Friday, November 28, 2014

Bukit Broga...t0gether we climb :D


salam..any0ng hasey0 !!!
hari ni hari paling sweet dalam minggu ni....hari hari yang berlalu sebelum ni sangatlah hectic...
alhamdulillah hari ni dapat lepaskan stress ! winkwink

my journey is begin ! here we go...

aku memang save hari ni nak naik bukit Broga....finally aku berjaya jugak jejakkan kaki ke sana...
sebelum ni aku memang penah rancang nak pegi sana...kalau nak diikutkan...ni bukit yang ketiga aku daki selepas Bukit Jugra, Banting & Bukit Unggul, Bangi...

lagi sikit...lagi sikit...keep it up !

pengalaman sangat sangatlah best ! mananya tak best...dapat teng0k permadangan dan bumi ciptaan Allah dengan lebih luas..terasa kerdilnya diri ni....
seyesly aku memang se0rang yang cepat gayat..tapi aku berjaya lawan kegayatan aku hari ni....



i' m here Br0ga !!!
subhannallah ~

indahnya alam ciptaan tuhan ~

ke puncak sama didaki...thanks pusyaaa f0r the pic..

with jiran bilik and coursemate..mirza & nadia..
selfie..a must..haha



bersama girlfriends coursemate...


pukul 3.30 pagi aku dah bangun dan terus bersiap pegi masjid UKM untuk bertolak..
pukul 4.30 bas mula bergerak ke Bukit Broga...
pukul 5.30 kit0rang sampai kaki Broga...
pukul 10.00 pagi dah sampai UKM semula..

lepas s0lat berjemaah baru start daki....tak lama sangat pun daki...tapi memang gila adventure...meredah batu, tangga, hutan dan finally menuju puncak !!!
aku sampai pun memang kena dengan time....matahari baru nak terbit...cantik gila....
permandangan berkabus dan menghijau.....segarnya udara Allah ~
feeling tak caye bole sampai ke puncak Broga jugak akhirnyaa......lama jugaklah lepak atas bukit Br0ga tu....sambil cuci mata, tangkap gambar....orang pun kemain ramai....lepas sesi tazkirah dan res0lusi kit0rang turun semula untuk balik UKM...


wait f0r me next time !

gonna miss this event !


terima kasih ISIUKM yang organize pr0gram hari ni.....terima kasih kawan kawan....terima kasih Allah yang bagi aku kesempatan rasa sweet m0ment ni....^^

“A new experience can be extremely pleasurable, or extremely irritating, or somewhere in between, and you never know until you try it out.” 
― Lemony Snicket

Tuesday, November 25, 2014

Untitled



saat kau merasa kek0songan, kekeringan, kesepian walaupun hakikatnya kau berada dalam kesibukan....carilah sesuatu yang boleh mengisi semuala hati itu....
bunga pun bila dibiarkan tanpa kebasahan akan melayu...inikan lagi hati manusia....
pergilah ke majlis ilmu...walau seketika....
indah sungguh bumi Allah ini....penuh dengan kebaikan...
untuk menuju kepada kebaikan itu, kitalah yang menentukan sejauhmana keupayaan kita untuk mencapainya....
maafkan aku sahabat jika aku tercicir...bimbinglah aku di kala kejauhan....
sem0ga syurga milik kita bersama..


hikmah itu barang 0rang islam yang tercicir, jika menjumpai ia..kutiplah...

Sunday, November 23, 2014

terima kasih Sunsilk ^^


salam..anyong hasey0 !!!
alhamdulillah...alhamdulillah.....
finally Allah makbulkan doa aku......
dah lama aku dok tunggu result contest Sunsilk Menemaniku.....
akhirnya aku terpilih sebagai salah seorang yang mendapat sagu hati.....
memang aku target dapat sagu hati je....sebab aku takut kalau aku target dapat hadiah utama nanti aku tersalah niat nak guna duit tu.....biasalah..perempuan kan........
ni pun kira 0kay what...aku dapat :
wang tunai RM3,000
t-shirt Sunsilk Menemaniku
produk Sunsilk
berkat pengalaman aku mengajar anak anak tadika tempat lama aku..PASTI ISBAT AL-IMTIYAZ....
aku di shortlistkan as winner !!!!


gila tak percaya !

before ni aku memang selalu masuk contest kat blog...tak penah pun nak amik port pasal contest besar besar ni....sekali jumpa iklan ni kat fb..tu yang try masuk...kunun nak cuba nasib.....ramai gila kut yang masuk....mula mula tu adalah rasa macam mustahil je nak menang....tapi bila pikir balik rasa rugi gila kalau tak cuba !
c0ntest ni gila senang....dia bagi 3 soalan....
1. Sejak bila guna Sunsilk...
2. Apa cabaran yang terbesar anda ambil dalam hidup
3. Jika anda menang, apa yang anda inginkan....
s0 aku pun jawab la sesimple aku.....



pengalaman membawa kejayaan....^^

 atas pengalaman aku dan kecintaan aku dekat anak anak murid....s0 aku pun share lah....
ingatkan rezeki aku sampai aku last kerja je kat sana...sekali Allah bagi lagi rezeki....
terima kasih anak anak murid semua....terima kasih Pasti Isbat dan terima kasih kepada yang mendoakan...
tak sabar aku nak belanja makan besar satu family...

*aku bayar yuran sem depan guna duit sendiri lagi nampaknyaa....hihi

 thr0wback .....
with my muaddibahs....

my prince charmingssss..


Monday, November 17, 2014

my kids' konvokesyen ^^


Salam..any0ng hasey0 !!!
Semalam aku dapat attend konv0kesyan anak anak murid aku kat Mantin, negeri Sembilan…actually aku hampir je nak cancel sebab serabut dengan banyak benda…tapi bila fikir balik…maybe lepas ni aku tak dapat lagi jumpa diorang….fikir punya fikir last last aku gerak jugak….berbekalkan kereta yang aku ngan kawan aku, najah sewa kat UKM…kitorang pun geraklah…nasib baik fee kira berbaloi sebab rm50 bole guna kereta tu sampai pukul 8 malam…sempat jugak aku pujuk sorang kawan aku yang kat USIM tu untuk ikut sekali…tengs baby..finally you followed us !





Tapi seyesly, sebab last last minit kitorang plan macam macam benda jugaklah yang jadi…first masa aku nak ambik kawan aku yang kat Nilai tu bole pulak kitorang terlepas nak masuk persimpangan Nilai..apa lagi..terlajak ke Seremban lah jawabnya….dan….masa aku tengah syok syok drive tetiba minyak habis lah pulak ! tekan punya tekan minyak sampai lagi 500 meter nak ke RnR Seremban kereta kitorang dah mati enjin….huaarrghhh ! dah la ni official aku drive atas highway plus dan diuji camnie sekali…by the way aku rasa banyak hikmah yang jadi….baru je kitorang nak jalan kaki pegi stesen minyak tetiba ada lelaki datang naik kereta….dalam hati Allah je tau betapa cuaknya kitorang…bila bila masa bole kena samun or kena rogol…
 Luckily dia keluar dan tanya apa masalah kitorang….dan dia pegi belikan minyak jap….dia beli minyak RM10 pastu suruh kitorang isi balik bila dah sampai RnR nanti…masa aku nak bayar tu ada not RM100 sekeping ngan  8 not RM1…dia kata takpe then amik yang rm8 tu je….manyak baik ini olang…susah mau carik..haha..then kitorang teruskan jalan sampai Seremban dan dekat sejam sesat kat pusat Bandar Seremban semata mata nak cari KTM…huhuhu…padahal dulu selalu je aku pegi Seremban mase meeting guru..haihhh…cobaan ~



Lepas si baby sampai kitorang pun teruskan perjalanan sampai kem PLKN kat Mantin…dekat pukul 11 lebih sampai dan tengah dok gelabah pegi dewan konvo tu satu kereta anak murid aku berenti panggil muaddibah huda !!! rupanya Nabil Aiman  panggil aku….dia ni anak murid kesayangan aku dah nak balik Nilai dah…tapi aku bersyukur dapat jugak jumpa dia even sekejap…lepas Nabil balik aku pun pegilah cari anak anak murid aku yang bertaburan dalam dewan tu…lepas lah sikit rasa rindu ngan diorang..sempat sembang sembang dan main kejar kejar kejap sambil bertepuk tampar ngan diorang…hehe…even tak semua yang aku jumpa…insyaAllah kalau aku sempat nak attend lagi satu event konvokesyen kat tadika tempat kerja lama aku…yang ni full 4,5,6 akan hadir semua…macam yang aku attend ni just untuk 6 tahun je…



Balik je Nilai lepas hantar member yang USIM tu sempat lah jugak pegi pesta konvo USIM…by the way tengkiu kat chef tadika yang aku follow tu sebab belanja tol..haha..tak penah penah orang belanja duit tol…pesta konvo USIM not bad..meriah dan tak seteruk UKM…kalau kat UKM tu  hiburan je lebih…tak dapat pun jumpa member member aku yang lain kat USIM tu  sebab pegi sana pun tak rancang…babaii Mantin & Nilai……then last destination..UKM terchenta ! perjalanan yang diiringi hujan lebat dan petir kilat menyambar tak patahkan semangat aku…inilah namanya pengalaman kan…terima kasih najah sebab jadi teman memandu aku…tanpa kau aku tak taulah sampai mana aku bawak agaknyaa~


Friday, November 14, 2014

kuat


setiap hari yang berlalu terkadang memberi kesan pada diri ini...
kadang kadang aku merasakan....adakah kesibukan aku ini terisi....
ataupun...adakah kesibukan aku ini menjauhkan dari keterisian itu.....
aku melihat mereka...sibuk dengan kesibukan ini....dan aku juga.....
namun...kenapa aku dapat rasakan kejauhan ini.....
aku perlukan semangat dari mereka semua....hanya itu sahaja....
andai mereka tidak merasa perlunya aku....aku tetap merasa perlunya mereka....
aku hanya mampu menaikkan kita dari belakang....
aku faham akan tekanan kita semua....dan aku sendiri..perlukan ruang untuk bernafas...
semoga kita diberi kekuatan...berjuang di jalan ini....
siapalah aku untuk mengeluh...siapalah aku untuk menangis....siapalah aku untuk mengalah...
walau terkadang aku merasa kepenatan itu....ahhh! itu hanya kata kata dari nafsuku....
aku tak mahu futur....kerana ia sangat sakit....malah jauh dan terjatuh...
semoga ENGKAU menolong kehidupanku....berilah aku kekuatan....
walau seribu kali aku merayu di dalam doaku....
tetapkanlah hatiku untuk terus bersama mereka...
aku tak mahu perjuangan hanya menghasilkan penat untuk diriku....ikhlaskanlah niatku....
kerana aku tahu....KAU pasti akan menolongku.....
keberadaan aku di bumi ini...bukti ENGKAU lah penolongku....
jagalah hatiku...peganglah hatiku....hanya ENGKAU sahaja pemilik hatiku.....




Thursday, November 6, 2014

gathering class @ Tareem Hadramawt Restaurant ^^


salam..any0ng hasey0 !!!
alhamdulillah..kenyang sungguh perut rasanya..petang tadi pensyarah aku baik hati gila belanja makan nasi arab...ni bukannya kali pertama aku makan nasi arab...actually aku pun taklah berapa suka ngan nasi arab ni...tapi sekali sekala orang belanja makan apalah salahnya aku habiskan kan...hihi...ustz shukari, pensyarah subjek maharat qiraat aku dah lama plan nak bawak kitorang pegi sini...memandangkan banyak banyak ni banyak restoren arab so dia ajak kitorang pegi restoren feveret dia....nak ambik berkat belajar arab agaknya....finally aku bersama 14 orang lagi kawan sekelas aku pegi ke sana...bertuah betul jadi anak murid ustaz....dapat la makan nasi arab free ! jimat pun jimaaatttt...heheh..

menu book..

ramai betul foreigner makan sini..

menanti hidangan...


menikmati teh arab sebelum makan...sedap..rasa pudina..

lupa aku nak cakap nama restoren ni restoren Tahreem Hadrawt...kalau dari UKM area 15 minit dah sampai....alhamdulillah kali ni aku dapat pegi sendiri restoren makanan arab...first time aku dapat rasa makanan roti arab ngan humus..pastu dapat minum syai arabic ataupun teh arab..then barulah kit0rang makan nasi arab...sekali hidang kemain bayak..tak larat nak habiskan...bersyukur gila dapat ustaz baik hati camni...ustaz siap bawak family dia sekali...kira baguslah...meluangkan masa bersama kami sambil menikmati hidangan bersama family ^^


muslimat kelas maharat...

appetizer....roti arab, humus ngan daging kambing !
hoyeah..our main course ! nasi arabbbb...

sesudah kenyang...
sapelah yang gelojoh kat belakang tu...



uztas shukari bersama muslimunnnn..

by the way...shukrann kathirrr buat pensyarah kami...ustaz shukari sebab sudi pelawa kami makan kat sana...semoga Allah membalas jasa ustaz....insyaAllah kami akan cuba buat yang terbaik untuk subjek maharat.....gendang gendut tali kecapi..kenyang perut suka hati !!!

terima kasih daun keladi ustaz...lain kali nelanja lagi....haha

sweet memory of class maharat qiraat^^
TAREEM HADRAMAWT RESTAURANT
Authentic Yemeni And Arabian Cuisine
Tel : 03-87340627
03-87405213
Website : www.tareemhadramawt.com

Sunday, November 2, 2014

gathering UKMian ^^


salam..any0ng hasey0 !!!
s0 far this week nampak lepak sikit dari minggu minggu sebelum ni....assignment alm0st done...tinggal tunggu nak present...semalam aku ngan kawan kawan KISAS yang study kat UKM buat gathering...semua kitorang kat sini ada 25 orang tapi ada yang tak dapat join...so kitorang tempah satu kereta dan buat kat tasik cempaka, bangi...siap bertukar tukar driver lagi nak ambik kawan...nasib baik sorang dak laki baik hati pinjamkan aku kereta...jimat la masa sikit...masa ni jugakla first time aku drive kat jalan bangi yang sibuk tu....actually bukannya saje saje nak buat gathering...most of muslimin tu kawan sekelas aku...tapi aku sendiri yang tak penah nak rasa yang depa tu classmate aku....dah la jauh lagi baik dari aku...tapi kawan perempuan pun most of them dari kelas aku jugak...koranglah kawan terbaik aku...walaupun hakikatnya aku ni macam tak layak duk ngan korang....tapi aku bersyukur dsangat Allah campakkan aku dengan korang...dapatlah bantu bimbing diri aku yang serba kekurangan ni...

sharing moment....


bersama ratu ratu al-fateh..

tapi nak buat sharing moment sepanjang kat sini dan throwback kisas dulu....mostly of us rasa benda yang sama....iya lah..dulu kat kisas rasa macam terkawal then sekarang bila dah hidup kat U bercampur dengan macam macam orang....biah tu dah sedikit lain...sebab tu perlunya kawan kawan yang support each other...seyesly kalau aku pun perlukan kawan kawan untuk bimbing diri aku...by the way aku bersyukur sangat dapat bersama sama dengan orang orang yang hebat macam korang...even sampai sekarang aku susah nak terima hakikat yang aku kat sana...semoga hubungan kita akan terus erat...once kisasian, is kisasian....itu qoute yang aku selalu ingat....fastaqim kama umirta !


together we here...al-fateh UKM..

alahai~ kesiannya mek mek semua ni...syok bejalan sampai tak sedar habis minyak...

perjalanan hidup ni masih panjang...mungkin saja kau akan bertemu dengan sahabat yang baik...mungkin jugak kau akan bertemu dengan musuh yang menyakiti....teruskan perjuangan...bersama mereka yang hebat....walau kau insan biasa.....perit dan derita tak pernah berpisah dengan kita...melainkan kita sendiri yang tabah mengharunginya ^^