Thursday, March 3, 2016

tips study Bahasa Korea ^^



Salam..any0ng hasey0 !!!
Now dah dekat dua minggu sem 4 bermula…jadual dah semakin padat..tu belum lagi campur dengan program yang akan datang…tapi kan…sem ni aku aku kena struggle lebih sikit sebab aku decide nak ambik Bahasa Korea (hangul )…..dah la masuk jam kredit…for those yang study kat UKM mesti terasa beban dengan subjek subjek CITRA….that’s mean subjek citra ni akan effect result final exam…so kena perform betul betul…



kenapa aku nak ambik Bahasa Korea….??????


hmmm…mula mula tu cuak la jugak sebab member member semua kata susah nak ambik bahasa korea ni….tapi aku rasa macam tercabar pulak..so aku pun dengan beraninya daftar course ni….ikutkan banyak je bahasa lain bole ambik contoh macam bahasa thai, jerman, sepanyol, japun, cina, arab…..tapi aku tetap gak tertarik ngan korea ni….plus aku memang memang suka tengok drama dan lagu korea….alang alang dah minat aku pun teruskan lah nak study bahasa korea ni….mula mula attend kelas rasa excited tengok persyarah pun orang korea….dah la cute..haha…lepas first kelas terus beli buku korean languange and usya video video korean learning for beginner macam aku….



my korean languange book ! plus CD

yang ni lecturer aku ajar camne nak memorize suku kata.


alhamdulillah all things going well….hari hari rasa makin semangat nak belajar korea ….tak susah pun sebenarnya as well as kita ada semangat nak belajar….dalam masa satu minggu ni pun banyak dah benda aku belajar....lagi satu yang bestnya masuk kelas ni dapat jumpa kawan kawan baru dari lain lain fakulti yang memang kaki korea gak macam aku….lebih kurang 14 minggu (4 jam seminggu) aku akan belajar hangul sem ni…..semoga dipermudahkan dan dilapangkan dada…ameeen…


TIPS STUDY KOREAN LANGUAGE ^^


 1) prepare satu notebook khas untuk Bahasa Korea
* untuk simpan nota nota dan latihan korang sendiri...

                                                            

2) belajar dari lesson video kat YOUTUBE...
* it's really help me a lot !!!





3) Practice ! 
*banyakkan belajar teknik menulis alphabet korean dengan betul...sambil sambil tu cuba memorize....insyaAllah senang je....


nanti bila dah mahir dan kenal semua huruf dan bunyi boleh la start membaca dan karaoke k-pop songs pulakkkk !!!! haha


2 comments:

sha dhira said...

wah, bestnya.. teringin nak belajar juge..

najwa zahid said...

wah...nk belajar jugak tp dah final year. zaman akak zaman HP. hehe. x ambik citra