Tuesday, April 24, 2012

RESEPI SEAFOOD LASAGNE~


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

Any0ng hasey0 !!! heyy u all !!! may ALLAH bless u all...t0day aku nak share kat k0rg semua tentang resepi yg dah aku pelajari kat k0lej k0muniti sabak bernam...tak salah kan kalau aku nak share ilmu memasak ngan k0rg...last week kt k0lej k0muniti tu aku & kawan kawan aku belajar masak makanan western..sedaapp wo0o~ tak tipuu...tapi kan memandang kan kita ni semua rakyat m'sia mane la selalu jumpa makanan western kan...tapi kalau sekali sekala makan baru la tau nikmat nye makanan western ni...tak caye,,??! try la sendiri..


kakak kakak kite memasak~
BAIK BAIK POT0NG BAWANG KAK~
fuuy000~aida memasak~HEHE


0kayy u all~ memandangkan resepi yg aku belajar agak c0mplicated s0 aku akan try m0dified ikut kemampuan aku & k0rg sendiri..yg penting kita dapat mencuba sesuatu yg baru kan....aku nak f0kuskan resepi first aku buat HAZWANIE BT. ZULKAFLI yg pernah mintak kat aku resepi ni dulu...kalau nak bg kat ph0ne mmg naik pecah screen tu aku menaip kang..WAHAHA~



GENG MEMASAK~ karmila,aida,tinie & zati...



FIRST RECIPE :- SEAFO0D LASAGNE...

KAEDAH FIRST :- S0S PUTIH..
BAHAN :-
1 biji bawang besar
2 sudu besar minyak zaitun / minyak masak biasa
1/2 cawan air rebusan seefood (air rebusan kulit udang)
1 sudu besar s0s tiram
100 gram udang dibuang kulit
beberapa batang isi ketam (imitasi..dipotong dadu )
50 gram s0t0ng (dihiris bulat )
1/4 sudu teh lada putih/lada sulah
1/2 sudu teh serbuk 0regano
1/2  cawan tepung gandum
1-1/2 cawan susu segar/cair
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan whipping cream
sedikit air (jika perlu)

CARA:-
  1. panaskan minyak dalam kuali & letak 2 sudu makan mentega..tumis bawang sehingga lembut dan kekuningan.
  2. masukkan air rebusan makanan laut & s0s tiram.Masukkan serbuk oregan0,lada putih,udang,ketam & sotong.Biarkan seketika hingga makanan laut masak.Toskan & simpan kuah.
  3. cairkan mentega dalam periuk.Masukkan tepung & sebatikan hingga lembut.Biarkan sehingga sedikit perang.Masukkan susu & kuah makanan laut tadi.Tambahkan garam.Didihkan & kacau hingga pekat.
  4. tutup api & masukkan makanan laut yg telah dimasak tadi & whipping cream.Sebatikan. 
KAEDAH SEC0ND:-SOS BOLOGNESE

BAHAN:-
1/2 cawan bawang merah
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu makan minyak zait0n / minyak msk biasa
2 sudu besar s0s tiram
1 sudu besar lada hitam (dikisar)
1 sudu teh serbuk oregan0
2 helai daun bay
1/2 tin cendawan butang (dipotong dadu)
1/2 batang celery(dipotong dadu)
1/4 cawan lobak merah(dipotong dadu)
2 biji t0mato (dipotong dadu)
1/2 tin tomato puri
sedikit garam
sedikit air


CARA:-
  1. tumis bawang besar & bawang putih hingga wangi.
  2. masukkan lada hitam,daun bay,serbuk oregan0,cendawan & t0mato puri.
  3. sebatikan kemudian masukkan lobak merah,t0mato & batang celery.
  4. masukkan sos tiram & perasakan dengan garam.Jika terlalu pekat,tambahkan sedikit air.
  5. didihkan sehingga masak.
KAEDAH THIRD:- LASAGNE
BAHAN:-
1/2 cawan keju parmesan(diparut)
sedikit keju mozarella (diparut)
9 keping lasagne (direbus & dituskan)

begini caranya~

CARA:-
  1. ratakan s0s putih dalam dulang pembakar.Lapiskan dengan kepingan lasagne.
  2. ratakan dengan s0s b0lognese & taburkan cheese..
  3. ulang langkah tadi hingga selesai.Pastikan bahagian atas sekali diratakan dengan sos & keju
  4. bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 35 minit atau sehinggan perang kekuningan.Biarkan sehingga 15 minit sebelum dipotong.

inilah hasil nya~~~~~~sedap kn,,,,


duta lasagne~

SECOND RECIPE :- SPAGGETI WITH CREAMY MUSHRO0M... 

    BAHAN-BAHAN RESIPI KE-2..
CARA CARA~
SECOND RECIPE:-SPAGGETI WITH CREAMY MUSHR0OM..




    THIRD RECIPE :- MINI PIZZA...


    MINI PIZZA RECIPE,,,*MALAS NK MENAIP...(ZO0M YA,,)


    mmg berbaloi buat sendiri dr beli kat kedai,,



    selamat mencuba!!!!! gerenti sedaapppp~ 


    OKAYY U ALL...selamat mencuba segala resepi yg aku dah selamat share kat k0rg...memasak itu mudah & menyer0nokkan bukan,,,???!!!

     

    Sunday, April 22, 2012

    BEST PICNIC EVER~


    ANY0NG HASEY0,,!haha..lama nyer rase x wat entry kn...dh naik bersawang blog aku ni....maklum laa..name je dh tak sekolah tapi buzy bukan main lagiii....hari ni aku rase sangat hepy bile dapat berkelah & berjumpe bersama rakan rakan dan insan tersayang....perkelahan aku kali ni sangat la unik sebab kitorg bukan berkelah kt tepi pantai 0 tmpat tempat rekreasi....tetapi kitorg berkelah kat sek0lah lame kit0rg....macam dah xde tempat lain je kan nk pegi...tapi aku & kawan kawan memang sengaje nk berkelah kt sekolah...lagi pown nk menjenguk budak budak juni0r kit0rg...dh lame tak melepas rindu...HUHU~

    gadis gadis ayu~



    BFF 4 eva !

    hikkho0kk!


     kasihan sungg0h aku usya budak budak kawad yg tengah kepenatan berlatih kawad...daripada pukul 8 pagi sampai la ke petang....muj0 aku dh abis sek0lah....HAHA~terselamat lah aku daripada bahang matahari yg terik..HEHE..


    hepy belated birthday to faiz hazmi!!!!


    ameer,karmila & husna...



     menu kit0rg sangat simple tapi tersangat la kenyang bile makan ..HAHA!!!

    makanan :- nasi g0reng t0m yam !!!...dimasak 0leh aku,atirah & aisyah nabilah !!!shiookk abes !
    minuman :- fresh mang0 juice~ (sunquick branded,,wahaha!..)
    junk fo0d :- nugget + sausage....(aku yg masak....)

    membe membe tersayng~


    kami sekalian~


    BTW....all the best to mohd faiz hazmi,mohd ameer syafiq,mohd amirul amin & mohd syamil yg akn bertanding dlm pertandingan kawad kaki peringkat daerah so0n...thanx sangat sangat kt nurul athirah,husna ali,aisyah nabilah & husna mohd c0z memeriahkan event ni...hehe




    Friday, April 13, 2012

    SAYA ADMIRER DIA...HEE~

    any0ng hasey0 !! heeyyaa ! HAHA..sebut pasal tajok kat atas ni mesti k0rg akan teringat kat diri masing masing kan...pers0alannya pernah tak k0rg jadi admirer kepado s0me0ne ataupun 0rang yg admirer kat k0rg...??! s0 macam tibe tibe jer hari ni aku nak share kat k0rg tentang s0me0ne yg aku admirer gila ni...time tu aku f0rm 5 and the lucky b0y yg aku admirer ni f0rm 2...aku p0wn tak tau camne aku b0leh minat sangat dekat budak ni...
    pssttt..sye suka dia...
    kalau la kau tau yg aku minat kat kau...
     HEHE...pangkal name budak ni FH... ( tak b0le cakap name pn0h..tak0wt terkant0i ngan juni0r sk0la aku yg jumpe bl0g ni kang..hee~ )nak tau tak ape sebab aku minat kat budak ni...firstly aku suka teng0k dia sebab budak ni mmg budak baik..sekali pandang memang b0leh buat anak misali...pastu kan mata dia sebijik macam mata seikh muszhaphar shukor  bila dia senyum...b0leh cair aku even budak tu hanye lah budak kecikk...( dolu dolu aku minat gila ngan SMS ...tp sejak dia kawen terus k0ntrak aku minat dia dh mati ! )aku minat kat dia sebagai seni0r kepada juni0r  shj ye...tak lebih macam nak buat BF pown ya...s0 tak payah la k0rg nak title kan aku sebagai mak ikan ye...HEHE..

    kenape ye bile kite minat kat s0me0ne tu kite suke teng0k dia...macam tu jugak aku..bile dia lalu tepi kelas aku  mula lah aku nak usya dia...sejuk je mate aku bile pandang dia...aku dapat rase yg dia ni memang budak yg sangat baik...HEHE...kawan sebelah aku pown sampai dah tak tahan teng0k perangai gila aku ni..haha ! tapi aku tak kisah pown sebab aku tau..membe membe girls kat kelas aku tu semua nya ade 0rang yg di0rg admirer...kadang kadang sampai satu tahap tu kit0rg akan alert & saling ingat mengingati bile 0rg yg kami nak usya tu lalu...amacam ??! nakal kan kit0rg ni...(apa yg penting..KERJASAMA ! AHAKS !!!)HEHE..

    A FEW DAYS sebelum spm...
    rase macam sedih sebab lepas ni maybe aku dah tak dapat jumpe dia dh..HUHU~that's mean tak dapat la aku usya budak c0mel lagi tu dah...tapi kan aku dah buat 1 kerja gila bile aku dicabar 0leh kawan sebelah aku kat kelas utk see face to face ngan budak tu n cakap ngan dia yg aku minat kat FH...!..maka dengan itu misi aku telah berjalan time balik sek0lah..ntah macam mana kawan aku sempat tahan dia...s0o dengan rase yg cuak terpakse lah aku cakap mende yg sebenar...time tu jugak aku sempat mintak maaf & suruh FH d0akan SPM aku..HEHE..dengan muka yg pnuh blur FH pun yakan je laa....HAHA...first time aku teng0k muke suci dia dekat dekat weyh ! HAHA..yg penting aku berjaye laksanekan misi tu..!HEHE

    hari terakhir persek0lahan...
    sedih aku semakin terase bile teng0k budak budak lain sume dah nakbalik bercuti ...tapi kit0rg selaku f0rm 5 kene la stay lg 4 minggu utk habiskan paper SPM kit0rg...tapi aku rase heppy yg tak terhingga sebab dapat tulis 'luvletter' kat FH..wahaha !....memandangkan FH tu comel cam budak budak kecik s0 aku gak sempat bg key-chain angrybird kat dia.... ( funny present ! )....sempatla aku ucapkan selamat tinggal kat dia......sob..sob....uhuk ..uhuk....!!!!