Sunday, November 13, 2016

Daypack Hiking to Gunung Nuang ^^



salam..any0ng hasey0 !!!!
last week aku sempat join hiking ke Gunung Nuang ngan geng amatur hiker....actually diorang ni classmate aku je..yang bestnya kitorang ade minat yang sama..tu yang buat group hiking tu..sebelum ni adelah jugak beberapa kali hiking ngan diorang....memandangkan Gunung Nuang ni boleh tahan adventure..mula mula tu macam cuak la jugak nak pegi...ada lah jugak buat research sikit kat blog and youtube pasal Gunung Nuang ni...tapi rasa rugi kalau tak rasa sendiri...makanya aku pun kuatkan lah mental join...kitorang naik dari Hulu Langat, area Pangsun...actually Gunung Nuang ni ade trek dari Janda Baik kalau nak hiking dari arah sana..kiranya hiker Selangor and Pahang boleh jumpa atas puncak yang sama kat Nuang tu...


Image result for gunung nuang

Gunung Nuang ni antara puncak gunung yang tertinggi kat negeri Selangor...so aku rasa kalau dapat naik tu kira satu benda yang membanggakan aku dapat buat dalam hidup..antara sebab aku suka join hiking sebab aku nak melawan ketakutan aku...dah la takut tinggi pastu selalu negatif thinking..haha..perjalanan nak ke Hulu Langat tak lah jauh sangat dari Bangi...before subuh dah gerak ke sana pastu dalam pukul 6.45 pagi start naik...perjalanan boleh tahan penat dan mencabar..lagi lagi lepas kat Puncak Pengasih...kadang penat rehat jap..paling penting nak hiking ni memang mental kene kuat...memang rugi gila kalau daki setengah jalan je..oh ya sebelum korang naik kene bayar entrance RM1.00 kat pintu masuk..


first check point...7.30 am

alhamdulillah perjalanan pendakian aku dalam 5 jam 21 minit...kira boleh puas and lega sebab ikutkan pengalaman hiker sebelum ni memang lama kalau nak sampai ke puncak...dia punya lega bila sampai puncak Nuang tu Tuhan je yang tahu....sejuk betul udara kat atas tambah tambah view dia....hilang stress tengok...lagi seronok bila dapat bersantai sama sama ngan member member sambil makan nasi tengok permandangan cantik...

view on the top of Nuang ^^

bersantai atas puncak gunung...

alhamdulillah....i'm on the mountain ^^

nasib baik ada kawan bawakkan nasi and sardin..dapat lah jamah before turun gunung...geng lelaki siap boleh tido lagi atas tu....before nak hiking kena pastikan bekalan makanan cukup untuk tenaga...paling paling pun air mineral & chocolate bar...lepas tu solat jangan lupa...even dekat tengah gunung kena ikhtiar untuk wuduk dan solat...time turun gunung aku injured sikit kat satu curam tu...masa tu kaki pun dah melecet...so kira lama jugak lah perjalanan turun...lebih kurang 6 jam perjalanan....tapi apalah sangat injured kan kalau nak dibandingkan ngan pengalaman mendaki ni...

on the way turun gunung..

perasaan bila lepas hiking ni macam tak percaya dah boleh sampai atas puncak gunung tu...even kaki and badan boleh tahan sakit tapi kenangan tu bukan semua orang dapat...rasa macam kerja gila pun ada...haha..so guys sape sape yang memang suka hiking especialy tempat adventure boleh la try daki Gunung Nuang ni....kepuasannya korang sendiri akan rasa bila korang sendiri yang daki...^^
ada gak sorang hiker hebat share ngan aku sape yang dah naik Nuang ni kira dah pas lah untuk naik gunung yang lain..wink wink..

my team...amatur Hiker...DAEBAK !!!!!
thank you guys for having me in this team...i'm happy and enjoy being a part of you guys...i will never forget this moments in my life ^^
#amateurhikers

Friday, October 21, 2016

End of Moonlight Drawn by Clouds ^^




salam..any0ng hasey0 !!!!
hoyeahh finally drama yang aku follow since cuti sem lepas dah tamat....kemain gigih mengadap 18 episod....actually baru sempat nak hadap episod last hari ni sebab kelmarin ada presentation...kuikui...padahal tak sedar diri dah makin sibuk...ngan thesis, presentation, esaimen bagai..haha...well nak buat macam mana...sibuk sibuk pun kena lah rehatkan diri sekali sekala...by the way Moonlight Drawn by Clouds ni memang best sangat !!! luckily happy ending even aku tak boleh move on ngan second male lead dia....huntung lah kawan kawan uni yang balik midsem-break..aku pulak tersadai kat kolej sebab ada program kat Gua Musang seminggu....lots of assignments to do and proposal thesis pun tak siap lagi....lepas habis cerita ni baru tenang sikit rasanya nak buat keje..hihi...

Thumbnail


Friday, October 7, 2016

always be grateful ^^

salam..any0ng hasey0 !!!

lumrah kehidupan kadang kadang apa yang kita mahu tak semestinya kita miliki....tak kira lah dalam bentuk apa pun yang kita mahukan tu...kadang perkara yang ada di sekeliling kita dah cukup sebenarnya nak buat kita bersyukur tapi sebab kita sendiri yang tak hargai...
dalam satu side cuba tengok orang yang lagi tak punya apa apa berbanding kita....cukup lah tengok orang yang kurang dari fizikal berbanding kita....contoh aku sendiri jalan sendiri boleh mengeluh naik turun tangga kolej yang tinggi sebab nak pegi kelas tapi rupanya ada yang lagi kesian..pakai kerusi roda and kaki tempang boleh je gigih pegi sana sini...siap tak mintak tolong sesapa lagi tu....


betullah orang cakap kalau pandang orang yang lagi lebih dari kita memang susah nak rasa bersyukur....tap cuba lah kita lihat orang yang kurang dari kita..baru kita tahu betapa beruntungnya hidup ni...so kena lah selalu bersyukur....mana ada rezeki lebih jangan lupa kongsi dekat orang sekeliling...kalau takde apa apa cukuplah dengan senyuman  : )

#alhamdulillah
#alwaysbegrateful

Friday, September 16, 2016

be patient




salam..any0ng hasey0 !!!
hari pertama bermula sem 5 ....semoga terus diberikan kesabaran...


Wednesday, September 14, 2016

Love In The Moonlight ^^

salam..any0ng hasey0 !!!

Image result for love in the moonlight

minggu ni asyik duduk depan tv je hadap cerita baru ni..tajuk dia Love In The Moonlight...hari tu saje tekan tekan remote sekali tertengok cerita ni macam best la pulak....cerita ni tengah airing sekarang kat Korea...ni pun aku tengok kat KBS World je..haha..kalau nak diikutkan cerita zaman Joseon ni ala ala historical sikit tapi pelakon dia ada tarikan tersendiri...lagi lagi si Park Bogum tu ...hehe..senyuman dia memang melting gila !

Image result for love in the moonlight

sikit sinopsis pasal cerita ni...

berkisar tentang Hong Ra On (Kim You Jung) yang menyamar jadi lelaki sejak kecik sebab ada masalah family...pastu dia amik upah tuliskan surat cinta untuk adik puteri raja. Entah macam mana dia pun tetiba terlibat jadi eunuch (pekerja istana) and jumpa Crown Prince (Park Gobum)...Putera tu taktau yang dia ni perempuan and Hong Ra On taktau yang dia ni raja....pastu bila lama lama kenal and berkawan diorang pun jatuh cinta....tapi sian pulak kat Kim Yoon Sung (kerabat diraja) (Jin Young) yang memang dah lama suka kat dia....pastu banyak lagi lah konflik dalaman dalam cerita ni..


         

                                                                                         

done internship ^^

salam..any0ng hasey0 !!!
minggu ni ikutkan dah kena balik kampus sebab next week dah start kelas..malangnya mood nak study tak muncul muncul lagi sebab last week baru je habis internship...haha
well internship ni sebenarnya banyak sangat mengajar erti sebenar pekerjaan..cewahh..before ni pun aku memang dah ada pengalaman kerja tapi sangat jauh beza ngan suasana tempat intern ni...dulu time mengajar dari pagi sampai petang mangadap anak murid dengan macam macam kerenah...sekali bila sampai tempat intern sunyi gila..ada radio je...nak nak bila dapat tempat kat office..kalau tak mengadap mesin potostat, mesin faks, komputer bukan office la namanya tu...





biasa lah ada kenangan manis..ada jugak yang pahit...cuma yang penting kena sabar je hadap semua ujian ni....nasib baik intern kali ni bertemankan dua orang kawan aku...nasib baik 2 bulan je..diorang je tempat mengadu semua benda..kawan susah senang masa aku kat sana...hari hari pegi pukul 7 sebab nak kejarpunch card pukul 8..tempat intern pun kemain jauh...dalam 45 minit baru sampai....by the way i luv you guys...tanpa korang aku takkan sekuat ni....nanti kita celebrate sempena abes intern sama sama...


punch card terakhir...kiki..gudbye office..time to go home ^^

semoga dipermudahkan urusan lagi 2 semester before graduation !!!!!!!

Saturday, September 3, 2016

ANABIHA'S BIRTHDAY GIVEAWAY ^^


Salam..any0ng hasey0 !!!

setelah berkurun tak join GA maka dengan ini aku baru je start join GA semula..haha
bday blogger ANABIHA is cominggg !
so saya nak wish happy bday blogger ANABIHA yang comel....
selalu sangat tengok blog awak yang asyik bertukar template template yang menawan hati saya...
semoga tuan blog sentiasa dirahmati Allah...terus sukses dalam apa jua bidang yang diceburi....
actually teringin sangat nak menang template awak yang simple and cute tu....before ni memang selalu blogwalking awak kalau ada masa free nak bukak blog...
so lastly...


SAENGIL CHUKAHAMNIDA ANABIHA YA !!!!

wassalam.....

klik BANNER


thanks for being my friend ^^

salam..any0ng hasey0 !!



In friendship, you don't need to find the most interesting one. Just find the most loyal one. Picture Quote #1


Saturday, August 27, 2016

Food Mega Festival 2016

salam..any0ng hasey0 !!!
finally semalam ada chance nak pegi Food Mega Festival 2016..kiki..
ni pun alang alang takde kursus kat tempat intern and ada orang hajakkk...so check it out.....


Image result for food mega festival 27 28 ogos 2016

dah lama tak makan something yang lain dari yang lain...so memandangkan banyak gila gerai kat Food Mega Festival 2016 ni tinggal beli and makan je..haha
guys sape yang nak pegi ada lagi last day hari ni...27 & 28 Ogos...mana yang rasa dekat and free boleh la datang usya....


siblings..

geng satu keta..

time sampai semalam kitorang round dulu semua gerai pastu bole decide nak beli apa...actually banyak je gerai gerai menarik cuma tak semua yang masuk sangat dengan tekak aku...ingat nak makan korean food tapi time tu tengah close kejap...pastu almost setiap booth and food trucks beratur panjang...so kena lah sabar sikit demi mendapatkan makanan yang diidamkan...hehe..semalam banyak makanan western je yang kitorang beli...overall it's okay la...tetap meriah sebab ramai gila yang datang include tourist..persembahan band pun menarik sangat...sangat sesuai kalau nak lepak sama sama sambil makan and minum..^^

some of foods..



thanks adik adik for having me....next time jumpa lagi !

Sunday, August 14, 2016

friend's wedding ^^


salam..any0ng hasey0 !!!
sejak intern memang aku dilanda kemalasan nak update blog..kadang tu nak blogwalking pun tak sempat....rasa lepas balik ofis nak tid0o je manjang....so dah alang alang weekend ni nak la update sikit pasal wedding kawan aku satu batch time sekolah menengah dulu....dia ni pun penah jadi kawan satu dorm dulu...congrates Ain & Nik for your wedding....semoga kekal sehingga jannah...bila tengok member sendiri kawen rasa macam diri ni dah makin tua....haha...lagi la kalau kat tempat intern..asyik sembang pasal kawen je...dah member ofis pun ramai yang dah kawen....so layankan je lah....tapi kadang tu seyes rimas gak....huuhuu


my bestfren dayah and my twin friend ariena yang tgh study kat indonesia..she come back..

mini reunion of budak puteri simpunk ! #batch 20 slissians

again ~

alhamdulillah this wedding aku dapat berunion ngan kawan kawan time sekolah menengah dulu..dah cantik cantik belaka semua....memang layak sangat kalau nak kawen...haha...apepun aku doakan semoga korang semua sentiasa success kejar apa yang korang impikan.....lepas lah gak rindu nak jumpa and bercerita ngan diorang...hari tu raya tak sempat buat gathering....


this is kawan satu meja prep dulu..time kat hostel malam malam orang sibuk study kita dok gosip and mengata orang...berangan bagaii....dapat jugak jumpa 2 orang my bestfren ni....luv you two muahhh ^^

Ain & Nik Reception


lastly..semoga perkahwinan kawan aku ni diberkati Allah sehingga ke jannah....insyaAllah ada rezeki aku kat dunia ni dapat lah naik pelamin satu hari nanti...

Wednesday, July 13, 2016

Happy Eid Mubarak 2016 ^^

salam..any0ng hasey0 !!!!
dah raya ketujuh baru ingat nak update blog..haha..now tengah busy ngan internship...cuma tengah takde mood nak cerita pasal internship....so this post pasal greeting raya je....selamat hari raya aidilfitri kepada rakan rakan blogger....dan kepada sape sape yang mengenali diri ini....nothing best for this raya except meluangkan masa dengan family dan orang orang terdekat...well biasalah sejak umur dah meningkat feeling raya semakin hambar sebab banyak lagi komitmen yang menanti...but i still enjoy this rayaaaa....wink !


bila adik adik dah balik kolej dan hostel rasa lah rumah sunyi sikit...biasalah lumrah adik beradik kan...bila dekat rasa nak gaduh...bila jauh baru teringat ingat...kahkah..



time raya je lah masa nak jumpa cousin..bila tengok semua dah besar besar dan bawak haluan masing masing rasa macam cepat je waktu berlalu....padahal aku yang makin tua....haha
tapi rasa best sangat sekali sekala dapat kongsi cerita....



so guys..happy hari raya....kalau sempat jangan lupa puasa 6...walaupun hajat aku nak puasa penuh tak tercapai tapi alhamdulillah aku masih dapat rasa nikmat berpuasa bersama kawan kawan and family....hihihi...doakan aku dipermudahkan urusan sepanjang internship.....stay cool ! 

Wednesday, June 22, 2016

Iftar at Putrajaya


salam..any0ng hasey0 !!
since final exam ni rasa malas je nak update..tetiba hari ni rasa nak bukak blog pulak...
semalam after exam aku dengan classmates kesayangan saje nak iftar kat Putrajaya...dengar cerita best bukak puasa kat sana sebab banyak bazar makanan & baju raya...lepas tu boleh jalan jalan tengok permandangan cantik...kebetulan Putrajaya dari UKM tak lah jauh mana so kitorang pun decide nak pegi sana...pegi pun dalam satu keta je..5 orang include aku...petang petang jalan kat Bangi memang jammed...sampai sana pun time tu dekat pukul 7..cari parking lagi...time nak parking tu punyalah failed nak buat parking kat corner..sebab sempat sangat ruang tu..nasib baik nampak classmate lelaki tengah jalan kat situ..terus panggil dia suruh parking kan..haha









bazar kat situ menarik sangat...cuma kitorang tak sempat jalan lama sebab dah nak buka dan nak cari port kat padang...so beli mana yang nampak dan berkenan je...cuaca cantik memang best buka ramai ramai kat padang putrajaya tu....lepas selfie selfie sikit and buka puasa..kitorang terus pegi solat kat Masjid Besi...before ni penah solat kat sana time siang je...rasa seronok dapat pegi sana waktu malam...dengan orang ramai..terasa hidup suasana Ramadhan kat sana...




lepas habis tarawih sempat bergambar depan Masjid Besi..time tu bulan penuh...cantik sangat permandangan...lepas tu baru kitorang start jalan jalan tengok bazar..macam macam ada !!! sempat la jugak rembat satu jubah...ada tu booth aku pegi jubah lelaki serendah RM55 ! pastu jubah perempuan RM50 untuk 2 pasang jubah...mula mula plan memang taknak beli pape tapi bila dah terpikat nak buat macam mana kan...hehe..so share share beli ngan kawan..padang time tu pebuh orang beriadah malam malam...sambil bermoreh...food truck pun ada sepanjang tepi padang tu..pilih je mana berkenan...time tu tetiba nak makan korean food...lepas tu singgah kat Food Truck Jinwoon Kitchen..beli Spicy Chicken Korea...sedap sangat..sampai kawan repeat beli...haha








sekali sekala keluar iftar dengan member kat luar memang best...sambil release tension sebab paper pagi tadi susah gila ! huhu...hope lepas ni dapat keluar macam ni lagi dengan diorang...kalau korang nak try iftar luar apa kata pegi je Putrajaya...sambil berbuka dapat eratkan ukhuwah sesama muslim...haha..kalau nak carik kelangkapan raya pun ada..sure macam macam ada...better bawak tikar so korang boleh berkelah tengah padang nanti..hihi...2 more papers to go...wish me luck..kbye !