Friday, May 25, 2012

5 hari di KISAS,,,


any0ng hasey0 !!! salam alaik,,ehehe,,dah lama rasa nya tak melepas rindu setengah mati kat bl0g aku yg tak seberapa nie...0yeahh!!! finally olidayy semester first dah mula..suka nya aku...kih kih kih..semenjak jadi pelajar makin semangat pulak aku nak cuti..kalau cuti sek0lah lain rasa nya kalau nak dibandingkan dengan cuti kalau tak sek0lah (menganggur)...alhamdulillah dah 5 hari aku dah pegang status sebagai pelajar kat k0lej islam sultan alam syah (KISAS)..nama yg sebelum ni orang selalu bangga bangga kan..aku rasa sangat bersyukur sebab ALLAH dah tempatkan aku kat satu tempat yg indah,bagus,islamik untuk aku jalani life sebagai pelajar l0wer 6 / pra-u..aku tak rasa ini adalah tempat terakhir aku...sebaliknya aku rasa inilah tempat terbaik aku.....!

my luv,,my college,,



kat sini aku nak share beberapa experience berharga aku time berada kat sana...hmm kalau cakap pasal life kat 0stel mesti sumua nya lebih kurang jer kan...tapi KISAS ni memang betul betul 0stel yang terbaekk...nak tau kenapa..sebab KISAS ni antara sek0lah berasrama penuh a.k.a sek0lah banyak pr0gram & sek0lah berprestij tinggi a.k.a sekolah banyak tekanan...kalau nak cakap pasal rules dia memang bapak ketat la...sebab sek0lah tu perlu jaga standard sebagai sek0lah berprestij tinggi..tak b0le la cikai cikai je kalau bab bab rules 0stel & sekolah ni...

keunikan kisas,,
first time aku sampai situ aku memang teruja teng0k kawasan k0lej tu..memang kat tengah bandar & kalau k0rg nak tau KISAS juga dikenali sebagai bumi wakafan c0z pada zaman dulu sultan selang0r wakafkan tanah istana beliau untuk dirikan sebuah sek0lah agama bagi lahirkan ramai da'ie & pemimpin...dengan izin ALLAH maka lahirlah ramai para ulama keluaran k0lej tu...kira nya semua kawasan kat situ adalah kawasan istana...masjid yg kat situ pun adalah istana lama sebenarnya..s0 hist0ry..


 mula mula lepas aku daftar & masuk 0stel kat situ memang aku terkejut dengan rules di0rg..sangat jauh berbeza dengan 0stel sek0lah lama kau dulu...kalau pergi ke dewan makan mesti pakai kasut pvc & st0kin hitam..selain dari tu adalah diharamkan..baju t-shirt + selipar pun tak b0le langsung pakai ke DM..kalau malam mesti pakai baju prep yg disediakan sekolah..0ther cl0th s0ry to say la..memang 0ut ! mula mula aku pikir kat kisas ni b0le pakai baju jubah rupa rupanya HARAM jugak..tak paham aku..s0lat mesti di awal waktu..kalau lambat memang habisla nama kena ambik..pastu markah rumah akan dipot0ng..tinggal kat sini memang macam sek0lah harry p0tter..siap ada kaler rumah sendiri..setiap acti0n yg kita buat akan dinilai & effect kat markah rumah..ada 4 rumah..rumah thariq,khalid,0mar & ali..but for me..id0p thariq!!!

mengikut 0bservati0n aku..duit banYAk habis kat kolej ni sebab beli baju je...memang macam macam baju yg kit0rg pakai..baju sek0lah,baju prep,baju batik,baju SBT,baju t-shirt rumah & macam macam lagi la..baju baju nye memang smart...insya ALLAH tak rugi aku beli..huhu..kantin kat sana pun orang kata mahal tapi s0 far aku jarang ziarah kantin..selalu aku makan kat dm je..asalkan kenyang & jimat duett..hehe

tapi benda yg aku nak share kat k0lej tu yg tak ada kat sek0lah lain adalah dari segi persekitaran dia memang bagi aku 100% perfect..pergaulan antara lelaki & perempuan sangat sangat terjaga..lelaki memang susah nak pandang perempuan & begitu jugak sebaliknya...bila aku pikir pikir balik betapa s0sial nya sek0lah lama aku dulu even ada title agama..pelajar pelajar kat situ memang frendly..tak ada yang kerek & yang suka c0p cop 0rg kerek..bila bertemu sesama jantina mesti akan berbalas senyum & salam..betapa harmoni nya hidup kat situ...aku yg sebagai newbie kat situ tak la rasa malu & kek0k sangat...kisas berpegang kepada prinsip 'kedatanganmu dirai,pemergianmu pencetus da'ie'...sangat bermakna bagi aku..kalau kawan kawan d0rm memang tak payah cakap la..semua nya baik kuasa tiga...kawan kawan d0rm aku semua nya merata m'sia..ada yg dari kedah,penang,tengganu,pahang,melaka,n9,perak,kelantan....senang kata semua negeri adalah..aku suka sangat saat kit0rg bergurau bersama....sem0ga ukkhuwah yg kit0rg bina makin erat dari hari ke hari...

aku harap sem0ga aku akan terus bertahan kat k0lej tu...demi mendambakan result stpm yg cemerlang...harap aku dapat bersaing + lebih berusaha dengan gigih akan datang....aku jugak harap dapat kutip mutiara mutiara yg berharga kat kisas tu yg mungkin susah untuk aku jumpa kat luar sana....aku teringin nak tengok ibu & ayah aku gembira & menangis dengan kejayaan aku kelak...c0me'on girl..y0u can d0 it~




Tuesday, May 15, 2012

3 RESEPI DESERT SPECIAL UNTUK K0RG~






any0ng hasey0 !!! best giler last week bila aku dapat attend kursus memasak kat k0lej komuniti,sabak bernam c0z maybe ni last kursus masak yg aku pegi...insyaALLAH tak lama lagi aku nak berangkat ke KISAS (kolej islam sultan alam syah ) kat Klang...aku akan amik tingkatan 6 atau lebih dikenali dengan pra-universiti...perjalanan hidup kena diteruskan...lagi pun menuntut ilmu tu mmg satu kewajipan bukan...by the way..before aku berangkat ke sana aku nak share 3 resepi yg aku dah pelajari kat sana..3 resepi desert yg sangat mudah + lazat untuk dicuba....resepi kek tiramisu,kek p0p & fruit tartlet..
luv co0king~hee~
pukul sampai kembang ye kak~haha


FIRST RECIPE :-KEK TIRAMISU..(italian desert)

BAHAN:-
3 biji kuning telur
130 gram gula ising
125 gram mascerpone cheese/cream cheese
500 gram whipping cream (disejukkan)
15 gram gelatin
1 paket sponge finger..
1 mangkuk bancuhan nescafe (nescafe+air+sedikit gula)
koko ( sebagai hiasan )
biskut tiramisu/sponge finger..
inilah dia mascerpone cheese~



CARA:-
1.pukul whipping cream hingga kembang dan asingkan
2.pukul telur & gula ising hingga kembang
3.masukkan mascerpone cheese/ cream cheese dan kacau perlahan
4.masukkan whiping cream tadi dan gelatin yg telah dicairkan & kacau perlahan
5.tuang adunan ke dalam acuan & lapis dengan sponge finger(yg telah dicelup dengan bancuhan nescafe) secara berselang seli
6.sejukkan dalam peti sejuk dalam 2-3 jam & boleh dihidang





camni la rupe nye kek tiramisu~


SECOND RECIPE:- KEK POP

BAHAN:-
kek span biasa / kek yg tak jadi (bantat/terlebih masak..)
krim frosting ( 3 jenis )
*coklat compound + butter (double-boiled)
*cream cheese + icing sugar (pukul)
*coklat masakan + sedikit fresh milk + butter (double boiled)
( tak kisah korg nak guna krim frosting yg mane satu..)



CARA:-
1. hancurkan kek sehancur hancur nya...hingga jadi macam serbuk...
2.pilih cream yg korg nak wat
3.adunkan serbuk kek tadi & cream frosting korg tu sampai sebati..
4.bulatkan / kepalkan adunan kek tadi..
5.salutkan dengan coklat dan taburkan dengan hiasan ikut suka korg..

s0 yummy~

THIRD RECIPE :- FRUIT TART

PASTRI

 BAHAN:-
250 gram butter
125 gram gula icing
40 gram tepung jagung
400 gram tepung gandum
2 gram emplex (tak nak letak pun tak apa)
1 biji telur
1 sudu besar esen vanila

CARA:-
1.pukul butter dengan gula icing hingga kembang & masukkan esen vanila
2.masukkan telur & putar hingga kembang
3.masukkan tepung gandum + tepung jagung
4.gaul dengan tangan & uli adunan
5.tekan dalam acuan tart & cucuk dengan garfu supaya udara boleh keluar
6.bakar dengan suhu 180 darjah celcius dalam 20-25 minit hingga kekuningan

FILLING (KASTARD)

BAHAN:-
450 gram susu segar
45 gram tepung kastard
45 gram gula kastor
3 sudu kecil esen vanila
60 gram butter

CARA:-
1.satukan semua bahan untuk kastard except esen vanila & butter dalam periuk
2.kacau hingga semua sebati
3.masak atas api kecil hingga kastard pekat
4.matikan api dan masukkan esen vanila & mentega
5.kacau rata & ketepikan sebentar

HIASAN

BAHAN:-
buah strawberri
buah kiwi
buah pic
*hiris buah tersebut
coklat masakan
whipping cream

CARA:-
1.panaskan whipping cream + hirisan coklat hingga sedikit berbuih & matikan api
2.sapu sedikit adunan ini atas kulit tart tadi
3.paipkan kastard tadi hingga separuh penuh
4.susun buah ikut kreativiti


amacam..??!!! sedap kan semua resepi yg aku dah share kat korg ni kan...kalau korg sendiri yg buat & makan barulah lagi nikmat rasa nya...HAHA..aku harap korg boleh buat time masa free...lagi best kalau korg buat semua resepi ni bersama budak budak / anak anak korg...HEHE..bila la agak nya aku dapat buat semua ni bersama anak anak aku..??huhu..berangan je..memasak tu satu benda yg mudah & menyeronokkan bukan,,??!!lastly..may ALLAH bless us...bye~

Monday, May 14, 2012

KISASIAN TO-BE,,??!!

any0ng hasey0,,! uhuk uhuk..:( macam tak caye la pulak yg aku akan bergelar kisasian t0-be...o_0' alhamdulillah setelah sekian lama aku berd0a & berharap kpd yg MAHA ESA..akhirnya d0a aku dimakbulkan...ALLAH bagi kesempatan kat aku untuk tuntut ilmu kat KISAS ( kolej islam sultan alam syah,klang )...before nie mmg aku teringin gila nak rasa belaja kat sana..0rg org ckap tmpat tue memang bagus untuk siapa yg betul betul kejarkan kecemerlangan & keredhaan-NYA...

kisas,,kisas,,,kisas,,,





mungkin ALLAH bagi aku kesempatan belajar kat situ untuk ubah aku supaya menjadi yg lebih baik....sebelum ni pun aku sekolah agama jugak tapi tak rasa sangat macam aku ni kat sek0lah agama...mungkin sedikit sebanyak berpunca dari kelemahan & kesilapan aku sendiri sebab tak manfaatkan nikmat yg dah diberi...itu memang aku akui..manusia memang tak lari dari melakukan kesilapan kan..??!di kesempatan yg ada ni la aku nak buat yg terbaik untuk diri aku..aku harap azam baru aku ni akan bertahan even aku tau yg pendirian manusia ni tak selalu tetap...*_~ H0PE FOR THE BEST..PREPARE F0R THE W0RST~

semoga aku bakal menjadi seperti ini~



f0r this year aku dah bertekad nak amik pra-universiti kat KISAS..antara reas0n aku nak teruskan amik pra-u sebab aku rasa STPM lagi jimat masa belaja kalau nak dibandingkan ngan amik diploma..just 1 setengah tahun je...memang la matrik lagi cepat c0z setahun je tapi aku memang cakap awal awal yg aku tak sanggup nak amik risik0 kat matrik...sebab tu aku dah t0lak matrik awal awal...kalau dipl0ma pun aku rasa kalau dapat c0urse yg ntah pape / s0mething yg pelik lebih baik aku amek pra-u je...dah ley terus ke ijazah sarjana muda....reas0n aku lagi yg menguatkan diri kau utk ke pra-u sebab ta0n ni STPM dh dir0mbak & tukar f0rmat..tak macam d0lu d0lu punya...n0w dah guna sistem m0dular..iaitu kita periksa / exam ikut semester & dengan skop pembelajaran yg lebih pendek...means setiap penggal akan bertukar t0pik..aku pun tak tau sejauh mana menda ni boleh berjalan dengan berkesan sebab baru nak start taon ni...aku harap pra-u ni sedikit sebanyak dapat memudahkan aku....s0metimes aku rasa kesian kat certain kawan aku yg tak tau & tak jumpa jalan hidup dia yg lagi...buntu nak pilih haluan masa hadapan sendiri...i d0n't want c0mment la..masing masing dah besar kan....

masyaALLAH~


                                                     <<<<<<<    HOSTEL LIFE..>>>>>>>>>>>>

               yeayy!!!! taon ni aku dapat lagi peluang nak d0k kat 0stel...maklumla..aku dh ada basic d0k 0stel sejak f0rm 1 lagi..sebab tu aku tak penah kisah kalau d0k ostel lama lama...daya tahan aku masih lagi kekal sampai sekarang..!n0 more h0me-sich lah dear~HAHA..tapi kan bila dengar KISAS memang dah tak b0leh nak disamakan sangat macam 0stel sek0lah lame aku dulu....kalau dulu b0leh wat rules sesuka hati mak bapak je...bangun lambat,p0nteng tazkirah,p0nteng prep,s0lat kat d0rm,datang sek0lah lambat,bawak f0n kat 0stel,wat bising sesuka hati,cari gad0h ngan mak guard / mak cik DM,boikot warden......tapi ni KISAS beb..~mmg jangan harap la k0 nak wat cam 0stel sek0lah lame kau dulu...bile bawak diri kat tempat 0rg kena la ikut adat kat tempat 0rang..masa ni la kau akan belajar lebih berdisiplin + semangat belajar + jadi insan yg baik...kalau tak sampai bila nak berubah...aku betul betul rindukan kehidupan beramai ramai,makan DM,tid0 lambat,bangun awal awal pagi,katil d0uble decker,biskut biskut,ir0n baju sek0lah,pakai tud0ng labuh,usrah,tazkirah.....

OSTEL...HUHU


sem0ga pengalaman baru banyak mengajar aku erti kematangan.....insyaALLAH kejayaan akan menjadi milikku..!be 0ptimistic dear~yes! you can !!!!!

Tuesday, May 8, 2012

LAMBAIAN MENARA GADING 12'

any0ng hasey0,,!!! hai kawan kawan semua...hikhik...di hari yg lagi indah lg mulia ini aku nk share ngan k0rg semua ngan pr0gram yg aku f0llow sabtu & ahad lepas...alkisah pada mulanya ikut kan aku tak dapat nak ikut serta pr0gram ni c0z aku ade pr0gram reuni0n batch aku kat teluk batik tapi aku sangat bersyukur bila ALLAH dh bukak hati aku utk j0in pr0gram yg sangat menarik ni...mungkin nnti bila bila aku akan dapat ikut reuni0n batch lagi bile dh sambung study/kerja...tapi tidak bagi pr0gram ni....


punya besa gila bapak banner dia !!!





















































































berp0sing @ sg.c0ngkak~



antare reas0n aku nak j0in pr0gram ni c0z aku nk tau camne serba serbi life kat universiti...atleast kalau satu arie nnti aku dok kat U ke dapat la tau sel0k bel0k kehidupan kat sana...mas0k U nie bukan macam masuk kat sekola d0lu d0lu....lain sangat...kalau nak diibaratkan macam langit & bumi....lagi lagi bagi sesiape yg tak kuat iman...silap silap b0le r0sak wo0oo...alhamdulillah pr0gram ni sangat membantu aku & rakan rakan aku yg lepasan spm,stpm,stam & matrik untuk siapkan diri bila bergelar pelajar U nnti...pastu kan pr0gram ni gak banyak isi diri aku ni ngan pengisian yg sangat berguna,,lagi lagi tazkirah yg depa bagi..sejak abis sek0la dh jarang aku dengar tazkirah secara live..huhu..terubat jugak la jiwa aku yg k0song ni..

peserta dari sabak bernam,,



geng aku kat lamega~HAHA..nali,teha,umie & zati..



sepanjang pr0gram,kit0rg dibimbing 0leh para fasilitat0r yg sangat sangat hebat & berpengalaman...lagi lagi depa depa ni semua ahli pertubuhan yg dipercayai di universiti masing masing...ade yg dari UM,UPM,UIA,UITM & macam macam lagi...aku paling suka bila masing masing bercerita tentang pengalaman masing masing di universiti & di0rg jugak sempat share bagaimana cabaran cabaran utk berdahwah di U.....less0n baru yg aku dapat kat sini ialah kita kene pandai divide kan waktu antara belajar & beramal kpd ALLAH,kuatkan diri utk hadapi life kat U...kalau kat luar sane maybe sangat susah utk aku jumpe dengan insan insan yg baik spt para fasilitator kat sini...h0pely satu hari nanti aku dapat f0llow jejak & niat murni mereka semua yg dirahmati  ALLAH ni..ameenn~

bersama akak fasi yg c0mel nie,,,,kak mus dari UIA~

saudara jamaluddin,,my grup's fasi too~


suasane semasa explorace~giler best!
0verall aku nak ucapkan tahniah + mabruk kat semua pihak yg dh terlibat @ pr0gram ni...tempat tid0 yg selesa,makanan yg sedap + lazat...aktiviti yg menarik + gempak,membe membe kem yg happening + frendly,ceramah yg menyentuh hati,akak akak & abg abg fasi yg baik + berpengalaman + cun + hensem,,HIHI..kek yg super sedapp !....cuma satu jer yg aku tak puas hati....aku TAK DAPAT MANDI AIR SG.C0NGKAK..!!!!!huhu...sob..sob....s0dih gila rase nyer....ahaha~

peserta muslimat~c0mel l0te sume nye,,hehe

peserta lelaki lamega,,10 org jer~haha


hidup ini masih panjang utk diteruskan...tidak berguna hidup yg panjang ini jika kita tidak beramal & beribadah sehabis baik demi mendamba syurga-NYA....lastly,renung renungkan & selamat beramal !!!!!!



Wednesday, May 2, 2012

endless mem0ry of 5 ma'awa~




any0ng hasey0,,!!! hai u all...l0ng time n0 see ya,,,,HAHA..lame nye suda tak berkunjung ke bl0g aku ni...by the way t0day aku nak share kat k0rg aku punya jamuan kelas merangkap reuni0n kelas 5 ma'awa yg telah diadakan kat teratak cekgu sejarah kami yg tersayang iaitu pn.arpah..beliau lah guru terbaekk sejarah kami..yg dh bnyk bersusah payah mengajar kami sampai kit0rg satu kelas berjaye dapat A dalam subjek beliau..kalau guru kelas kit0rg datang mesti lg best...tp dh l0st c0ntact la plakkk...
sempat berposing time jamuan,,

suasana semasa jamuan berlangsung~


inila cekgu sejarah kami,,pn.arpah~

aku tersangat la heppy bila dapat jumpe kawan kawan aku balik...lama tak bersua muka la katekan..selalu nye jumpe kat FB je...memang kec0h la teratak cekgu dibuat nya...kalau nak digambarkan suasana nya sebijik macam makcik makcik yg tengah merewang..kec0h bkan main lagi...tambah tambah budak lelaki kelas kami just 5 org sahaja...amekk kauu! bertuah nya rase bile dapat jadi ahli kelas 5 ma'awa ni,,sekian lame kit0rg merancang event ni kat gr0up kit0rg @ FB..finally menjadi jugakk!!!dah la time tu arie pekerja,,memang cekgu 0nn saja la...HEHE
bile dh jumpa kamera,,macam ni la jadi nya...


gadis gadis 5M b'same cekgu arpah~



menu kat teratak cekgu arpah mmg super sedap !...antaranya pasta g0reng,kek ch0colate moist,agar agar kacang merah,r0ti jala,d0nut & macam macam lagi...memang kenyang tak terkata..seterusnya kit0rg plan utk sambung acara jamuan kit0rg kat KFC sebab ada acara tukar tukar hadiah...aku rase hepy giler bile dapat hadiah vase bunga seramik..mmg cantik sgt...terima kasih bebanyak buat membe kelas aku ( muhd huzaini bin jamaluddin ) atas hadiah tu..aku sangat hargai & akan simpan sampai bile bile....:D

putera kelas aku,,ajis,zaini,cuen & wan..
kami semasa di KFC,,
KEPADA PUAN ARPAH....

terima kasih yg tidak terhingga kerana telah mengajar kami dengan penuh sabar,banyak berkorban masa & tenaga demi mengajar kami..melayan kerenah kami yg gila gila...kami ingin mem0hon sejuta  kemaafan jika terdapat banyak kesalahan yg kami dh lakukan terhadap cekgu,selalu tid0 time cekgu mengajar,malas buat latihan + nota yg cekgu suruh kami buat,tak dengar nasihat cekgu...kami tau cekgu dah mengajatr kami dengan penuh semangat sampai kami b0leh berjaya..sem0ga ALLAH ta'ala yg membalas segala jasa cekgu..ececehh...*lame lame jadi bergenang pulak air mata aku ni..HUHU...lastly...

KAMI SAYANG CEKGU !!!!!