA....

 BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.....

segala qada' & qadar ALLAH adalah merupakan rahsia buat manusia..manusia tidak mengetahui apa yg akan berlaku pada dirinya dan di sekelingnya kelak....

Jika dunia ini tiada keimanan di dalamnya, maka dunia ini tidak berguna, tidak bernilai dan tidak bermakna.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih akan selalu mengganggu dengan kenangan masa lalu, akan membuatmu khuatir dengan segala kemungkinan di masa yang akan datang, dan akan menyia-nyiakan kesempatan pada hari ini.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih hanya akan membuat hati menjadi kecut, wajah menjadi muram, semngat akan padam, dan harapan akan menghilang.

Jangan bersedih, sebab kesedihan hanya akan membuat musuh gembira, membuat kawan bersedih, membuat orang yang mendengki senang, dan membuat hakikat-hakikat yang ada berubah.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih sama dengan menentang qadha', dan menyesali sesuatu yang pasti, jauh dari sikap lembut dan benci terhadap nikmat.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih tidak akan pernah mengembalikan suatu yang hilang dan yang telah pergi, tidak akan membangkitkan orang yang mati, tidak mampu menolak takdir, dan tidak mendatangkan manfaat.

Jangan bersedih, sesungguhnya rasa sedih itu datangnya dari syaitan, dan kesedihan itu adalah rasa putus asa yang menakutkan, kefakiran yang menimpa, putus asa yang berlanjutan, depresi yang harus dihadapi, dan kegagalan yang menyakitkan.

petikan dari :- tazkirah jangan bersedih..la tahzan..

 buat diriku & semua insan yang sedang menghadapi  ujian,cabaran dan dugaan...hidup ini masih panjang untuk diteruskan...penuhilah hidup kita dengan perkara yang bermanfaat..masa itu sangat berharga & merupakan pembunuh bagi kita yang mensia siakan nya...masih banyak lagi peluang yang kita perlu cari..insyaALLAH rezeki kita pasti datang..

life is short, so make it sweet.....
                                                                        : : ^ _ ~ : :

Saturday, March 24, 2012

WHERE I'M GOING ?

any0ng hasey0,,! waahh..sejak bahang result SPM 2011 keluar mmg tak senang duduk rasa nya..daripada hari aku amek result kelmarin sampai la sekarang tak habis habis asyik nak tanya pasal result aku...daripada jiran,kawan kawan,junior sampai la ke sepupu sepapat....penat la nak cakap...

" alhamdulilah....walaupun tak sebanyak yg ditarget tapi cukup la saye sajer yang tahu..."

actually sampai sekarang aku tengah belaja utk menerima takdir..yela..memang tipu sangat sangat la bila aku cakap yang aku tak sedih..sape yg tak sedih bile ape yg diimpikan selame nie tak menjadi kenyataan...tapi kat sini aku nak tegaskan bahawa tak perlu la kita nak salahkan takdir kalau kita tahu hanya itu sahaja kemampuan kita..mungkin rezeki kita belum sampai...biarlah masa yg menentukan..mengalah tak bermakna kalah...yang penting kita kena teruskan hidup untuk masa akan datang...rezeki ALLAH ada di mana mana....


kadang kadang aku sangat pelik ngan certain kawan aku yang terlampau meletakkan harapan yang tinggi sedangkan dia sendiri tak sedar apa kemampuan dia...bila kurang berjaya mula lah nak d0wn lebih lebih macam dia sorang saja yang malang kat dunia ini..sedangkan dia tak sedar ada yang lagi teruk dari dia..mungkin sangat susah untuk dia menerima takdir yang telah tertulis..


lesson nya di sini..janganlah kita terlampau kecewa dengan apa yang kita peroleh..apa la hak kita untuk mempertikaikan segala kekurangan yang ada..mungkin ALLAH dah tetapkan yang terbaik untuk kita di kemudian hari..siapa lah kita untuk tahu semua itukan....perancangan ALLAH adalah sebaik baik perancangan..lepas tu tak payah la kita nak salahkan orang lain atas kegagalan yang kita cipta sendiri..sebab semua nya datang dari usaha kita sendiri..

n0w aku tengah mencuba untuk teruskan usaha demi mendambakan masa depan yang cerah..bila dah lepas amek result perkara yg biasa nya akan dilakukan bagi seluruh ex-student spm macam aku akan......

pikir macam macam hal termasuklah.....

IPTA/IPTS....??!
matrik..??! ngee~
pra-Universiti....??!
IPG..??!
scholarship..??!
pinjaman pelajaran..??!

bila cakap pasal benda nie semua memang tak sudah sudah..dalam sehari tak sah kalau tak dapat panggilan or mesej dari kawan kawan yg tanye pasal menda menda nie semua....memang kena pikir habis habis pasal tempat tempat nie sebab semua tempat nie akan menentukan masa depan aku..untuk langkah selamat aku pun try la mohon semua except kolej swasta...tak boleh la nak demand sangat kan..HUHU..sometimes baru aku sedar yang rupa nya aku dah besar...!bukan budak budak lagi dah...*perasan habis..hidup ni pun masih panjang lagi untuk aku teruskan dan corakkan..ini la yang akan mematangkan lagi diri aku..

ya ALLAH...berilah aku pertunjuk untuk memilih yang terbaik bagi diriku...sesungguh nya engkau maha mengetahui..aku berserah kepada-MU dalam setiap perkara yang aku lakukan...engaku sahaja lah yang membuka pintu rezeki ku.....



Wednesday, March 21, 2012

RESULT SPM KU !


any0ng hasey0,,!!! perrh  ! gilerr cuak hari ni sebab seluruh pelajar spm sesi 2011 akan memikirkan slip keputusan yg akan diorg sume dapat....setelah sekian lame nye tidur tak lena , makan tak kenyang , mandi tak basah dek memikirkan result yang akan keluar...maka dengan itu jatuh lah tarikh keluar result pada hari ni...

bukan main kecoh,cuak,takut,seram lagi aku & kawan kawan memikirkan result yg bakal keluar..kalau kat FB sume orang akan berteka teki dengan result yg diorg bakal dapat,pastu siap ada yang ber-forward-forward kan mesej yg berkaitan result yg bakal keluar..ade yg berbaur ugutan pun ada....haish..! menakutkan betul...

21 mac 2012   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OMG ! result dah keluar la...bile malam sebelum result keluar..debaran semakin terasa....ada jugak yang mesej macam-macam...semua nya tanye.......

"ehh..nak pakai baju pe,,??"
"tudung ape,,??  "
"pakai tudung labuh ke bawal..??shawl,,??"
"pegi ngan sapew,,?"

haila ~ menambah pening kepale aku je...macam macam kerenah kawan kawan aku ni...

bile sampai sekolah....pheeww..giler segan bile tengok budak budak sekolah dengan songkok ngan tudung labuh diorg..aku pulak..??cukup cukup syarat menutup aurat saje..HEHE..punya la lame menunggu ( dah macam nak mintak sedekah pun ada,,) finally cekgu cekgu pun turun ke dewan seminar dengan muka yang serius * sambil bawak fail result..aduhh ! setelah beberape lama nya menunggu kat luar dewan seminar * cuak nak amek result...finally aku pun mengatur langkah...time tue macam macam reaksi yg aq dapat lihat..ade yg nangis macam putus cinta,melompat lompat macam monyet,tak de reaksi.....hmm aq pun tak tau nak cakap macam mane feeling aku time tue....

JUST NAK SHARE :- keputusan SPM 2011 daerah sabak bernam...sekola aku no.2....
http://www.ciklaili.com/2012/03/keputusan-spm-2011-daerah-sabak-bernam.htmlbile sampai turn aku......rasa macam nak mati bile pegang kertas result sendiri...cekgu pun wat muka serius lagi la aq macam nak pengsan...!!!!!sekali bile pandang...* dengan tangan yg menggeletar...aq sambut dengan macam macam feeling...nak gelak tak bole,nak nangis pun tak bole...tapi cukup la aku cakap kat sini yg aq berpuas hati dengan result aku..sebab semua lulus!!!!!!!!kire result aku tak la cacat sangat sebab tak de sebijik pun yg gagal....aku jugak nak share ngan korg yg aq punya ADDMATH dapat B!!!!!!!!!!!!!! thanx to ALLAH...kalau tak sebelum nie aku penah lulus just sekali je..subjek math modern dapat A !!!begitu jugak ngan subjek subjek teras yang lain..CEMERLANG..!!!pastu subjek subjek sains aku credit...subjek quran sunnah & syariah aku pun mencantikkan lagi result aku..nie la peningkatan aku yg sangat baik..yang lain lain tue malas la den nak cakap..wat penat tangan je..yang penting aq sangat bersyukur...sebab dolu dolu cekgu aku penah cakap yang....

" kita kena bersyukur dengan apa yg kita dapat walaupun tak membanggakan sangat apa yg kita dapat tu..baru ALLAH akan sayang kita..."

yang penting kita tahu mana kelemahan dan kekurangan kita..maka perbaiki lah ia...rezeki ada di mana mana..mungkin rezeki kita belum sampai hari ni..tapi esok mana lah kita tau kan....semoga kejayan akan berpihak kepadaku kelak..ya ALLAH..bukakanlah pintu rezeki ku...permudahkan lah urusan ku semasa hidup di dunia ini....

* buat yang kurang cemerlang SPM mereka..janganlah berputus asa..kerana kejayaan ada di mana mana..yang penting kita usaha bersungguh sungguh di lain hari...

Saturday, March 17, 2012

WAITING THE DAY...!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.....

YA ALLAH...berilah aku kejayaan dalam peperiksaan SPM yang telah aku duduki..sesungguhnya ENGKAU maha mendengar doa ku ini..jadikanlah 21 mac ini sebagai hari yang paling menggembirakan hatiku dan kedua ibubapaku......berilah juga keputusan yang cemerlang kepada kembarku dan rakan-rakan ku yang lain..berilah kami semua kejayaaan pada hari tersebut..sesungguhnya engkau maha mendengar doaku ini......hanya kepada engkau aku memohon....ameen ya RABBAL AALAMIN....