Saturday, February 13, 2016

Escape to Sibu : Charity Programme ^^

salam..any0ng hasey0 !!!
hehe..saja nak tiup habuk blog ni....punyalah lama tak bukak...
kali ni aku nak share tentang pengembaraan aku ke bumi kenyalang ^^



so, let's start journey of hornbill !
by the way program ni under persatuan anak negeri kat UKM...so dengan cuti sem yang sebulan ni rasa macam sesuai sangat untuk aku ambik peluang ni....peluang bukan datang selalu...lagi lagi bila program yang tak berapa nak mahal yuran ni....berbaloi sangat aku spend only RM300 untuk jalan jalan kat bumi kenyalang....ni kira first time aku pegi Sarawak..bole tahan besar negeri ni..cuma aku berkesempatan teroka Sibu je...ni pun tak cukup seminggu ikutkan...biasanya kalau orang pegi Sarawak mesti diorang akan fokus Kuching tapi program kitorang memang saje buat kat Sibu...Sibu jugak digelar Hong Kong Malaysia...that's why ramai orang cina dari melayu...boleh tahan menarik jugaklah ^^


6.00 am (from KLIA 2 )


morning from sky ^^

8.00 am ( Sibu Airport )

program yang aku join ni kira khidmat komuniti + makan angin....tapi entry kali ni aku nak fokus program dulu....kitorang sempat berprogram kat Kampung Bintangor dan Kampung Gemuan...dapat family angkat yang gila supporting dan kaki jalan...plus adik beradik angkat yang memang happening....rata rata semua lain fakulti...

Bandar Bintangor

adopted siblingsss

jalan jalan cari makan ^^

some of program kitorang berbentuk LDK, motivasi, game dan khidmat masyarakat....sempat lah berkunjung ke SK Abang Amin dan SK Gemuan....peramah sangat orang orang Sarawak ni....even aku tak berapa reti cakap Sarawak tapi kira okay la dapat belajar bahasa orang sana dan bahasa Iban sekali...ada sorang student tu siap bagi aku kamus Iban lagi..hehe











next program kitorang gotong royong kat Kampung Abang Amin dan melawat rumah panjang Gemuan and berprogram kat Peryatim (rumah anak yatim )...best sangat dapat kenal orang dan budaya orang sana....memang padat lah aktiviti kat sana...family angkat pun rajin masakkan masakan Sarawak....banyak benda baru yang aku dapat makan...hihi...













hari keempat dah mula berpisah dengan family angkat sebab nak bertolak ke Bandar Sibu pulak...sedih pulak nak tinggalkan family angkat..lepas ni entah bila lah nak jumpa diorang lagi..by the way terima kasih mak sebab bagi kami kain batik ngan songket Sarawak !! hehe





*next : Sibu part 2 : Journey Of Hornbill



No comments: