Friday, July 25, 2014

maaf semua

salam ramadhan..any0ng hasey0 !!!
tujuan entry ni dibuat hanyalah nak sampaikan salam kemaafan kat semua yang mengenali diri ini.....aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua dan berjuta juta kemaafan zahir dan batin khususnya ibu dan ayah sebab dah lama gila tak balik rumah since kerja kat Nilai, kepada guru guru yang pernah aku kutuk 0r benci di0rang...yang aku tak dengar cakap....kepada adik beradik kalau selalu gaduh gaduh dengan k0rang semua.....dan kepada semua kawan kawan especially kawan kawan sek0lah dari darjah satu sampai f0rm 6....almaklumlah manusia memang selalu buat salah kan.....kut mana mana perbuatan aku yang buat semua pernah terasa hati.....sekali lagi minta maaf.....malas nak buat ayat bunga bunga sangat sebab tengah demam and kepala sakit gila....babaiiii

with them bef0re cuti raya...

Sunday, July 20, 2014

end 0f week....


Salam ramadhan alaik semua……
Any0ng hasey0 !!!!
Alhamdulillah sekarang dah masuk fasa ketiga puasa…..by the way, welc0me t0 new phase..sem0ga amalan kita semua terus digandakan dan mendapat nilai di sisi Allah…..lagi seminggu lebih je nak raya…haha….nak kata happy actually tak lah sangat…mungkin aku tak bertuah sangat tahun ni nak rasa pengalaman balik rumah sendiri naik bas macam tahun tahun lepas bila menjelang raya sebab aku terus balik kampung dekat Melaka….tak dapatlah nak kemas rumah, buat kuih raya, bersihkan kipas, susun kuih raya dalam balang sebelum raya..biasanya aku akan g0tong r0yong dengan adik adik aku sambil membebel dan gaduh dengan di0rang semua….masa tu jugaklah aku akan gunakan kuasa aku untuk mengarah di0rang…hahhha…….this year aku antara 0rang yang terakhir balik….kawan kawan sekerja yang lain semua dah tinggalkan aku jumaat ni…..*dah cuti start hari sabtu nak buat macam mana kan…huhu

tadarus perdana mgp negeri sembilan ^^

suasana masa tadarus.....sedihnya bila "dapat teng0k" jee....

Semalam aku sempat hadir 0ne of pr0gram majlis guru PASTI negeri Sembilan….majlis tadarus…bertempat dekat springhill, p0rt dicks0n….dapat jugak rasa pr0gram tadarus macam kat sek0lah lama dulu….pastu yang bestnya semua dapat b0nus hadiah + duit raya !!!! hihi….alhamdulillah…rezeki ramadhan namanya…banyak betul duit mgp rupanya….bertuah sungguh…memanglah kan….majikan kenalah jaga kebajikan guru…..

h0yeah..h0yeah....duit raya !!!!siap ada gift lagi tu...

imam muda asyraf..^^

Pagi tadi ada latihan khutbah dengan anak murid aku….dia nak masuk pertandingan khutbah….actually aku taklah tau sangat macam mana fl0w khutbah…s0 sapa yang nak share pasal khutbah dialu alukan sangat…huhu..lepas latihan tamat…agak agak lepas z0hor pegilah jalan jalan kejap dengan kawan kawan….actually hari ni 0fficially tamat membeli kelengkapan raya ! nak kata pegi jalan tar dah  masuk 3 kali dah aku pegi tapi still tak banyak yang aku berkenan….memandangkan nasib diri ni yang tak dapat nak sh0pping raya ngan family terpaksalah aku beli lagi sepasang baju kurung sebab jubah aku dah banyak gila….baju kurung baru 1….tengah d0k belek belek tetiba aku terpikat gila dengan baju kurung kaler turquoise…sekali saiz xs la plak….ikutkan badan aku sesuai je tapi sebab aku nak pakai dengan tudung yang sikit labuh takkanlah nak dengan baju ketat kan….s0 aku belilah satu baju kaler kelabu….actually this is my fav sebab bagi aku kelabu nampak elegant…then terus carik tudung sekali ngan kasut raya….apsal la bata tak buat sale hari ni....baru ingat nak serbu sana...dalam banyak banyak baju yang aku beli ni je lah aku aku dapat share….

rasa macam nak carik tudung lain je....haihhh 0kay lah tu..

duit raya untuk kanak kanak riang.... 
Untuk raya tahun ni aku sempat sediakan duit raya untuk adik adik aku….sekali sekala bagi di0rang kan…sementara tengah kerja ni…..nanti s0k aku aku sambung study balik memang kirim salam je la aku nak bagi di0rang….haha…mungkin ni last entry aku sebelum raya……lepas raya ada dalam 2 minggu je lagi aku nak mengajar mereka….huhu…makin berat rasanya nak tinggalkan di0rang tapi nak buat macam mana kan……………life must g0 on…..UKM ! mu tunggu aku datang !!!!!!!! selamat menyambut hari raya aidilfitri…^^

kad raya dari anak murid..#sweetramadhan14




Sunday, July 13, 2014

happy birthday najah :)


salam..any0ng hasey0 !!!!!
happy h0liday y0u guys...macam blur pulak nak buat apa hari ni.....hahha..actually taklah sangat....pagi pagi tadi aku dah layan satu m0vie.....yes 0r no (2010) ...dah lama tak rasa cuti yang betul betul cuti....semalam pagi pagi aku dah kena pegi seremban dengan geng geng muaddibah yang lain....mati mati aku ingatkan meeting guru...sekali.....

nampak tak hamasah terlebih.....hihi...aktif betul PAS negeri sembilan ni..

kagum teng0k figura figura hebat kat depan sana.....teringin satu hari nanti....

this is one 0f reas0n kenapa aku nak kerja kat sini....nak timba banayk pengalaman baru....nak teng0k dan rasa macam mana jemaah bergerak dan bekerja dengan 0rang 0rang jemaah....lepas meeting kit0rang terus berpecah...ada yang balik rumah....ada yang nak pegi beli f0n baru...then aku rasa blur gila tak tahu nak pegi mana....last last ikutlah member aku pegi jalan tar....actually rasa malas nak pegi sebab minggu lepas baru je pegi...masuk kali ni dah 3 kali aku pegi jalan tar dalam bulan puasa  ni....sekali adik aku pulak kirim macam macam....nasib baiklah tengah berduit ni....boleh la belanja family...

*actually takde kena mengena pun dengan tajuk entry aku ni......
sebenar benarnya aku nak wish happy birthday buat kawan seperjuangan aku.....

khairunnajah zulkifle : )

may Allah bless y0u dear friend.....i luv y0u...

my w0rds....
sem0ga najah selalu happy dan ceria....dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dan diberikan kesihatan yang baik....terima kasih najah sebab sampai sekarang jadi peneman kita.....kat mana mana je.......dari kisas sampai lah ke nilai kita sama sama membawa diri......even kau omar dan aku thariq....kau kat KL dan aku kat selang0r......lepas ni tak tahu dapat hidup sama dengan kau lagi atau tak.....h0pefully kita sama sama dapat masuk UKM and having life at there.....dari dulu sampai sekarang semua gembira, suka, duka, cabaran kita dah lalui bersama......aku nak mintak maaf sangat sangat kalau penah terbengang ngan najah ke masa kat kisas 0r masa kita kerja.....*kite tau najah tetap kuat dan co0l kan.....kite suka teng0k najah senyum bila kita semua tengah pressure....sem0ga najah dapat j0doh yang baik....yang sama fikrah.....*MTAS takde En.Gabbana kan ada....kihkih...d0akan kite jugak tau....sem0ga UKM milik kita bersama :D

muka ceria najah dengan anak anak tadika...


Monday, July 7, 2014

Ramadhan @ Masjid Asy-Syakirin KLCC


salam..any0ng hasey0 !!!
tak sangka cepat betul ramadhan berjalan...dah nak dekat 10 hari dah umat islam berpuasa....
kelmarin aku berkesempatan pergi iktikaf dengan s0rang kawan aku , najah nama dia...kalau dulu dekat kisas aku suka pergi mana mana dengan dia...sebab aku tahu dia kuat dan berani buat s0mething yang 0rang lain jarang buat...dan dia selalu ada sekali bila cabaran melanda kami....walaupun aku tak satu rumah sukan dengan dia dulu...dia yang ajak aku lepas dia baca n0vel contengan jalanan..katanya inspired dari kisah backpacking kat Australia tu...
sabtu lepas aku siapkan lap0ran mengajar dan kemas rumah kami pun mulalah packing...bajet macam nak backpacking jauh sangat je..padahal kat KL je...perjalanan semua lancar...siap jalan jalan kat Nu Sentral, Avanue K, dan KLCC...asar kami pun terus jalan ke masjid Asy-Syakirin, KLCC...first time aku pegi sini dengan kawan aku....teruja nak rasa suasana ramadhan kat sini....
lepas asar duduk duduk kejap sambil tengok permandangan sekitar masjid.....lepas tu berduyun datang kat sini...dan artis ramai gila masa tu...eksited jugak rasanya jumpa ramai retiss malat0p kat masjid tu....s0me 0f them heliza, yatt hamzah, neel0fa, norkhiriah, atie AF, norman hakim, imam muda, UNIC.....tapi aku cuba co0l kan diri dan bajett macam aku nampak 0rang biasa je....takde lah batak sangat nak berselfie dengan di0rang...



masa untuk cucimata **


with my luvly najah :D
tali beg najah boleh putus pulak...
tak ingat apa nama kedai ni..
depan suria KLCC..
lepas pr0gram sharing m0ment dari retiss retiss kami pun iftar jamaie bersama....sangat indah rasanya masa tu...meriah sungguh....sebelum tu aku tengok ramai yang menitiskan air mata dengan kisah artis yang dah berhijrah especially norkhiriah....t0uching gila ! alhamdulillah Allah bagi aku kekuatan dapat stay s0lat berjemaah dan buat 20 rakaat tarawih....kalau hari hari kerja rasa susah sangat nak capai 20 rakaat...takat 8 rakaat pun dah menguap sana..menguap sini...

sempat f0llow pr0gram suci qaseh ramadhan bersama retiss retiss malato0p !

kagum dengan masjid ni...really impress !

lepas tarawih...masa tu aku ngan najah nak cari tempat tidur.....aku rasa impress sangat dengan pekerja pekerja masjid tu...sangat baik hati layan kami...dan bagi kami tidur dalam ruang solat perempuan....sebelum tu kami ingat nak tidur luar je dengan akak pekerja tu tapi dia suruh tidur dalam je...tak tahan sejuk katanya..dengan air c0nd berpasang...memang sumpah macam kat hotel...sebelum tidur diorang ada bagi kami makanan untuk sahur...mula mula tu cuak la gak sebab tak ramai perempuan yang tidur kat situ....kat luar masjid tu kemain ramai lelaki...tapi aku cuba kuatkan diri jugak...h0pe sangat tak jadi apa apa...sekali ada s0rang acik ni memang nak tidur gak kat satu...dia kata satu family dia nak tidur kat masjid malam tu....lepas tu datang lagi 2 orang student dari UM yang nak rasa pengalaman iktikaf jugak...then lagi 2 orang student dari UKM yang memang nak cari tempat tidur....

preparation bef0re buka puasa..
sementara menunggu berbuka bersama seisi masjid....

kenikmatan jelas terasa bila berbuka bersama....

pukul 4.15 acik tu kejut kami dan lepas qiyam kami pun bersahur dengan pekerja masjid tu....banyak cerita yang dia k0ngsi....kesian pun ada....tak penah aku sahur makan banyak gila macam masa tu...seyes kenyang gila....lagi berapa minit nak sahur tetiba pekerja tu bawakkan kami 3 cawan berisi mil0, gula ngan term0s....sangggup mencari air panas untuk hidang kat kami...padahal sebelum tu kawan aku just tanya je ada air panas ke tak kat masjid ni....lepas sahur terus mandi dan s0lat subuh berjemaah.....ikutkan rasa macam nak sambung tidur je lepas subuh tapi sebab ada kuliah subuh aku cuba gagahkan diri jugak....ikutkan bukan selalu aku dapat buat macam ni....terasa dekat sangat denganNya....

rasa syahdu sangat bila dengar selawat lepas habis tarawih..huhu

suasana masa kuliah subuh...sayu~
pukul 10 pagi kami gerak balik Nilai...masa tu tudung aku ngan najah hilang kejap....cuak gak ni sebab cari tak jumpa jumpa....mujur ada tersorok dalam loker....sekali pehh..kedutt plak....!!! lepas tu akak tu carikkan ir0n untuk kit0rang...legalah sikt....berat betul nak tinggalkan masjid tu ....tapi bef0re balik sempat jugak aku jumpa pekerja pekerja masjid tu yang dah baik hati sangat dengan kami untuk cakap terima kasih......humble betul akak tu ...susah jugak bila nak mintak tangkap gambar dengan dia mula mula....sedih gila sebab aku lupa sangat nak mintak n0mbor akak tu....dia siap cakap " kalau lapang datanglah sini....akak takde kawan...."...lepas ni entah bilalah aku nak pegi iktikaf kat sana lagi....terima kasih sangat najah sebab bagi aku rasa pengalaman yang berharga gila macam ni....masa tu seyes aku tak fikir takut langsung..s0metimes kita kena cuba berdiri di luar comfort z0ne...... insyaAllah kalau niat kita baik Allah akan permudahkan.....

terima kasih sangat akak dan pekerja yang lain...



Friday, July 4, 2014

my ramadhan....^^

salam..any0ng hasey0 !!!
selamat berpuasa y0u all...!!!
kalau dulu kat kisas selalu bergema ramadhan kareem...!!!! Allahuakram !!!!!!!!
dah lama tak bukak bel0g sebab kesibaukan kerja....yeayy ! ramadhan dah bermula....s0 guys sem0ga ramadhan kali ni memberi makna buat diri k0rang.....alhamdulillah tahun ni dapat rasa pengalaman baru berpuasa jauh sangat dengan family.....baru tahu erti kehidupan..kalau dulu kat DM ada je makanan terhidang...n0w semua depends on diri sendiri...nak bahagikan masa kerja, rehat dan persiapan puasa....mencabar jugak ! by the way rasa bertuah sangat sebab aku duduk betul betul depan masjid putra nilai...kadang kadang bila habis kerja dan tak sempat nak masak just jalan kaki je pegi masjid depan...s0 senang nak join iftar jama'ie...alang alang boleh s0lat berjemaah dan berbuka bersama....makanan pun n0t bad.....memang rezeki jatuh dari langit....bazar ramadhan pun dekat gila...tepi blok aku je....baru jenguk dah nampak rupa bazar...paling best bila parent anak anak tadika yang baik hati bagi juadah berbuka dekat kit0rang....jimat...jimat....hehe


masjid putra nilai..permandangan dari tadika..

terasa suasana ramadhan hidup kat sini... 

tahun ni aku tak kesunyian sebab aku dapat berpuasa bersama anak anak tadika....hihi....rasa teruja dan eksited....malangnya aku ingatkan depa semua lemah l0nglai sepanjang ramadhan...rupanya sama je hiper + riang....naik pancit aku hari hari dibuatnya....! tiap tiap hari ada je kerenah anak anak yang macam macam ragam...aku rasa happy  dan bersyukur sangat sebab aku dapat kawan kawan yang baik dan selalu bimbing aku...terima kasih sahabat sahabat semua....k0ranglah pengganti kisas bagi aku....^^

s0me 0f my heaven..
wefeee......with my banat..
antara mereka..:D

balik bertarawih..