Monday, December 30, 2013

last w0rds 2013 ^^

salam..any0ng hasey0 !!!
thanks t0 Allah bagi aku hidup sampai ke hari ini......
rasa macam tak percaya lah t0day is the last day 0f year 2013 !
kejapnya berlalu tahun ni......by the way...tahun ni adalah tahun yang sangat c0lourful bagi aku.....
segala macam kenangan yang penuh suka duka......
yang berlalu...biarlah berlalu.....h0pe segala pengalaman yang aku dapat akan lebih mematangkan aku pada masa akan datang.....
hari es0k siapa yang tahu kan.......
dear year 2014.....
h0pefully tahun hadapan memberikan aku banyak erti kehidupan dan pengalaman yang aku tak pernah dapat sebelum ni......sem0ga ENGKAU melimpahkan rezeki dan kejayaan buat diriku....
aku d0akan semua kawan kawan aku especially geng bl0ggers sekalian dapat apa yang k0rang semua impikan.....






Thursday, December 19, 2013

first week @ Nilai ^^


Salam..any0ng hasey0 !!!
This is my first week aku as teacher t0-be….heheh..teacher lah sangat ! first day memang penat sikit memandangkan tadika yang aku dan kawan kawan akan mengajar bertukar ke tempat baru area Bandar Nilai s0 banyak lah benda kena buat….dah la 3 tingkat tadika tu..nak kna susun meja, kerusi, angkat tu angkat ni…lepas tu kena attend kursus mengajar…well..nama pun nak mengajar 0rang s0 kenalah diajar dulu kan….seri0usly jadi cikgu tadika kena kreatif & tak b0leh malu malu….aku pun banyak lagi kena belajar ni….




Aku suka sangat dengan kawan kawan serumah aku….semua ada 10 0rang….ada yang sama sek0lah dengan aku dulu, ada yang dari tempat lain jugak…tapi kit0rang happy sangat dapat hidup susah & senang bersama sama….



al0ng first week ni b0lah tahan busy jugaklah….banyak jugak rupanya urusan yang kit0rang kena buat…tu belum lagi pasal bab hal rumah kit0rang…h0usemate aku setakat ni 10 0rang…s0 kena plan betul betul untuk urusan perbelanjaan especially…masa kit0rang sh0pping barang dapur kena betul betul save..kena banding harga dulu and bajet makan untuk  seminggu atau lebih..first tempat kit0rang sh0pping kat Tesc0 Nilai c0z tempat tu dekat je ngan tadika kit0rang….b0leh tahan mahal jugaklah kat sana…just a few things je yang murah…tapi alhamdulillah  bajet kit0rang still under-c0ntr0l…




*memang terlebih cukup pun tapi kalau untuk sebulan ntah tahan ntah tidak…memang time nil ah aku dan kawan kawan nak timba new experiences…sampai bila nak bergantung ngan parent kan…time nilah aku nak buktikan dengan ayah & ibu yang aku b0leh hidup sendiri….but thank a l0t t0 them c0z banyak bantu aku selama ni…kalau aku duduk rumah lama lama pun k0nfem tak mendatangkan hasil punya..aku h0pe sangat pengalaman pengalaman yang aku dapat akan menjadikan aku semakin matang !


Saturday, December 14, 2013

packing time !

salam..any0ng hasey0 !!!
perrh ! penatnya malam ni sebab aku kena packing barang untuk pergi Nilai es0k....
start es0k aku akan mulakan hidup baru sebagai se0rang guru....yeah ! i'll be a teacher 0f a kindegarten yaww ! grr....cuak gila rasanya nak berdepan dengan mereka.....
ni pun aku pergi awal sebab ada kursus untuk mengajar kat sana rasanya.....
hari ni (15/12/2013) genap sebulan aku dah habis sesi persek0lahan....actually tak sampai sebulan lagi pun masa aku dekat rumah sebab aku banyak stay kat h0stel and pergi pr0gram luar je....tu yang balik rumah lambat.....


rasa blurr gila nak packing barang..tapi tahu tahu je lah kalau jadi cikgu ni...baju kurung paling kurang pun mesti 10 pasang ! tu pun rasa macam kurang lagi....belum lagi barang barang yang lain....sambil sambil tu sempat jugak aku teng0k AIM 20 & Man-city lawan Arsenal...siap kacau kacau 0rang lagi sampai mengamuk 0rang tu....whatever..GHT lahh ! aku tak kisah pun....kalau aku tahu dah lama aku layan Harry P0tter kat tv 2 saja..pfftt

rileks la brader..bukan kau yang main b0la tu pun.......haiyy0o !

sekarang yang paling penting misi nak packing packing barang.....!!!!
seri0usly takut tu ada tapi dalam masa yang sama aku rasa eksited nak jumpa kawan kawan satu k0lej ngan aku sebab di0rang pun dapat j0b yang sama dengan aku..dapatlah aku berg0sip dengan mak jemah mak jemah sekalian kan...*kalau tak selalu dengar bebelan &nyanyian sumbang k0rang kat whatsapp je....




#n0ta untuk diri..
-selamat berjuang untuk dapatkan apa yang kau nak dalam hidup...
-hidup ni cuma sekali untuk kau rasai betapa banyaknya peluang dalam hidup..
-buktikan dekat ibu & ayah kau b0leh hidup tanpa duit mereka...
-walaupun kau jauh di mata mereka...hargailah maruah diri kau dan maruah mereka
                        yes ! aku b0leh !!!

Thursday, December 12, 2013

nikmati pelbagai aplikasi di Bluestack ^^

salam..any0ng hasey0 !!!
hari ni aku nak share dengan k0rang applicati0n Bluestack yang aku selalu guna bila nak sembang dengan kawan kawan aku...n0rmally 0rang paling k0man akan buka fb, twitter, bl0g....tapi antara applicati0n yang semakin mendapat perhatian ramai ialah instagram, wechat & whatsapp....seri0usly aku pun mula mula macam malas nak layan semua benda ni tapi sejak aku sibukkan diri kat menda alah ni b0leh tahan best jugak...tujuannya still sama...b0leh contact c0ntact dengan member member ! 

bnyak aplikasi kat bluestack ni....

selalu 0rang kata kalau whatsapp & wechat just untuk ph0ne andr0id..siapa kata 0rang takde andr0id tak b0leh..??!!! k0rang pun b0leh guna lapt0p untuk nikmati aplikasi ni.....nak tahu macam mana ??!!.....senang jee......k0rang pergi je cari kat go0gle applicati0n bluestack ni dan terus install lepas tu ikut je fl0w dia.....seri0usly senang sangat...nama pun tekn0logi di hujung jari kan....semunya b0leh !

i luv berwhatsapp bersama mak mak jemah !

aku guna applicati0n bluestack ni pun baru je....actually dah lama dah adik aku installkan dalam lappy aku cuma aku je yang jarang bukak .....sedar sedar dah banyak c0ntact masuk....rupanya kawan kawan aku pun  lebih prefer guna whatsapp & wechat jee....siap ada kawan aku cakap "kredit aku seringgit setengah je tapi b0leh tahan sebulan tau ! " terus aku rasa macam berminat nak guna aplikasi ni je memandangkan aku se0rang yang sangat kedekut kredit ! kuikuikui


game pun ada tau !

banyak lagi aplikasi yang terkandung dalam bluestack ni...game pun ada f0r th0se yang suka gila main game.....kalau k0rang rasa nak bercakap macam dekat ph0ne just tekan je ic0n mike dan cakap je apa yang k0rang rasa nak cakap sebab aplikasi ni bukan hanya b0leh chat sahaja....*nanti bercakaplah k0rang depan lappy s0rang s0rang macam 0rang gila ! haha..even bila k0rang tengah sibuk melayari web lain....kalau k0rang tak bukak aplikasi bluestack ni pun secara aut0matiknya akan timbul p0p-up yang ada n0tificati0n dari kawan kawan k0rang....aplikasi ni sedikit sebanyak dapat bantu aku save kredit ph0ne aku dan berhubung dengan member member....free je pun....k0rang bila lagi nak try...s0 b0leh la install sendiri....

senang nak bagi 0rang allert..




Wednesday, December 11, 2013

Giveaway Akhir Tahun by Cik Hawa ^^

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Click Banner for join this Giveaway

Giveaway Akhir Tahun by Cik Hawa di sponsor oleh Dyanuraz | Ayati Nasir | Dedeq | Dila Ella | Ina Nailofar | Sutera Qaseh | BudakVanilla | Mc Wanie | FD | Nazirah | Nurul Awatif | Hana Jalil | Iman | Arrien | Dayana | Farahain | Diana | AdikDayah | HusnaZulkepli | Norhazlina | SyiraLokman | Mama Darwish | Diyana | Fasihah | Maisarah Ibrahim | Bonda Qalish
Meh ramai2 pakat join GA ni. Hadiah yang ada semuanya barangan pos dan topup.
Klik untuk tengok SENARAI HADIAH
Tamat pada 31/12/2013.

my hand-made lunch !

salam..any0ng hasey0 !!!!
rasa macam dah lama sangat aku tak k0ngsi resepi dengan k0rang kan.....
hihi....s0 hari ni aku nak share ngan k0rang resepi yang aku masak semalam time lunch !
semalam pagi pagi aku dah duduk depan tv pastu ada rancangan 5 rencah 5 rasa....
teng0k chef shers masak nasi...seyes nampak macam sedap je nasi tu....
s0 aku pun usya lah barang kat dapur...dengan apa yang ada aku pun masak lah...memandangkan family aku takde s0 aku s0rang je la nampaknya yang makan.....memang best bila dapat k0ngker dapur s0rang s0rang...b0leh masak je apa yang aku suka....
s0 guys.....

FIRST RECIPE : MUSHRO0M RICE WITH HERBS....

BAHAN : 
2 sudu margerin
beras 1 cawan (memandangkan aku s0rang s0rang masak..)
bawang merah
bawang putih
halia (cincang 3 menda ni.....untuk tumis )
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
cendawan butang (potong kecil kecil )
halba
kiub pati ayam (larutkan dengan semangkuk air )

CARA :

1) panaskan margerin dalam rice co0ker sampai cair
2) masukkan bawang merah, bawang putih dan halia then tumis sampai wangi
3) masukkan cendawan dan halba
4) masukkan campuran air dan kiub pati ayam serta sedikit garam
5) masukkan serbuk kunyit dan masukkan beras yang dah dibasuh

*kacau bagi sebati semua and make sure sukatan air balance dengan beras supaya nasi tak 0ver lembik 0r keras....tutup rice co0ker dan tunggulah hasilnya !

hasil dia lebih kurang macam ni lah..tapi lagi g0jess nasi yang aku buat kutt..hehe


SECOND RECIPE : AYAM MASAK MERAH

BAHAN :
bawang merah
bawang putih
halia
cili mesin
s0s t0mato
s0s cili
s0s tiram
sedikit air
ayam *better ayam g0reng dulu..
perasa
garam

CARA :
1) masukkan bawang merah, bawang putih dan ..tumis sehingga wangi
2) masukkan cili mesin, sos tomat0, s0s cili dan sedikit s0s tiram
3) masukkan sedikit air, garam, perasa dan ayam.....

*kacau sehingga masak..easy right..??!!!!


m0re t0 like this....*tak sempat nak snap pict my handmade dishes...s0bs..

s0 inilah resepi yang aku nak k0ngsikan....actually memang best bila masak sendiri dari beli kat luar....kepuasan yang memang terserlah gitu....kalau k0rang b0san b0san takde buat pape try lah masak menda yang k0rang nak masak....it's 0kay kalau tak jadi..nama pun try an err0r kan....tapi kalau jadi lagi lah super duper best ! selamat mencuba !






Tuesday, December 10, 2013

First Giveaway by Izzah & Annisa ^^

CLICK BANNER UNTUK JOIN

First giveaway ini dianjurkan secara partner iaitu Izzah & Annisa. Terdapat 57 Hadiah untuk 57 Pemenang bertuah. Marilah sama sama memeriahkan lagi giveaway mereka ini. Tempoh giveaway adalah bermula dari 1 Disember 2013 dan akan tamat pada bila bila masa sahaja. { senarai hadiah }

Link Account Twitter: https://twitter.com/HudaMohd94

Wordless Wednesday ^^


salam..any0ng hasey0 !!!!
there are s0 many things in the w0rld..s0 guys...let's fight f0r 0ur dreams !






Monday, December 9, 2013

NANA AMEER'S FIRST GIVEAWAY ^^

Assalammualaikum :)
any0ng hasey0 !!!!
jum kawan kawan bl0gger ..kita ramai ramai j0in segmen GA dari NanaAmeer....
insyaAllah kalau ada rezeki mesti menang !

hadiah tak kurang hebat....! 

teringin nak hadiah
Tiana square scarf
Dress
*apa apa hadiah pun dah cukup bersyukur kalau menang...


saya suka teng0k NanaAmeer sebab bl0g dia cute sangat ! pinky pinky yaww gitu kan....n0rmally kalau 0rang yang suka pink ni mesti dia sangat feminine kan kan.....sweet, ad0rable and sensitive.....hehe.....sem0ga bl0gger NanaAmeer terus sukses dalam dunia bl0gger....sem0ga apa yang dihajati tercapai ! x0x0

*ada penambahan hadiah

Giveaway ini ditaja oleh : 


DAN SEMUA PESERTA DAPAT VOUCHER 10% dr JASPLE BOUTIQUE !

Tarikh mula : 31 OKTOBER 2013 - 4 DISEMBER 2013
Senarai hadiah 

PRETTY AWESOME GIVEAWAY BY KHAIRINA ^^


salam..any0ng hasey0 !!!
k0rang semua ! jum j0in segmen GA ni....
keep calm and j0in segmen GA !!!!

klik BANNER 

FIRST GIVEAWAY BY IMAN SARAH & AMIRA AISYAH ^^

salam..any0ng hasey0 !
jum j0in segmen GA !
kalau ada rezeki..insyaAlah menang !



GA ini dianjurkan dengan pelbagai hadiah menarik menanti anda. GA ini dikatogarikan menarik kerana penganjur memilih pemenang dengan Random.org dan 26 pemenang dicari. walaubagaimanapun, pemenang diberi peluang memilih dua hadiah. Jadi, anda semua dijemput bagi memeriahkan GA ini. {senarai hadiah}

Tuesday, December 3, 2013

Random Giveaway RM50 Tunai oleh HASRULHASSAN.COM ^^


salam..any0ng hasey0 !!!! 
kawan kawan bl0gger..jum ramai ramai j0in segmen GA by HH....siapa tak kenal HH...bl0gger 0tai tu.....hihi....tak rugi pun masuk....untung untung dapat hadiah kan......tuah ayam nampak di kaki...tuah manusia tak siapa yang tahu  !





GA 2013 By PermataBiru ^^


salam..any0ng hasey0 !!!
jum kawan kawan bl0gger..kita masuk segmen ni..tak rugi pun....
cepat ! cepat ! sebelum pukul 12.00 tengah hari es0k (4 Disember 2013 )...


klik BANNER..



Monday, December 2, 2013

Bila Tiba - Ungu ^^

salam..any0ng hasey0 !!!
hari ni aku nak share kat k0rang lagu yang aku suka dengar sekarang ni.....actually macam macam lagu aku suka dengar....few day lepas bila aku tengah bukak y0utube tetiba aku jumpa lagu Ungu - Bila Tiba..lagu ni 0st filem Sang Kiai...actually aku suka sangat lagu lagu dari kumpulan Ungu...so bila aku dengar je lagu ni terus d0wnload kat lappy....lagu ni pun berunsur ketuhanan...dapatlah mendidik hati ni sikit kan....kalau nak usya filem tu b0leh lah baca Sinopsis ni....


SANG KIAI
filem Sang Kiai..

s0 h0pe k0rang boleh dengar lagu ni......usya lah lirik sekali kat bawah tu...kalau aku tak sah kalau tak hafal lagu ni bila 0nce dah dengar.....haha..


                          


Lirik Lagu Bila Tiba - Ungu

Saat tiba nafas di ujung hela
Mata tinggi tak sanggup bicara
Mulut terkunci tanpa suara

Bila tiba saat berganti dunia
Alam yang sangat jauh berbeda
Siapkah kita menjawab semua
Pertanyaan

Bila nafas akhir berhenti sudah
Jatung hatipun tak berdaya
Hanya menangis tanpa suara
Ooo

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati



Mega Duo Giveaway PINK BLUE by Mira Era ^^



klik banner untuk Join



Sponsor :



Banyak hadiah untuk dimenangi . :) Jom lah Join ramai ramai











Gambar Perkahwinan Ustaz Syed Abdul Kadir Al-Jooofree dan Salima AF4...^^

salam..any0ng hasey0 !!!!
tengah sibuk duk klik sana klik sini tetiba terjumpa gambar perkahwinan pendakwah bebas, Ustaz Syed Abdul Kadir Al-Joofre & Salima AF4.....rupanya ini perkahwinan ustaz yang kedua..means beliau ada 2 isteri...baguslah kan......bukan semua 0rang larat berp0ligami.....aku pun kat sek0lah dulu dah tepu sangat dah belajar p0ligami ni.....siapa kata aku tak s0kong p0ligami.....??!! aku s0kong p0ligami tau ! *tapi bukan suami aku lahh ! huhu....


barakallufikum...^^

tapi baguslah ! Ustaz Syed Abdul Kader ni dah tunjukkan satu contoh yang baik dalam berp0ligami....memang tak salah pun p0ligami.....sebab p0ligami ni banyak hikmahlah Allah syariatkan p0ligami....yang penting kenalah adil dan saksama.. ! anyway....selamat pengantin baru buat Ustaz dan Salima....*baru je few weeks  lepas aku dengar ceramah Ustaz Syed Abdul Kadir ni bersama rakan rakan dalam bulatan gembira....tak sangka ustaz dah kahwin....tapi ustaz nampak muda sangat..muka pun ada nur...hihi...dah dah ! suami 0rang tu !







Barakallahu lakuma wabarakah ‘alaikuma wajama’a baina kuma fikhair.

Sunday, December 1, 2013

l0sing my friend....



Do you know what it feels like to be left behind? 
Losing everyone around you in such little time.

I try not to worry since they're left in the past 
but it's hard going through life knowing nothing ever lasts.

It's hard to hide behind this frown, 
When on the inside you're on the verge of a breakdown.

I've lost everyone that meant the world to me. 
All I have left of them are these memories.

You have no idea how badly I want them back. 
But they've left me in the past which was their plan of attack.

The pain of losing them will never go away.
I'm tired of feeling like this everyday.

I feel like I no longer belong.
I fake my happiness to show nothing's wrong.

kau tetap kawan aku sampai bila bila....




new day, new m0nth, new happiness !


Salam..any0ng hasey0 !!!!
Yeayy ! hari ni dah masuk bulan baru lahh ! rasa happy tak..??!!!
Mestilah kan…new day, new m0nth, new happiness ! I h0pe s0…..
Kalau nak diimbas balik, bulan n0vember banyak meninggalkan kenangan buat aku……….





s0me 0f muslimin...^^

awes0me geng muslimat c0mel !

Bulan n0vember adalah bulan yang terakhir aku hidup dengan batch 56 Al-Fateh…….pahit manis semua kami harungi bersama…demi nak naikkan nama batch…memang macam macam dugaan kami…hanya Allah sahaja yang  tahu…….aku nak cakap yang betapa aku bersyukur dapat kawan kawan macam k0rang semua…..with my luvly Geng Muslimat Comel ! even aku tak rapat dengan semua….especially muslimin……*kat sana memang lelaki kami panggil muslimin….tapi aku b0leh kenal semua dan ingat nama semua 0rang..kira 0kay lah kan…..daripada tak ingat nama.. ! d0a aku..sem0ga aku dan kawan kawan aku berjaya dalam kehidupan masing masing dan kejar apa yang diimpi….sem0ga 4 Prinsipal A & Mumtaz s0fi milik kami bersama….! Amen…


batch 56 aL-fATEH !

Paling aku tak b0leh lupa ialah semua member member d0rm thariqian…..dan adik adik d0rm..aku sayang k0rang semua…..kamilah, hanis, ayuni, iffa, afifah, mekD, mekcha, datin, adibah, asma’, haifaa’ & humaira….aku takkan lupa segala kenangan kami bersama……pahit, manis, suka, duka…..saat paling aku suka bila kita selalu buat jamuan tak kira masa……..bergurau, menyanyi dan menangis bersama…..sekarang adik adik d0rm tengah berjuang untuk habiskan paper arab SPM..go0d luck adik adik !

aspurian ~

luvly f12 !

Aku sayang sangat kelas 6 Agama….kelas nilah tempat jatuh dan bangun aku…..bersama guru kelas aku..Puan Jamaliah….memang caring gila cikgu kami…..member member kelas yang tak kurang hebat….seri0usly aku sangat respect mereka semua…baik muslimin mahupun muslimat….dulu aku pernah rasa tekanan duduk dengan 0rang yang pandai pandai macam mereka..dan daripada tu aku cuba cari kekuatan diri untuk terus bersama mereka…..daripada aku malu malu buat presentation sampailah aku jadi berani bercakap …..then kelas kami paling gempakk dari kelas kelas lain…hehe..jangan jelesss  meyh !


my class..^^

Aku akan merindui surau aspuri…..inilah tempat yang paling menenangkan buat aku…..dulu kat sinilah aku selalu termenung dan menangis bila aku rasa d0wn gila….lagi lagi bila fikir pasal tekanan sek0lah ! kat sinilah aku cuba cari kekuatan dan bersendirian…….lepas ni aku dah tak dapat s0lat berjemaah dan dengar tazkirah sama sama dengan mereka…..


mus0lla Saidatina Khadijah..^^
with them..^^


Cukuplah rasanya…..aku tak nak cakap panjang panjang dah……asalnya nak wish new m0nth je….hehe..by the way….selamat menjalani bulan yang terakhir dalam tahun ni…..h0pefully…new day, new m0nth, new happiness ! insyaAllah pertengahan bulan ni aku akan jadi cikgu tadika..d0akan aku b0leh mengajar mereka tau ! HAHA…..*macam tak percaya pulakk aku nak jadi cikgu ! kahkahkah….atleast aku dah mula bergerak ke fasa baru dalam hidup aku....inilah masanya untuk pengalaman baru......kan kan kan......wish me luck kayy !


i'm n0t budak sek0lah yet ! haha