Monday, March 30, 2015

charity @ rumah anak yatim nur hikmah, kajang ^^



Salam..any0ng hasey0 !!!
Gembiranya hari ni dapat luangkan masa dengan anak anak yatim nur hikmah, kajang under perkim malaysia….actually memang sengaja  nak join program macam ni….sebab dah lama tak bercakap dengan budak budak….nak mendengar cerita mereka…memandangkan ada program macam ni so why not grab this chance….lagi pun bukannya selalu….


ice breaking..

ice breaking part 2..

Alhamdulillah program ni dapat tajaan few pihak dan berjalan lancar…even at first semua macam blur nak mengadap kanak kanak ni….kanak kanak ni datang dari background yang macam macam…ada yang memang anak yatim and ada yang anak kepada ibu tunggal…so dekat sini lah diorang tinggal….ada yang peramah, ada yang pendiam…tapi bila slot game dengan diorang baru nampak yang diorang ni aktif gila sebenarnya…penat jugaklah nak mengejar…



seronok tengok diorang berlari happy..

Sepanjang program tu kitorang buat game, sharing session dan makan sama sama….even half day je tapi pengalaman memang best….dengan diorang cepat je mesra….bila tengok diorang terasa diri bersyukur sangat ada family and segala kelengkapan semua ada….kalau nak dibanding dengan mereka….hopefully impian dan cita cita diorang tercapai….dapat jadi manusia yang berguna pun dah bersyukur sangat….sedih jugak bila diorang tanya bila kitorang nak datang lagi…akak pun tak tahu dik….belajar rajin rajin ye…..kalau ada rezeki kita jumpa lagi :D


carik gula gula dalam tepung..


till we meet again ^^


Wednesday, March 25, 2015

ukm takdak air


Salam..any0ng hasey0 !!!!
Sem ni rasa macam tunggang langgang ngan huru hara je….lagi lagi bila ukm dah mula takdak air…pehhhhhh……gila derita woi ! bayangkanlah semua benda nak guna air…nama pun keperluan asas….celik celik mata orang carik air..nak tutup mata pun nak cari air dulu….kencing la..apa lagi..haha….


Semua student ukm skang ni tengah dilanda masalah air…..kadang kesian jugak tengok MPP…diorang mesti dah banyak kali terima aduan student pasal air….tapi pentadbiran macam buat krikk krikk je….siapa tak panas…..nak mandi takat air satu dua baldi memang tak puas gila…..lagi lagi nak mengangkut…..lagipun perempuan memang tak elok angkat benda benda berat ni..seyes aku cakap….memang boleh effect kat rahim…
Merata kolej takdak air…Cuma dua tiga kolej je yang ada…tu pun habis jadi tempat berkumpul semua untuk dapatkan air….masjid tak payah cakap lah…tiap tiap hari aku mandi situ….alang alang dapatlah solat berjemaah ye dak…..lagi tahap sedih gila bila nak basuh pad ngan nak buang air besar….seyes memang mencabar tahap keimanan….kalau tengok page ukm confession pun dah melambak orang mengamuk sakan kat page tu……




tadi pun baru je ada demo pasal air ni....rugi aku tak join...haha..nak kata stress tu memang la stress….tapi stress aku ni datang menggunung bila aku tengah mengah mengangkut air ngan bejalan jauh semata mata nak ambik air wuduk…tapi bila dah lega semua rasa macam benda ni normal je semua….macam lah tak penah takdak air kat hostel dulu…..haha…so aku harap kepada adik adik yang bakal nak masuk UKM tu mohon tabah, kuat dan sado….kalau takat seminggu takdak air takyah la nak meratap sangat…lain lah kalau dah berminggu minggu takdak air macam aku ni…hihi…


Anyway siapa kata aku tak sayang ukm….aku sayang gila beb….sumpah aku sayang ukm….sebab bukan senang nak masuk ukm….nampak motif sangaaattt….dah luah telan balik….haha..aku harap masalah air kat UKM ni akan reda sikit even aku tau masalah ni akan berulang sampai kiamat…so kepada pihak yang berkenaan...settle it okay...kami bayar yuran beriban kut ! *cehh warning kunun...peace yaww ^^




Thursday, March 19, 2015

microsoft Lumia 535


salam,,any0ng hasey0 !!!
semalam aku baru je grab satu microst lumia 535...ni adalah keluaran pertama jenama microsoft dengan kerjasama nokia..tak lah berapa baru sangat actually..cuma baru beberapa bulan lepas...setelah difikir fikir perlu jugak beli satu fon lagi lagi before GST ni....ni pun kebetulan dekat ukm ada buat pameran pc dan setelah aku buat survey kat youtube and tanya orang....ternyata microsoft lumia boleh tahan gak spesifikasi dia even it is cheap and affordable untuk student macam aku....dulu masa time sekolah memang aku guna nokia je...jatuh banyak kali pun tahan....maybe fon ni tak dapat menandingi iphone, samsung atau jenama jenama yang lain tapi kamera dia boleh tahan sharp..dari segi colour aku pilih black je sebab nak tahan lama....walaupun sayang tak pilih colour biru..




sbenarnya aku bukannya reti sangat buat review cuma yang aku tahu fon ni ada perisian microsoft dan memudahkan aku untuk save kerja dalam bentuk microsoft office & onedrive...bateri pun lebih save dan tahan lama....pastu ada map yang boleh diguna tanpa memerlukan wifi atau internet....promotion dekat u jauh lebih murah dan ada free gift...masa aku beli tu dapat powerbank, memory kad 8gb, usb, earphone, note-book and keychain....semua microsoft branded....skrin boleh tahan jelas dan besar selain ada 1GB RAM...memang best kalau pakai internet...hope berbaloi fon yang aku beli ni...dah alang alang guna duit kemenangan tahun lepas ^^






         

Wednesday, March 18, 2015

wordless wednesday ^^


salam..any0ng hasey0 !!
siapa aku di mata kau langsung tak memberi kesan dalam hidup aku...yang penting aku tahu Allah lebih berhak menilai aku....terima kasih !




Sunday, March 15, 2015

Awesome Giveaway Part 4 by FatinDiana ^^



salam..any0ng hasey0 !!!
dah lama tak join GA...so apa kata kita try..mana lah tau ada rezeki....
jemput join semua !!!

klik banner


let go


salam...any0ng hasey0 !!!
lama tak bukak blog....bila ssignment dah semakin banyak....tanggungjawab dan komitmen yang kena hadap.....ni lah bila hidup semakin mencabar....hanya mampu mengharap keberkatan waktu dan amal.....minta maaf kepada kawan yang merasa aku semakin jauh dan semakin kurang sembang, gelak dan tawa....berikan aku masa untuk mencari kekuatan dan ketenangan diri....anyway aku tetap kawan korang....mungkin sekarang aku lebih suka menyendiri dan memerhati....semoga dipermudahkan urusan semua...



kenapa perlu rasa takut untuk berkorban untuk mendapat apa yang kau mahu....

Thursday, March 5, 2015

2 weeks sudah


salam..any0ng hasey0 !!!
hai hai ! selamat hari jumaat...dekat 2 minggu semester dua sudah berlalu...
lega sikit rasa bila kuliah dan kelas tutor berjaya disusun...ni tak masuk lagi ngan meeting dan program segala bagai...fuhh !
ingat senang nak bersaing rebut kelas dalam hari yang kita nak ? dapat dapat kena daftar sendiri...so memang banyak lah problem kelas kuliah & tutor bertindih, full class, kursus yang memeningkan, tak boleh daftar online...haihh..tu belum masuk lagi kerenah birokrasi..
memang hidup kena berdikari...tak guna pilih kelas asyik ikut kawan je...yang penting bagi aku masa free yang aku nak tercapai..hehe..


my schedule for this sem...friday off day...yeayy !!!
this semester memang target nak kelas free hari jumaat....memang banyak benefit yang aku dapat kalau free hari jumaat...for example kalau aku nak balik rumah tak payah nak gelabah beli tiket bas atau ktm..pagi pagi dah boleh blah...tapi bila fikirkan program hujung minggu yang sentiasa banyak...takde can sangat lah kalu nak balik...maybe aku boleh manfaatkan untuk buat assignment, bejalan atau apa apa saje...time management penting wey ! dapat dapat bila assignment tengah banyak...so kepada groupmates, selamat bekerjasama...sibuk sibuk jugak...jalan jalan jugak..assignment jangan lupa buat..semoga semuanya dipermudahkan...


mentang mentang 0ff day...bertapa je lah dalam bilik..




Wednesday, March 4, 2015