Thursday, November 29, 2012

MASTERCHEF TERBAEKK !



salam....any0ng hasey0 !!!..s0nok cuti..??!!!HAHA..b0le laa...even rase macam tak bernyawe d0k kat uma ni..rindu gila nak drive kereta tapi ayah aku tak bagi sangat..takut sangat anak dia ni accident padahal aku dah yakin 150 % yang aku boleh drive..mentang mentang aku tak selalu balik rumah terus tak percaya kat aku..h0bi aku sekarang tak lain tak bukan 0fc0urse la teng0k tv...atleast dapat la kurangkan tensi0n sikit kan...tahun depan mungkin aku lagi busy gila agaknya.... dah 0rang macam aku teng0k tv memang tak sah kalau satu hari tak teng0k citer k0rea ..nama pun kp0pers kan..! haha..s0 far aku suka teng0k kat chenel kbs w0rld..citer cinderella's stepsister & inn0cent man  kalau aku tak silap...chanel lain pun banyak gak yang aku tengok..rand0mly aku suka pr0gram kat chanel afc chanel,tlc chanel nagn banyak lagi lah..astr0 kan macam macam ada!






aku ngan family memang suka bab bab teng0k pr0gram masakan..especially mastercafe malaysia..kit0rg akan gathering teng0k semua siri mastercafe malaysia 2...kalau rasa macam ter'escape' apa susah..astr0 kan banyak ulangan siaran..hehe..rasa macam teringin sangat nak masuk mastercafe tu...nak belajar masak macam depa suma,buat plating yang gila gempak lawa..masak lagi la..memang kena sedap c0z nak bagi chef makan....kalau tak sedap memang keluar ikut pintu besar la jawabnya..mesti untung gila sape yang dapat masuk..paling paling b0leh dapat certificate dari mastercafe kan...kalau aku takat masuk k0lej k0muniti blaja masak ada la..tak la sampai tahap mestercafe..*hurm ade la gak kan kena mengena ngan masak....

mastercafe malaysia !!



kalau mastercafe malaysia kali ke-2 ni aku memang minat gila kat  al0ng,ah h0ng & ammar..aku paling suka tengok kaum lelaki yang minat & tahu masak...yang al0ng tu dah la sebaya ngan umur aku...muda kan..memang aku tabik gila kat dia even dia dah pernah tersingkir time awal awal tapi lepas dia masuk balik dia b0leh buktikan yang dia boleh sampai final...kalu bab ah hong lagi la..muka kalau teng0k sebijik macam al0ng mintak hutang..*muka gengster seyh!ngee~ sekali kerjaya dia arkitek berjaya tu! si0t je..aku h0pe sangat sangat depa b0leh masuk sampai final ...dua dua handal masak bagi aku..bef0re ammar keluar aku memang suka gila teng0k dia masak...bakal pil0t memasak!perrhh~muka pun b0leh tahan hensem,badah t0ugh..hihi..tapi sayang je dah keluar...


along mastercafe..(kiri)
ah hong mastercafe!

ammar mastercafe !
kadang kadang mula la aku berangan nak dapat suami yang pandai memasak...0rder je mesti dapat...tapi kalau dapat yang pandai masak western lagi la aku sayang!kihkihkih..dah..dah..asyik nak berangan je budak s0rang ni...MASTERCAFE MEMANG TERBAEKK WO0K!0kei lah! eppy h0liday t0 all my chingu!! chia0!!!!!!


Monday, November 26, 2012

^___^ h0liday ^___^



salam...any0ng hasey0 !!!
hihi..memandangkan sekarang tengah time cuti...rase macam tersangatlah b0san dud0k kat uma...aku memang b0san tahap gaban sekarang ni...* padahal task untuk sem 2 punye la banyak , wat tak tau plak kau yee...

first plan time h0liday ni rase macam nak keje je tapi bile dipikir-pikir sebulan lebih je k0t aku cuti..cam tak berbaloi aku kije kn...nanti sedare mare aku kawen , aku jugak yang tak dapat teng0k...even tanpa aku majlis tu tetap berjalan....tapi ade 1 event yang mesti ade aku....yes! that is MAKAN!!!!!*pelahap punya orang!...huhu..time cuti cuti ni je la aku nak makan puas puas..nanti bile dah balik 0stel kang mule la k0 nak mengidam makan macam macam...naye je..almaklumlah kalau kat 0stel tue b0le dihafal makan ape tiap tiap hari....rase pun lebih kurang je...asal boleh ditelan....*ya ALLAH, jadikanlah aku insan yang bersyukur~

hehe..actually aku tak tau pun ape motif aku tulis mende mende alah ni...just kat sini aku nak zahirkan betapa aku rindu kat semua GENG MUSLIMAT SOLEHAH COMEL kat KISAS sana....aku rindu nak bersembang,bergosip,makan,solat,bace ma'surat,berkumpul time assembly,baring + berguling guling BERSAMA!!!!!life kat ostel memang ser0nok untuk dik0ngsi bersama~aku tak akan lupa every single m0ment...tinggal lagi 12 bulan = 1  tahun je aku nak bersama k0rg...tahun depan d0rm pun dah lain lain...*ikut rumah sukan ( tradisi kisas ) yuck!!!

member member d0rm E 23 yang haru biru~
sebagai muhasabah diri..j0m la kawan-kawan kita manfaatkan masa h0liday / masa free bagi sape sape yg tak berape nak free..isilah masa yang senggang ngan perkara perkara berfaedah...lepas bangun tidur dan s0lat subuh k0rg boleh bace ma'surat...tak lame pun..pastu nak tunggang terbalik lantak korg la,k0rang boleh gak try wat s0lat dhuha,bace al-quran,bace buku ilmiah & banyak lagi aktiviti yang boleh jadikan diri k0rg lebih baik & berguna...*even yang cakap ni tak la sebaik malaikat tapi aku pun tengah nak mencuba jadi yang lebih baik...kalau nak beribah biar sedikit sedikit tapi istiqamah daripada scara drastik tapi tak berterusan kan...

anyway,yang baik datang daripada ALLAH & yang buruk datang daripada aku dan disandarkan kepada ALLAH....ingatlah..hidup kat dunia bukan untuk mencari kejayaan sahaja tapi yang lebih penting untuk menjadi hamba,da'ie dan khalifah di bumi ALLAH ini...fikir-fikirkanlah & selamat beramal!

wallahu'alam~




Sunday, November 18, 2012

sweet gethering ~ x0x0




assalamualaikum...any0ng hasey0!!!! yes!!!heppy nye aku hari ni dapat gethering ngan kawan kawan aku yang tersayang...terima kasih yang tak terhingga aku ucapkan kat NURUL HIDAYAH NAIM & NURUL ATHIRAH MOHD RAFI c0z dapat luangkan masa ngan aku hari ni...


hari ni aku dapat teng0k m0vie istanbul aku datang! mula mula memang aku tak hingin pun rase nak teng0k c0z aku lagi sayang duit dari teng0k m0vie yang entah ape ape ntah ni...tapi bak kate kawan aku..."alah...xpe la beb,sekali sekale je..." aku pun teng0k la...

f0r me not bad la cter nye..kire filem ni nmpk m0dern & c0lourful...pelak0n pelak0n nye pun nampak fresh...view dia lagi la..memang cantik tahap gaban..teringin aku nak pegi istanbul gak...kalau dapat sebijik rumah kat sana..lagi la aku suka!!! ahh sudah..berangan pulakk minah sorang ni...menyampah aku ngan tom0k...harap je nerd tapi CURANG!!!! dah la aku paling pantang bila lelaki curang...sedap-sedap dapat awek cun macam lisa surihani pun b0le curang...memang tak reti bersyukur..mujur ada mamat gentle macam bet0 kushairy...sangg0p bela nasib lisa surihani...baru her0 malaya namanya..kihkihkih~



daem & karmila~

lepas teng0k m0vie kit0rg terus s0lat zuhur & serbu KFC yang ada c0z perut dah lapar gila!tiba lah masa untuk memberi makan cacing-cacing yang ada kat perut ni..*eeiiuuu~geli punya minah!haha
hehe..perempuan memang tak sah kalau tak makan sambil berg0sip...macam-macam benda satu dunia kit0rg g0sipkan...hehe dah nama pun tak selalu jumpa...lepas makan kit0rg wat wind0w sh0pping kat tesc0 yang berdekatan & usya-usya segala bagai benda yang b0leh diusya~


tirah & faiz
c0ming h0me~


anyway aku rasa hepy yang tak terhingga c0z dapat hang-0ut seketika ngan kawan-kawan baik aku ni...lepas ni tak tau bile dapat jumpa lagi kan..aku d0akan k0rang dapat kejar impian yang k0rang semua nak kejar dalah hidup..begitu gak aku...

*pesanan untuk athirah!!!

jangan lupa dengan janji kita tau!!! sape kawin dulu dia yang LOSER!!!haha
*ntah apa apa punya perjanjian la kan.... 
nasi dagang~




pesanan untuk dayah naim!!!
h0pe pasnie mak ko ley masakkan nasi dagang lagi...pasnie mesti rindu nak makan nasi dagang mak ko...hehe



Friday, November 16, 2012

MYSTERI0US GAZA (MISTERI BUMI PALESTIN)

ASSALAMUALAIKUM....sem0ga ALLAH merahmati setiap insan yang membaca entry aku ni & titipkan semangat juang dalam hati mereka agar terus mempertahankan agama ALLAH di bumi ini~


Kehebatan perjuangan seperti yang difantasikan dalam blockbuster Harry Potter sewaktu Battle of Hogwart menentang Voldermort, jihad di Palestin secara realitinya adalah lebih daripada itu. Mungkin seribu kali  lebih hebat. Bumi Gaza seolah-olah ditemani oleh bala tentera misteri yang tidak dapat dikenal pasti sehingga kini. Aneh atau tidak  bukan menjadi ukuran namun yang penting ia adalah benar-benar berlaku atas kekuasaan-Nya. Wajarlah kita mengambil iktibar dari kisah yang bakal dikongsi ini.


Al-Kisah yang telah diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman, Pengerusi Ekskutif Aman Palestin dan juga merangkap Presiden Ikatan Muslimin Malaysia yang telah pergi ke Gaza pada 20-31 Januari yang lalu.Berikut adalah beberapa kisah benar dan pengalaman beliau di Gaza:

Peristiwa 1
Seorang Ketua Mujahid Gaza berkata pada Ustaz Zaik bahawa, ketika satu pertempuran, komander mujahidin menyuruh pejuang tidak menembak kereta kebal Yahudi yang memasuki kawasan mereka. Dengan berbekalkan baki 6 RPG, tiba-tiba senjata ini menembak ke arah kereta kebal tersebut dan memusnahkan ia. Komander itu menjerit agar tidak menembak dan para pejuang berkata mereka tidak melakukannya. Mereka berkata tiba-tiba senjata mereka berfungsi dan menembak sasaran. Setelah habis adegan aneh itu, para pejuang mendapati baki 6 RPG itu masih tidak digunakan! Dan siapakah yang menembak tentera laknatullah itu??? Allahu Akhbar!

 Peristiwa 2
Temuramah bersama tentera Yahudi laknatullah oleh TV Israel yang cedera mengatakan bahawa mereka melihat pejuang Gaza kesemuanya berpakaian putih sedangkan uniform pejuang Hamas berwarna hijau! Siapakah yang berbaju putih itu???

Peristiwa 3
Tentera Yahudi yang buta setelah serangan berkata mereka tiba-tiba dibaling pasir ke mata mereka dan tidak tahu siapakah yang melakukannya.

Peristiwa 4
Peluru berpandu yang pertama di lancarkan oleh Israel ke Gaza mengenai sasarannya iaitu anggota tentera mereka sendiri! Ia berpatah balik! Allahu Akhbar!

Peristiwa 5
Pada permulaan perang, roket-roket Hamas yang hendak dilancarkan, tiba-tiba salah satu roket itu meluncur laju ke udara tanpa ada sesiapa yang mengaktifkan ia. Dan roket itu mengenai sasaran di Israel!

Peristiwa 6
Yang paling menakjubkan, seorang ulama Syria telah bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW dan kelihatan baginda sedang mengeluarkan pedang dari sarungnya. Ulama itu berkata, “Wahai Rasulullah, ke mana kamu mahu pergi?”, lalu baginda menjawab, “Aku mahu berperang di Gaza!!!”. MasyaAllah, Rasulullah sendiri mahu berperang di Gaza, di manakah kita? Itulah serba sedikit dari kisah takjub yang sempat diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik setelah berada lebih seminggu di Gaza atas misi kemanusiaan.Ia kisah benar yang perlu umat Islam ketahui. Allahu Akbar!!!

Perang 22 hari di Gaza akhirnya dimenangi oleh Islam mengalahkan tentera Israel yang lebih ramai, peralatan yang canggih serta bantuan serangan dari udara dan laut. Kini usaha dan tenaga ditumpu kearah membina semula infrastruktur Gaza yang musnah. Dalam masa yang sama penduduk Gaza bercerita tentang karamah (keramat) yang berlaku sepanjang Jihad tersebut. Ini membangkit lagi keimanan dan semangat mereka untuk terus berjuang membebaskan bumi Palestin dari penjajahan Yahudi dan Kuasa-kuasa Besar Dunia. Dari ceramah dalam program “Malam Selamatkan Palestin” di Masjid Sikamat, Seremban anjuran ISMA NS yang disampaikan oleh wakil Palestin, Naji As-Sarhiy dan badan-badan kebajikan yang pulang dari Gaza baru-baru ini, berikut adalah sebahagian kecil dari kisah-kisah Karamah tersebut yang sampai kepada saya :

1. Mujahideen, walaupun tangkas di medan darat, namun terdedah kepada bahaya serangan dari udara yang dikuasai 100% oleh tentera Israel. Satu ketika datang sekumpulan burung berhampiran dengan mereka. Tiba-tiba burung-burung tersebut terbang secara mengejut seolah-olah ada sesuatu akan berlaku di situ. Melihat keputusan burung-burung tersebut, para Mujahideen juga segera meninggalkan tempat tersebut. Hanya beberapa ketika selepas itu tepat di tempat tersebut dibedil oleh tentera Yahudi.

2. Ketika para Mujahideen bertekad untuk menyerang kawasan tentera Israel, datang kabus meliputi kawasan tersebut, lalu mereka dapat mara sehingga ke tengah-tengah tentera Yahudi sedang musuh tidak dapat melihat mereka. Para mujahideen dapat menembak kesemua musuh dengan mudah.

3. Seorang doktor menceritakan ketika dia membedah seorang mujahid yang dibom oleh Yahudi hingga habis tubuh badannya dimasukki serpihan besi (sharpnel). Mujahid tersebut masih hidup kerana jantungnya tidak ditembusi serpihan besi tersebut kerana serpihan dibahagian dadanya melekat pada kitab Al-Quran yang beliau letakkan di dalam poket bajunya.

4. Enam roket dilancarkan dan berjaya membunuh musuh sedangkan ketua belum lagi mengeluarkan arahan agar roket dilancarkan. Apabila ditegur oleh ketua, para mujahideen menafikan mereka melancarkan apa-apa roket. Apabila diperiksa, memang keenam-enam roket tersebut masih ada di tempat pelancarnya.

5. Apabila seorang tentera Yahudi disoal oleh wartawan televisyen kenapa matanya menjadi buta. Dia menjawab datang seorang memakai pakaian putih dan melemparkan pasir ke matanya.

6. Beberapa orang tentera Yahudi mengatakan bahawa tentera HAMAS yang mereka lihat memakai pakaian putih, sedangkan para Mujahideen memakai pakaian ala tentera seperti biasa.

7. Seorang wanita mengandung disahkan doktor disetiap pemeriksaan bahawa kandungannya adalah bayi perempuan. Sebaik suaminya syahid dalam Perang Gaza, pemeriksaan doktor mendapati kandungannya adalah seorang lelaki.

8. Dalam masa 22 hari peperangan, bayi-bayi lelaki yang dilahirkan lebih ramai dari kebiasaan iaitu lebih dari 3000 orang bayi lelaki. Bilangan yang terbunuh ialah seramai lebih 1300 orang (sahaja). Allah swt menggantikan dalam peperangan tersebut, mujahideen masa depan yang lebih ramai.

9. Apabila jenazah Hasan Ismail Abu Syanab yang syahid pada hari pertama serangan Yahudi ke atas Gaza, hendak dikebumikan diliang lahad ayahnya, Asy-Syahid Ismail Abu Syanab, yang syahid 5 tahun lalu, mereka dapati jasad Ismail masih dalam keadaan seperti mula-mula dikebumikan 5 tahun lalu. Kain kafannya masih putih bersih. Sila ke laman Karamah Asy-Syahid Ir. Ismail Abu Syanab di Gaza. Beliau adalah salah seorang pengasas dan pemimpin HAMAS.

 “Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda keterangan Kami di ufuk dan dalam diri-diri mereka sendiri sehingga jelas kepada mereka bahawa Dia adalah benar. Tidakkah cukup lagi bahawa Tuhanmu, sesungguhnya Dia menyaksi segala sesuatu. ” (Fussilat:52).



Read more: http://mydecrescendo.blogspot.com/2012/11/mysterious-gaza-misteri-bumi-
palestin.html