Wednesday, December 11, 2013

my hand-made lunch !

salam..any0ng hasey0 !!!!
rasa macam dah lama sangat aku tak k0ngsi resepi dengan k0rang kan.....
hihi....s0 hari ni aku nak share ngan k0rang resepi yang aku masak semalam time lunch !
semalam pagi pagi aku dah duduk depan tv pastu ada rancangan 5 rencah 5 rasa....
teng0k chef shers masak nasi...seyes nampak macam sedap je nasi tu....
s0 aku pun usya lah barang kat dapur...dengan apa yang ada aku pun masak lah...memandangkan family aku takde s0 aku s0rang je la nampaknya yang makan.....memang best bila dapat k0ngker dapur s0rang s0rang...b0leh masak je apa yang aku suka....
s0 guys.....

FIRST RECIPE : MUSHRO0M RICE WITH HERBS....

BAHAN : 
2 sudu margerin
beras 1 cawan (memandangkan aku s0rang s0rang masak..)
bawang merah
bawang putih
halia (cincang 3 menda ni.....untuk tumis )
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
cendawan butang (potong kecil kecil )
halba
kiub pati ayam (larutkan dengan semangkuk air )

CARA :

1) panaskan margerin dalam rice co0ker sampai cair
2) masukkan bawang merah, bawang putih dan halia then tumis sampai wangi
3) masukkan cendawan dan halba
4) masukkan campuran air dan kiub pati ayam serta sedikit garam
5) masukkan serbuk kunyit dan masukkan beras yang dah dibasuh

*kacau bagi sebati semua and make sure sukatan air balance dengan beras supaya nasi tak 0ver lembik 0r keras....tutup rice co0ker dan tunggulah hasilnya !

hasil dia lebih kurang macam ni lah..tapi lagi g0jess nasi yang aku buat kutt..hehe


SECOND RECIPE : AYAM MASAK MERAH

BAHAN :
bawang merah
bawang putih
halia
cili mesin
s0s t0mato
s0s cili
s0s tiram
sedikit air
ayam *better ayam g0reng dulu..
perasa
garam

CARA :
1) masukkan bawang merah, bawang putih dan ..tumis sehingga wangi
2) masukkan cili mesin, sos tomat0, s0s cili dan sedikit s0s tiram
3) masukkan sedikit air, garam, perasa dan ayam.....

*kacau sehingga masak..easy right..??!!!!


m0re t0 like this....*tak sempat nak snap pict my handmade dishes...s0bs..

s0 inilah resepi yang aku nak k0ngsikan....actually memang best bila masak sendiri dari beli kat luar....kepuasan yang memang terserlah gitu....kalau k0rang b0san b0san takde buat pape try lah masak menda yang k0rang nak masak....it's 0kay kalau tak jadi..nama pun try an err0r kan....tapi kalau jadi lagi lah super duper best ! selamat mencuba !






2 comments:

Syeeda said...

sedapnya tambah pula mkn panas-panas time hujan ni..hii

cik karmila said...

haha..memang pun..