Monday, January 19, 2015

flood misson done ^^

salam..any0ng hasey0 !!!
i'm back home ! actually semalam pukul 3 pagi dah sampai rumah dari kelantan...
this is my first time sampai Kelantan...lawak je kan...tak penah pegi sana...
tapi ini lah pengalaman berharga aku dari tempat tempat lain yang aku penah pegi...
hari tu nak ikut misi banjir under UKM tapi clash dengan final exam then bila aku dah balik rumah nasib baik kat area rumah aku pun ada buat misi banjir jugak...so this is the right time for me join them !

i'm here at Gua Musang...the journey is begin !
jambatan gantung yang dah roboh...belakang rumah yang kitorang bersihkan..
rumah yang kira okay kalau nak dibandingkan dengan rumah yang lain..
proses pembersihan after keluarkan lumpur..

jumaat malam bertolak dan awal pagi sabtu sampai kat masjid area gua musang...misi kitorang buat fokus dekat kawasan kampung sekitar Gua Musang, Kelantan....sepanjang 2 hari sempat bersihkan 2 rumah..nampak macam sikit tapi cuba korang bayangkan dengan lumpur yang setebal satu kaki kitorang kena bersihkan satu rumah...ambik masa berjam jam....ada orang yang gugur kandungan lagi tu masa bersihkan rumah tu...seyes sadis je dengar...sebenarnya banyak je gambar yang aku nak share...tapi cukup lah ni je...sedih je bila turun sana...keadaan aku kat sini dah cukup selesa dan lengkap kalau nak dibandingkan diorang...ada yang tinggal kat khemah je...tu belum lagi yang tinggal sehelai sepinggang...

mana yang reput terus cabut dan buang

sampai terhimpi aku kat belakang van sebab diorang berebut mintak sumbangan...kasihan ~
walaupun tak banyak yang kit0rang bawak..tapi mampu buat mereka tersenyum...

sahabat sahabat baik sepanjang misi banjir...pemuda & nisa...
roti stim..minum petang yang simple tapi sedap !
 banyak lagi tempat tempat yang lagi teruk daripada ni....alhamdulillah dapat jugak berpeluang ikut misi ke sana..dapat menyumbang tenaga...bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang....semoga semua mangsa mangsa banjir tabah & sabar dengan ujian ni..ujian Allah yang hebat untuk orang yang hebat...semoga bumi kelantan terus diberkati....

#prayforpantaitimur
#semogamerekatabah
#preciousmemoryever





8 comments:

Najib Ariyan said...

Salam kenal... sedihnya keadaan diorang... terima kasih dari kami orang2 jauh ni kepada kamu yg telah menyumbang tenaga untuk tujuan membahagiakan mereka... semoga Allah membalas kamu dengan segala kebaikkan...

Mek Zumbie said...

Actually bercadang nak juga join tau as sukarelawan...Pun semarang ni tengah berada dekat sebearang laut...Hanya mampu doakan yang terbaik je....& may god bless you :)

sambil tu nak bagitau kite ada tag awak dalam GA
http://mekzumbie.blogspot.com/2015/01/new-year-giveaway-by-hazimah_20.html

Puan Wawa said...

Semoga usaha saudara mendapat berkat Allah swt..

Pilu hati kita yang melihat. Tapi orang kelantan sangat hebat, tak nampak wajah sedih dieorang.. Insan-insan terpilih..

Dunia Zumal said...

Kalau zumal sihat teringin gak nak pergi membantu macam nie... Moga dapat meringankan beban mangsa...

Dunia Zumal said...
This comment has been removed by the author.
nanalee caramelo said...

salam kenal. kesian betul dengan diorang kan?

semoga mereka diberikan kesihatan yang tiada tolok bandingannyaa :)

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Alhamdulillah ada lagi bantuan yang diberikan.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Saya dari sini :)
http://drshikinzainal.blogspot.com/2015/01/giveaway-preloved-books.html
Done follow u.