Friday, January 17, 2014

hindarkan perkataan negatif dengan kanak-kanak..


salam..any0ng hasey0 !!!!
since aku mengajar kat tadika ni tiap tiap hari ada je macam macam kerenah budak budak yang sangat aku tak b0leh tahan....biasanya time aku dan kawan kawan yang lain akan ceritakan pengalaman kit0rang time makan sambil gelak terbahak bahak ! *agak tak s0pan kan tapi memang dah tak b0leh tahan dah...aku pun tak dapat nak deny yang 0nce 0f my happiness adalah anak anak murid aku.....memang tak dinafikan time nak urus di0rang memang banyak sangat cabaran

kena jerit kuat kuat bagi semua dengar....*banyak sangat yang suka bermain...
kena jadi serius sikit bagi di0rang dengar cakap....*tu pun kadang kadang tak dengar jugak....=,='
kena jadi kawan di0rang bagi di0rang terhibur...*memang tak matured...tak padan dengan umur ! huhu

memang lumrah setiap kanak kanak ni ibarat macam kain putih....apa yang kita cakap cepat je di0rang b0leh abs0rb...0tak macam span....n0rmally v0cab di0rang belum banyak lagi sebab baru nak mengenal dunia kan...cakap pun kena p0sitive p0sitive semua....kalau tak nanti takut ada yang terikut....macam ada satu hari ni time aku tengah mengajar tetiba kawan aku datang kat aku dan anak anak murid aku :

aku : si A***** tu panas merah GILA mata dia aku teng0k....kesian dia tengah sakit....
kawan : 0yeke....patutlah baring je dari tadi......
anak-anak murid : ehhh ! mu'addibah mana b0leh cakap gila ! berd0sa lah mu'addibah !!!! aiy0kkk...mu'addibah cakap gila....
aku : ehh ! mana ada mu'addibah cakap gila......anak anak salah dengat kutt....
anak-anak murid : ada ! tadi mu'addibah cakap gila........
aku : *alamak ! kant0i suda......"ehh ! mu'addibah lupa lah.....astaghfirullahal'azim......" c0ver       malu..

setiap anak murid aku dah diterapkan tak b0leh cakap aku-kau dengan sahabat yang lain....inikan pulak perkataan gila yang bagi aku benda biasa.....see ?




No comments: