Sunday, November 13, 2016

Daypack Hiking to Gunung Nuang ^^



salam..any0ng hasey0 !!!!
last week aku sempat join hiking ke Gunung Nuang ngan geng amatur hiker....actually diorang ni classmate aku je..yang bestnya kitorang ade minat yang sama..tu yang buat group hiking tu..sebelum ni adelah jugak beberapa kali hiking ngan diorang....memandangkan Gunung Nuang ni boleh tahan adventure..mula mula tu macam cuak la jugak nak pegi...ada lah jugak buat research sikit kat blog and youtube pasal Gunung Nuang ni...tapi rasa rugi kalau tak rasa sendiri...makanya aku pun kuatkan lah mental join...kitorang naik dari Hulu Langat, area Pangsun...actually Gunung Nuang ni ade trek dari Janda Baik kalau nak hiking dari arah sana..kiranya hiker Selangor and Pahang boleh jumpa atas puncak yang sama kat Nuang tu...


Image result for gunung nuang

Gunung Nuang ni antara puncak gunung yang tertinggi kat negeri Selangor...so aku rasa kalau dapat naik tu kira satu benda yang membanggakan aku dapat buat dalam hidup..antara sebab aku suka join hiking sebab aku nak melawan ketakutan aku...dah la takut tinggi pastu selalu negatif thinking..haha..perjalanan nak ke Hulu Langat tak lah jauh sangat dari Bangi...before subuh dah gerak ke sana pastu dalam pukul 6.45 pagi start naik...perjalanan boleh tahan penat dan mencabar..lagi lagi lepas kat Puncak Pengasih...kadang penat rehat jap..paling penting nak hiking ni memang mental kene kuat...memang rugi gila kalau daki setengah jalan je..oh ya sebelum korang naik kene bayar entrance RM1.00 kat pintu masuk..


first check point...7.30 am

alhamdulillah perjalanan pendakian aku dalam 5 jam 21 minit...kira boleh puas and lega sebab ikutkan pengalaman hiker sebelum ni memang lama kalau nak sampai ke puncak...dia punya lega bila sampai puncak Nuang tu Tuhan je yang tahu....sejuk betul udara kat atas tambah tambah view dia....hilang stress tengok...lagi seronok bila dapat bersantai sama sama ngan member member sambil makan nasi tengok permandangan cantik...

view on the top of Nuang ^^

bersantai atas puncak gunung...

alhamdulillah....i'm on the mountain ^^

nasib baik ada kawan bawakkan nasi and sardin..dapat lah jamah before turun gunung...geng lelaki siap boleh tido lagi atas tu....before nak hiking kena pastikan bekalan makanan cukup untuk tenaga...paling paling pun air mineral & chocolate bar...lepas tu solat jangan lupa...even dekat tengah gunung kena ikhtiar untuk wuduk dan solat...time turun gunung aku injured sikit kat satu curam tu...masa tu kaki pun dah melecet...so kira lama jugak lah perjalanan turun...lebih kurang 6 jam perjalanan....tapi apalah sangat injured kan kalau nak dibandingkan ngan pengalaman mendaki ni...

on the way turun gunung..

perasaan bila lepas hiking ni macam tak percaya dah boleh sampai atas puncak gunung tu...even kaki and badan boleh tahan sakit tapi kenangan tu bukan semua orang dapat...rasa macam kerja gila pun ada...haha..so guys sape sape yang memang suka hiking especialy tempat adventure boleh la try daki Gunung Nuang ni....kepuasannya korang sendiri akan rasa bila korang sendiri yang daki...^^
ada gak sorang hiker hebat share ngan aku sape yang dah naik Nuang ni kira dah pas lah untuk naik gunung yang lain..wink wink..

my team...amatur Hiker...DAEBAK !!!!!
thank you guys for having me in this team...i'm happy and enjoy being a part of you guys...i will never forget this moments in my life ^^
#amateurhikers

3 comments:

masliana nazaruddin said...

Terbaikla Sis...kira2 sampai kt bawah pukul brp ye? time tu hujan tak?

cik karmila said...

@masliana sampai bawah lebih kurang pukul 8 malam..sebab kami semua injured and sakit kaki...tu yang jadi lambat sikit..ada rezeki bole try sis ^^

Pha Is said...

thorbaek.. ada team hiking rupanya.. hebat..
saya tak minat sangat hiking. biasa-biasa je.. x de la macam nak kata hiking tu passion, mcm tu.. tapi sebab dah book permit hiking kinabalu, sementara tu, dok praktis la naik bukit n gunung area utara nih.. hehehe