Friday, August 29, 2014

lacey blue dress just f0r me : )

salam..any0ng hasey0!!!
semalam ibu berjaya siapkan satu blue lacey maxi dress untuk aku...hihi...masa aku sibuk sibuk carik barang untuk u tetiba ibu aku suggest nak buatkan dress satu untuk aku..apa lagi...teruslah cari...finally i g0t my blue c0lour....nampak ada kain warna biru terus beli....even dah beribu kali ibu aku cakap " kau ni takde warna lain ke nak cari " tapi aku still setia dengan warna ni...apa b0leh buat...#alwaystheblues kan....rasa beruntung bila ibu sendiri pandai jahit baju...s0 aku pun request la nak jubah yang ada lace...kalau beli 0nline mahal gila kutt ! tapi kali ni ibu aku berjaya siapkan dalam masa satu malam je ! daebakk  0mma !!! 



happy birthday haifaa'


salam..any0ng hasey0 !!!
t0day, 29/08/2014 merupakan besdayy adik d0rm aku masa kat kisas dulu...
she is 0ne of my adek d0rm yang cl0se sangat dengan aku dulu....even masa aku upper 6 dia f0rm 5 tapi kit0rang memang sehati sejiwa...kalau happy share sama sama..kalau sedih pun kit0rang share sama sama...bersembang dengan dia memang tak penah nak berenti...dari dalam d0rm, luar d0rm, dalam bilik mandi, dalam surau...ada je cerita yang nak di st0rykan...0rang orang yang rapat dengan aku dia kenal dan sama gak macam dia...n0w dia ambik asasi kat UIA Gombak...kalau jumpa silalah tegur dia..hahha..

masa lepas balik surau...#thr0wback end 0f year 13'..

masa jalan jalan ngan dia kat mid..#throwback awal tahun 14'..

dear haifaa'..happy birthdayy t0 you !!! dah tua dah kau kan...btw sem0ga panjang umur, murah rezeki, diberikan kesihatan yang baik...jadi anak yang s0lehah...nanti kalau free kita celebrate sama sama kayy ^^

Wednesday, August 27, 2014

it's life


salam..any0ng hasey0 !!!
tadi tengah aku d0k terc0ngok depan lappy tetiba terbaca status fb akak usrah aku masa aku f0rm 4 dulu...n0w dia kat IPG kampus bangi....bila aku baca status dia rasa macam banyak benda yang tersirat...sebab macam ada kena mengena dengan aku...mungkin dia pun tengah dilanda masalah...aku faham...it's life...takde nak sweet memanjang kan....malas nak cerita panjang panjang...dan alhamdulillah aku pun sedang diuji...dan aku hanya mampu bersyukur...sebab dengan ujian kita dapat tahu di mana kita dan walaupun sebesar mana ujian yang Allah bagi...Allah pasti yang kita mampu hadapinya...biiznillah....



*really miss y0u kakak naqibah...masih terkenang jamuan kita yang terakhir bersama usrah kat aspuri dulu....sem0ga berjaya dunia akhirat ^^

Monday, August 25, 2014

last raya this year ^^

salam..any0ng hasey0 !!!!
memandangkan hari ni genap 30 syawal s0 aku nak publish last entry raya untuk tahun ni....cukup cukuplah tu beraya kan.....s0 perjalanan raya aku yang terakhir sempat datang dua rumah kawan aku....s0rang namanya hazwanie...n0w having degree @ usim...s0rang lagi atiqah yang nak sambung degree kat upm....diani satu k0lej dan tempat kerja ngan aku dulu...perjalanan n0t bad...adalah lama jugak tapi niat nak jumpa punya pasal...tak terasa sangat...bef0re tu rumah aku ada 0pen h0use sebab kawan kawan kembar aku dari kuis nak datang....pagi pagi dah kene masak spagetti & macar0ni...sempatlah tapau spageti bawak pegi rumah atiqah...^^

terima kasih tuan rumah wanie...

0ur crazy driver..husna ali

nali aku ejah ngan anis..

yeayy ! dapat jejak uma timud this raya !

nak balik dah...*by the way menyampah gila ngan tudung aku ni...muka takde gelembung langsung..hihi

mengabadikan kenangan depan rumah timudd...heheh
terima kasih buat gadis gadis cun sekalian yang jadi peneman aku untuk raya terakhir ni....anis syahirah, harizah yang akan sambung degree kat UIA dan husna ali yang akan sambung degree kat USIM....dan aku kat UKM ..di0rang semua ni sama amek STPM ngan aku dulu kat KISAS...dari f0rm 1 di0rang ni sama sek0lah ngan aku...lepas ni semua dah bawak haluan masing masing....ucapan raya last dari aku...selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batinnnnnnnnnnnnn.....sem0ga berjumpa di tahun hadapan...kihkihkih


Thursday, August 21, 2014

preparation

salam..any0ng hasey0 !!!!
menjelang kemasukan ke universiti ni memang busy sikit rasanya....tapi dalam busy busy still b0leh g0yang g0yang kaki dekat rumah...hihi...kadang kadang tu ade la jadi driver part -time....menghantar adik pergi and balik sek0lah....banyak betul d0kumen yang kena selesaikan...alhamdulillah ayah aku banyak yang t0long...memandangkan dia pun se0rang guru...s0 dah biasa buat kerja kerja malam ni....semalam pun dah buat medical check-up...

nampaknya banyak lagi persediaan yang aku kena buat...mental dan dan fizikal selain keperluan untuk ke universiti...by the way aku sangat bersyukur sebab aim aku nak saving bef0re masuk universiti dah mencapai target...b0leh la ringankan sikit ayah dan ibu aku....tempat baru...mungkin aku akan banyak bertemu dengan 0rang baru....diri pun mestilah baru....seni0r-seni0r pun banyak yang membantu....cuma aku mengharapkan envir0nment di sana adalah sikit macam bumi waqafan..*sikit...

lukisan fr0m my luvly kid...harith hakimi...

lukisan yang aku still simpan sampai sekarang...0ne of anak murid aku buat khas untuk aku....bef0re ni setiap lukisan anak anak aku memang aku akan simpan...nanti aku nak bawak lukisan ni dan tampal kat meja study aku..hehe..


sem0ga yang terbaik untuk k0rang...


salam..any0ng hasey0 !!!!

*pening...pening...pening....
mana satu aku nak dengar ni ?!
ntah !! sebab k0rang semua buat aku pening.....

buat dua dua sahabatku...yang sama kaum denganku.....
aku m0hon sangat...sampai bila k0rang nak macam ni....0ne fine day k0rang akan bertemu jugak.....bukan k0rang je...dengan si lelaki tu sekali....tak penat ke bergaduh sebab se0rang lelaki tu....

untuk siapa air mata ni....?

well..finally dapat jugak aku dengar luahan dari dua dua pihak....what can i d0..what can i say....nampaknya jawapan yang aku dengar dari dua dua pihak sama salah....nak kata betul pun....cliche je semua tu...macam cerita cerita cinta yang aku teng0k kat tv tu...sebijik  ! 
mungkin aku patut kena penumb0k dengan statement aku ni....tapi ni la yang aku nak gambarkan k0rang....betapa sempitnya pemikiran k0rang sebab "cinta" si lelaki tu.....whatever statement it is....aku dah penat jadi pendengar...k0rang yang cari aku....bila aku dengar dari satu pihak memang tak mustahil lah yang satu pihak tu akan cakap dia dikhianati...tak dibacking...dapat dapat kawan sendiri kan....inilah aku....bila mendengar dikata memihak....penat...pening....

kadang kadang aku tertanya....yang si lelaki tu....

apa kau rasa bila dua dua perempuan ni bergaduh dan berperang pasal kau ?!
puas ? rasa diri hebat ? kau hensem ? kau tu laku ? kau memang baik ? kalau kau mengaku memang kau b0doh !
bukan kuasa aku nak hukum kau dari masa lalu....sebab semua ada masa lalu....tapi t0longlah br0....jangan bagi janji k0song kalau tahu kau tak b0leh tunaikan....jangan ingat aku tak tahu semua janji janji kau dengan dia dulu....dan jangan ingat bila kau dah m0ve on dengan 0rang baru...kau takkan balik ke masa silam kau....0kayy..siapalah aku kan nak judge kau bukan bukan...




last dari aku...sem0ga k0rang aman hidup di bumi yang sama.....anyway...papepun yang terbaik untuk k0rang....tu je d0a aku...buat dua insan yang aku sayang.....jangan jadi lemah sebab lelaki...hidup kita masih panjang.....aku pun tak kuat mana.....kita semua tak kuat mana...cukuplah kita tahu di mana iman kita....cuba perbaiki diri.....even dengan siapapun k0rang sekarang....ingatlah...kita hidup untuk apa.....



What would you do if all of your competitors are too way much better than you? Would you fight for something that you know that you will not gonna get it?



Wednesday, August 20, 2014

buat cheesekut di kala keb0sanan ^^


salam..any0ng hasey0!!!
third day as a penganggur...b0san gila nak mampus !
sekali bila dah rasa free memang tak tahu nak buat apa...bila fikir pasal nak uruskan kemasukan universiti memang serabut jadinya....kalau nak kata kerja rumah tu benda biasa je....nak teng0k cerita pun cam blur...tetiba aku rasa macam teringin nak buat cheesekut....penah dengar...??!! mestilah kan....dulu masa nak murid aku bawak bekal perrhhh....terliur je teng0k dia makan dengan kawan kawan dia...sekarang turn aku pulak nak buat sendiri...senang pun senang....

all the ingredients....sikit je pun....

resepi 

cream cheese *jenama emb0rg halalal t0yyiban..be careful pilih creamcheese
susu pekat manis
chesdale cheese *beli yang dalamnya ada 6 slice jee...
biskut krim cracker
susu HL (depends k0rang nak flav0r ape..)
semestinya pemutar kesayangan ^^

cara-cara

jangan risau...takde sukatan specific pun....


1) pukul creamcheese sampai kembang
2) masukkan susu pekat secukupnya + cheesedale dalam sekeping 0r 2 keping

aku guna HL starwberry...but pink yaww !

3) tuang susu dalam mangkuk, celup biskut cracker dalam susu dan letak dalam bekas
4) lapiskan biskut + krim cheese yang dah diputar tu + cheesedale
5) lapislah bape banyak k0rang nak lapis.....then siap !!!!!

*masukkan dalam peti sejuk dan b0leh la makan bila sejuk....k0nfem s0dapppp....bagi tekak yang western macam i....


dapatlah dalam satu bekas sederhana dan satu bekas kecil....yang kecik tu nak bagi jiran !


Monday, August 18, 2014

gud bye kindegarten ...


salam..any0ng hasey0 !!!!

15/12/2013 - 15/08/2014

tamat sudah kehidupan aku bergelar muaddibah Pasti Isbat Al-Imtiyaz....
selama tempoh tu banyak sangat benda yang aku belajar......kalau nak cerita memang panjang gila....s0me 0f mutiara mutiara yang aku dapat kat sana......dapat pengalaman mengajar kanak kanak....seyes aku cakap mengajar budak besar tak sesusah nak mengajar kanak kanak...sebab di0rang tengah dalam pr0ses nak kenal dunia.....apa yang di0rang nampak di0rang akan tanya....bila kenal dan rapat dengan di0rang aku dah mula sayang.....walaupun hari hari aku menjerit sana sini sampai tiap tiap minggu suara aku serak......tiap tiap hari jugaklah aku rasa in l0ve dengan mereka semua...benda yang buat aku selalu terfikir....macam mana mereka nak dapat apa yang aku ajar dan amalkan adab adab yang baik kalau tak mula dari aku sendiri.....masa tu aku mula muhasabah diri balik....sangat mencabar nak mengajar 0rang 0rang yang suci macam mereka ni.....


teaching in mem0ry.....
kawan....

0ne 0f reas0n aku merantau kat nilai sebab aku ada kekuatan dari kawan kawan.....even ada yang dari terengganu, johor, KL, selangor.....di0rang setia temankan aku kerja kat sini....sebab kit0rang dah janji nak lalui sama sama....pahit manis gelak tawa kat sini.....rasa sedih gila bila berpisah dengan di0rang sebab ada yang dah tak sama universiti lepas ni....kalau b0leh aku nak hidup dengan k0rang lagi....sebab k0ranglah aku jadi kuat ....terima kasih kawan kawan yang setia dengan aku sampai hari terakhir mengajar....sayang aku kat k0rang memang tak dapat aku nak cakap....bertemu dan berpisah kerana Allah....s0b s0b..

last event bersama..
huda . najah . baby . timud . aisyah

sahabat seperjuangan yang paling aku sayang...
last beraya bersama mereka

beraya rumah aiman...one 0f muaddibah..

anak anak murid

inilah permata permata hati aku...sehari tak mengajar pun aku dah mula rindu dengan mereka....now ada jugak anak murid yang call aku sebab rindu nak jumpa....parent anak anak pun bila tahu kami nak berhenti ada yang bagi p0tluck dan hadiah.....rasa dihargai sangat...."anak anak semua...muaddibah d0akan semoga anak anak semua terang hati dan dipermudahkan Allah untuk menerima ilmu..jadi anak yang baik...yang s0lah dan s0lehah ".....masa last day aku mengajar....ada anak murid aku yang menangis gila gila taknak lepaskan aku....punyalah banyak kali peluk ngan cium aku....satu perubahan yang aku rasa bila naluri keibuan dah mula ada dalam diri.....aku dapat belajar macam mana nak mengurus anak.....once kalau aku dah berkeluarga aku akan praktikkan apa yang aku dapat kat sini...

last day ph0toshoot with them..
i've l0st my kids....missing them s0 much !

6 umar in mem0ry.....
new family

kat sana kami hidup macam satu family....bersama dengan kak iffa...tukang masak kat tadika tu....sedih sangat bila last day kami kat sana.....berpisah dengan kak iffa...lepas ni kak iffa akan ada dengan muaddibah baru.....mungkin kurang biasa dengan mereka sebab dah selalu dengan kit0rang....menangis berpelukan kit0rang berpisah kat 0pen h0use rumah kak iffa....rasa erat sangat hubungan kami.....kak iffa h0pe sangat bila bila free dapat datang lawat tadika one fine day....insyaAllah kak iffa.....kalau ada masa dan kesempatan memang nak pegi....

one happy family...*masa ni baru lepas sesi air mata...





Tuesday, August 12, 2014

dating with my twin ^^

salam..any0ng hasey0 !!!!
last week sempat aku keluar dating dengan kembar...hihi....memandangkan aku pun dah tak lama kerja kat Nilai s0 dah tiba masanya untuk aku hang 0ut....maklumlah baru lepas sihat dari demam denggi....selera pun makin menjadi jadi....nasib baik kembar aku study kat bangi...s0 dekatlah sikit dari nilai....

kawan dari dalam perut..
besar betul ikan ikan kat tasik the mines tu....tapi bau....euwww

sama tak kami...tak kan ??!!!


jemput makan....^^


f0r the first time aku pergi The Mines dengan kembar....seharian aku kat sana.....masa pegi pun target memang nak belanja dia makan.....s0me of benda yang kit0rang sempat makan kenny, artstick ice cream and san francisc0 pizza.....bejalan punya bejalan tak sedar hari dah petang....sebelum tu sempat jugak naik cruise kat tasik the mines tu...ke KTM just RM 2 je....macam lawak pun ada tetiba cruise yang kit0rang naik tu habis minyak ! tersadai lah tengah tengah tasik tu...hahhha...sampai aku cakap kat pak cik tu...takpelah cik....el0k gak...b0le lama lama kat tasik ni....hihi....

si kembar nak makan tiramisu je last last 0rder je la...
cepatlah bergerak bot ni.....

nie masa bot tersadai...



aktiviti masa bot tengah tersadai ! selfie !!!!

best gak dapat spend time ngan kembar sendiri....share macam macam st0ry....cuti raya hari tu memang tak sempat sangat nak sembang ngan kembar sendiri....dah aku d0k hospital...aku diccharge je dia dah balik bangi....then berpisah lah kit0rg kat KTM bangi.....by the way thanks una dapat keluar sama.....next time kita keluar lagi ye !

gudbye the mines !

UKM tunggu aku !

salam..any0ng hasey0 !!!!
alhamdulillah..alhamdulillah...alhamdulillah......hari yang bersejarah dalam hidup aku.....
finally debaran dah berakhir.....pers0alan yang selama ni ada kat kepala 0tak aku dah terjawab.....
menda yang aku d0k risau dari dulu dah hilang.......tak sangka Allah maha mendengar.....DIA dengar doa d0a aku.....d0a ibu ngan ayah aku...d0a kawan kawan aku...d0a anak anak murid aku.....bersyukur sangat rasanya...memang tak terkata.....

tengah hari tadi aku cuak yang teramat sangat...lagi lagi bila anak anak murid aku lari kat aku dan cakap "muaddibah najah dapat masuk UKM....! " masa tu jantung aku dah rasa laju dan terus cari dan peluk najah....najah dah tau dia U mana..aku belum lagi...sekali aku pun hantar lah sms.....tunggu punya tunggu.......finally sampai jugak message.....

eksited punya pasal....

dengan aut0matiknya air mata aku terus jatuh....pegi dekat kawan kawan aku....masa tu pulak la aku tak rel0ad t0pup lagi...dengan tangan menggelatarnya aku pun rel0ad lah....call ayah, ibu, kembar and 0rang 0rang yang cl0se ngan aku....tahniah buat semua kawan kawan......yang tak berjaya tu jangan sedih....aku faham perasaan k0rang...tapi jangan putus harapan....rayuan still ada lagi...maybe ada hikmah bagi yang dapat and yang tak dapat....mungkin dulu masa spm aku tak dapat nak bagi kejayaan kat ibu dan ayah....tapi alhamdulillah atas peng0rbanan aku masuk f0rm 6 aku dapat bagi kejayaan kat ibu dan ayah.....

alhamdulillah......^^

but n0w aku still tak b0leh nak lepas g0yang kaki....hakikatnya cabaran makin mendatang....banyak mental and physical preparation yang aku kena buat......dunia U memang mencabar.....h0pe sangat Allah permudahkan semua urusan aku untuk kemasukan U nanti....seyes berdebar sebenarnya.....by the way..aku sangat happy bila ramai gila budak kisas mel0nggok kat situ....hahha...nak kata b0ring pun tak b0leh jugak.....k0ranglah kawan seperjuangan aku....smile...and bye bye ! 

UKM !!!!! aku pasti datang !!!!!!!hehe


Tuesday, August 5, 2014

siapa kata raya dah habis ??!!

salam aidilfitri..any0ng hasey0 !!!!
hehe...hari ni rasa macam nak senyum sampai ke telinga je...mana taknya....hari ni aku dapat berpeluang beraya bersama kawan kawan sek0lah menengah dulu.....terima kasih sangat kat girls and b0ys simpunk yang sudi luangkan masa beraya hari ni.......seyes aku rindu gila nak teng0k muka k0rang semua ! yang girls semua makin ayu dan jelita...boys pun apa kurangnya....makin nampak gentlemen...hahha !

g0yang pulak monopod ni...

mahacintakasihsayangAllah kami bertemu !

anak dara beraya....haruslah !

haihh..pantang nampak kamera !

s0me 0f girls...

mula mula dari pagi tadi aku ikut trip girls....sempat beraya 7 buah rumah sampai petang.....kit0rang gerak dengan 3 kereta dan 8 girls (najla, wanie, ejatt, nali, ejahh, n0ni, nabila..) then sampai dekat pukul 7 dapat pulak jumpa my luvly classmates 5 ma'awa.....ada huzaini, cuen, wan, jiha, te0t, najek, paie, haslina, dan yang paling paling aku happy dapat jumpa my twin....ariena yang tengah ambik medic dekat makassar.....alhamdulillah sempat jugak jumpa kau ye yang.....ingat lagi dulu masa 0ur birthday sempat lagi kau call live dari makassar.....lusa dia dah nak balik sana dah....ada hikmah sangat aku gunakan MC demam denggi aku tu.....even semua duk cakap berat aku turun sangat  lepas kena tahan wad ni tapi aku tak kisah pun......nanti boleh naikkan balik ...kan kan....yang penting aku dapat jumpa k0rang...






yang si jejaka s0rang ni memang selalu terlebih supp0rting ....tak berubah dari dulu...

yeayy ! tahun ni dapat lagi raya dengan my luvly twin....d0c-t0-be...ariena......^^
semoga ukhuwah yang dibina terus berkekalan....k0rang semualah yang selalu buat aku terus tersenyum....aku sayang k0rang semua....sem0ga Allah pertemukan kita semua raya tahun depan......dengan ramai lagi kawan kawan.........sahabat sampai ke syurga !

#sweetraya2014
#ex-classmates5maawa2011
#riangriaraya
#rayabelumhabisdaaaaaaaaaa