Tuesday, January 13, 2015

registration lil sis


salam..any0ng hasey0 !!!
elok elok tengah cuti sem ni dapatlah aku teman adik aku, safiah nadhirah daftar form 1 kat SBPI Sabak Bernam (intersaber)..result dia hari tu 5A + Mumtaz...alhamdulillah muncul sebagai one of pelajar terbaik sekolah dia....semua adik beradik aku bila form 1 masuk boarding school dan setiap dari kami akan masuk sekolah yang lain include kembar aku sendiri....5 orang adik beradik aku dari sekolah yang lain...dah merata sekolah kitorang pegi...dan memang kehendak parent aku sendiri nak biar anak anak dia belajar urus diri sendiri....lagi lagi kitorang semua perempuan...bila throwback masa aku form 1 dulu...masuk ostel blurr je...pastu pisah ngan kembar....sedar sedar sampai lah habis sekolah.....dah kat UKM dah pun sekarang ni...cepat betul masa berlalu...

first time sampai sekolah ni...wonderful..

rasa macam berat pulak tengok dia daftar tadi...aku yang terlebih risau takut dia tak dapat adapt hostel life...tapi insyaAllah lama lama okay lah tu nanti...lagi kalau sekolah SBP ni..bukan senang senang boleh keluar....aku tengok muka dia co0l je...sampai je dorm dia terus aku yang punggah beg dia dan susunkan kat loker...sambil sambil tu sempat la aku ceramah kat dia....

piah ko jangan lupa basuh baju...

piah kau letak baldi nanti macam tu *tunjuk bawah katil kat dorm tu...

kalau kau tak tahu tanya je senior...

jangan bangun lambat....

jangan nak kepam baju....

gantung baju macam ni....gantung tuala macam ni.....

lipar elok elok..susun elok elok....

haha...dok mengulang ulang ayat je....well setiap sekolah ada cara pengurusan yang lain lain...aku pun sempat advise yang basic basic je...susun punya susun sampai lupa nak tangkap gambar dorm dia...

masa ni diorang kena berkumpul untuk makan dan solat zuhur..

pelik betul aku tengok barang dia punyalah sikit....takat toileteries apa lah sangat...pelembap muka pun tak bawak....bila aku tanya balik...dia cakap "sapiah bukan macam akak...siap losyen lah..perapi lah...." whatever....

gudbye lil sis...till we meet again..

lepas kemas terus aku ngan parent aku pegi....masa nak salam tu sempat lah pesan lagi kat dia..padahal benda yang sama je.....even aku macam berat tinggalkan dia tapi tak lah sesedih ayah aku..siap nangis lagi bila salam ngan piah...terlebih emo nampaknya....lagi pun memang dia ni kira rajin sikit dalam family....aku pun memang suka suruh suruh dia kat rumah..cepat je buat...tak menjawab pun..haha...

masa penyampaian hadiah hari kecemerlangan dia dulu..

agaknya kau tengah buat apalah kan kat sana..mesti tengah orientasi kan....mohon tabah ye...nanti hujung minggu ibu ngan ayah lawat kau lah yee....welcome to hostel life...the real life...pasni biar akak pulak yang sambung level candy crush kat phone tu ha...


be strong...go0d luck !



5 comments:

Papaglamz said...

Waahhh.. Caringnye kak ni..

Jari Manis said...

terima kasih CK coz follow blog sis JM..so i'm follow u back :-)

norsalihah shaleh said...

bagusla dr sekolah dh dihntar dok hostel. sy merasa dok hostel masa mask matrix. hambek setahun home sick..haha... over tau. everytime kol umah sure nanges smp mak pn dh nyampah..hehe

Najib Ariyan said...

bagus sebenarnya hantar anak dok asrama ni tapi bagi saya kalau anak sedara yg bongsu tu jangan hantar lah... manja benor, nanti takleh nak belajar pulak...

Eny Abdullah said...

Good luck ye dgn kehidupan di asrama yg mencabar tu kdg kdg hehehe...