Saturday, April 30, 2016

jejak gelandangan bersama Kindness Malaysia ^^


salam..any0ng hasey0 !!!
baru je lepas balik dari KL sebab ada program jejak gelandangan..dari siang tadi sibuk pulun esaimen yang yang kena hantar lusa so malam ni rasa nak keluar..kebetulan course aku ada buat program jejak gelandangan so aku pun join lah untuk carik pengalaman..well ni first time program aku bersama jejak gelandang bersama team NGO Kindness Malaysia....cool cool semua team ni...before ni aku sendiri penah program ngan anak-anak yatim, orang tua-tua, orang asli so memang teringin sangat nak rasa berjumpa dengan orang gelandangan....but i really sorry gamba yang aku share tak jelas sangat sebab night mood..huhu










first impression ofcourse ada rasa takut sebab diorang kan memang jenis berpeleseran...tapi bila time agih toiletteries and makanan memang diorang berpusu pusu amik....tapi tak lah ganas..mintak pun cara baik....dari situ aku tengok diorang taklah ganas dan diorang senang je nak didekati...cuma kadang bila ada yang nak rapat ngan kitorang ada member aku sendiri yang lari....ikutkan aku sendiri pun takut tapi niat dia sebenarnya nak bersembang je....time ni lah sebenarnya kita nak belajar untuk turunkan ego..terima orang sekeliling...kongsi cerita dengan diorang....walaupun diorang kurang segalanya dari kita tapi diorang taknak kita jadi macam diorang....siap ada yang pesan lagi jangan tinggal solat, jadi orang baik baik, jangan jadi macam kami.....bersyukur sangat sebab hidup aku jauh lebih senang dari mereka....cuma aku boleh doakan diorang dimurahkan rezeki..mungkin satu hari nanti Allah akan bagi sesuatu yang terbaik untuk mereka...semoga kita berjumpa di syurga kelak ^^

kalau sesiapa berminat nak kenal Kindness Malaysia boleh like page kat bawah ni :



Friday, April 29, 2016

random doodles

salam..any0ng hasey0 !!!
yayy ! today is holiday...i've been looking some awesome views from Pinterest and i've try some doodles....hahah..well..this is my first time doodling ^^



Another programme ^^



salam..any0ng hasey0 !!!
alhamdulillah satu lagi program dah selesai.....
seronok pegang post baru yang tak penah aku rasa....cuma kadang kadang macam dah penat asyik berprogram.....dengan busy dan tak sempat nak hadap esaimen.....tapi bila fikir balik banyak lagi sebenarnya yang aku kena rasa dan explore especially bekerja dalam organisasi....walaupun terasa perit nak hadap macam macam kepala..include kepala sendiri..haha...


first time pengalaman jadi exco pengangkutan & keselamatan...

i luv the moments where i can reunite with oldfriends and make jokes all the time...

KM's team..proud to be one of them....

terima kasih kawan kawan untuk pengalaman ini...banyak kawan baru yang aku kenal...dan semoga kesibukan ini dapat mengisi diri dan kehidupan aku di sini...

last programme for this semester coming soon and road to assignments & final examss ^^






Thursday, April 28, 2016

pedasnya korea spicy ramen noodles !


salam..any0ng hasey0 !!
penah rasa tak spicy ramen noodle korea ni...haha
selalu tengok kat youtube banyak orang buat video reaction diarang makan benda alah ni..
so kali ni aku pulak nak rasa..cumanya aku malas nak buat video makan ni...sebab time aku makan ni gap satu jam je before pegi kuliah....so sekadar nak cuba dan isi perut aku je..haha
first of all thanks kat classmate aku (orang singapore) yang belikan spicy mee ramen ni untuk aku...dah la belikan..bagi free pulak tu sekali 5 paket !  untungnya ada member baik hati...
kat sini boleh tahan mahal..satu pack besar dalam RM23 camtu..dia beli kat Singapore baru 6 dollar...lebih kurang belas ringgit je kalau exchange kat sini...




bukak je paket mee ni tengok mee dia besar dari instant noodle biasa....memandangkan aku nak kejar masa pegi kuliah so terus panaskan air guna water heater and masak je mee ni...taraaa !!! masukkan paste dan paket bijan and seeweed... dah siap !!!...dengan satu suapan ke mulut dah bole agak kepedasan dia...fuhhh kemain pedas mee ni....boleh tahan lama jugak la aku makan...tu pun sambil tengok jam takut terlepas bas pulak...hehe..
air pun main rembat air ribena je kat bilik...punyalah mundar mandir satu bilik tahan pedas..pastu dnegan mata berair + hingus yang meleleh ni...memang tak boleh blah pedas dia...rugi gila tak beli air sejuk....finally aku berjaya habiskan satu paket spicy ramen ni...satu paket aku dah selamat bagi roomate...suruh dia challege diri dia pulak..hahaha..lagi 3 paket tersadai dalam loker..entah bila lagi nak makan pun taktau...








Tuesday, April 26, 2016

lapang

salam.any0ng hasey0 !!!
rasa ingin kembali ke waktu itu....
jauh dari segala kesibukan ini.....
kadang kesusahan dan kesempitan membuatkan kita mengenal siapa sebenarnya kawan kawan kita.....
siapa yang ikhlas menolong....siapa yang hanya mampu melihat dari menolong.....
sekalipun baik atau buruknya kalian...kalian tetap kawan kawan aku......
terima kasih untuk pengalaman pengalaman pahit dan manis ini....
teruskan menghadapi sisa sisa semester ini dengan penuh lelah.....
kuat lah !




Saturday, April 16, 2016

short mid-sembreak


salam..any0ng hasey0 !!
alhamdulillah dapat rasa cuti even only 3 days and two nights kat rumah...semalam time bajet bajet forever alone breakfast mcD area pudu sentral tetiba jumpa kawan baru yang kebetulan breakfast sorang jugak....her name is afiqah and she is 18 years old..then kitorang berkenalan and sembang sekejap..fortunately tiket bas dia pukul 2..sejam lewat dari aku....tapi kira hikmah la jugak tetiba jumpa dapat kongsi cerita..now she's study at Asia Pasific University..baru tahu ada kampus tu...


then kuing aku yang bernama si puteh lahirkan 2 babies baru....satu tu putih gak kaler dia..yang satu lagi cue skit sebab tompok tompok..anak dia yang nama kechik dah ada kawan dah pasni....how cute they are ^^


lepas tu dapat pegi kenduri cousin...actualy this is first kenduri yang aku pegi untuk tahun 2016 ni...dapat la jumpa sanak saudara and makan nasi minyak....sambil sambil tu dapat gosip pasal perkembangan sepupu masing masing...^^


alhamdulillah terasa termotivasi duduk rumah kali ni sebab esaimen boleh tahan melambak....so slow slow lah buat...esok pagi dah nak balik kampus dah...kbye !

Thursday, April 14, 2016

Mid-sembreak di Perkampungan Orang Asli Redip, Pos Hau, Klate


salam..any0ng hasey0 !!!
happy mid-sembreak kepada rakan rakan kampus yang tengah bercuti....
bestnya dapat balik rumah tengok muka family..aku ni since masuk sem ni tak balik lagi...ada je program ngan meeting yang berlambak..tu tak termasuk esaimen yang makin menimbun....takpe lah..dah lama aku redha walaupun kadang kadang nangis gak sambil cuci baju kat toilet...haha..


semalam aku baru balik dari program latihan amali dakwah kat Kg.Redip, Pos Hau, Gua Musang, Klate...fuhh...gila penat perjalanan....berjam jam dok dalam bas pastu kena tempuh perjalanan penuh berdebu dan panas hampir 2 jam....fortunately view nature dia subhanallah !!! cantik gila....








program ni program wajib untuk subjek aku untuk semester ni..second time masuk kampung orang asli..tapi yang kali ni memang mencabar sangat...lepas naik hilux kena jalan kaki pulak dalam 2 kilometer lebih bersama pegawai MAIK untuk perasmian....yang ni memang aku penat campur bengang...tapi bila dah sampai jadi teruja sebab kampuang Redip ni cantik dan bersih...





sepanjang 5 hari 4 malam takde line....elektrik yang kejap ade kejap takde sebab hanya berbekalkan generator sahaja...air sejuk gila sangat sangat sebab guna air sungai....
dah lama tak rasa susah macam ni..tapi aku salute sangat dengan diorang sebab tak penah nak mengeluh pun...happy je aku tengok diorang ni...even siang siang panas gila takde kipas diorang rileks je..



antara aktiviti yang kitorang buat bagi sumbangan kat family angkat, aktiviti bersama kanak-kanak orang asli macam gosok gigi, potong kuku, basuh tangan dan sikat rambut...forum wanita, pertandingan busana muslim, LDK kampung impian, sharing moments, bersumpit, memasak labu and so on....alhamdulillah makin lama rasa makin rapat dengan family angkat...makin banyak cerita dapat kongsi...pasal pantang larang & adat resam, makanan diorang dan kraftangan diorang...



feveret food aku kat sana ubi kayu ngan masak labu je....yang lain biasa biasa je...kadang rasa sedih tengok diorang excited makan daging ngan ayam....maybe tak selalu jumpa kut...time make-up kan family angkat rasa happy bila diorang nak bila aku pakaikan shawl...dalam hati aku harap sangat diorang dapat tanam minat dengan Islam.....









time hari last apak & amek (mak & ayah) bagi hadiah gelang manik, rotan ngan penyapu...hampir semua family angkat bagi penyabu buatan tangan diorang...macam lawak pun ada bawak balik penyapu tapi itu lah sentimental value buat aku...so sad bila apak ngan amek takde phone..baru ingat nak contact untuk follow up tentang diorang...sambil sambil tu nak ajak diorang masuk Islam...aku cuma boleh doakan diorang diberikan hidayah untuk masuk Islam satu hari nanti...kalau ada rezeki dapat lah aku jumpa diorang lagi nanti ^^


big family in da house ^^

family potrait ^^

till we meet again ^^
semoga Allah memberikan sinar Islam kepada mereka....supaya satu hari nanti mereka terbuka hati untuk terima Islam.....semoga berjumpa lagi apak, amek, ana, kak lisa, kak lina, abang isju, isahar dan lain lain ^^


my team for this programme..post TTK..seronok bekerjasama dengan korang sepanjang program ni.. ^^

Wednesday, April 6, 2016

wordless wednesday ^^


salam..any0ng hasey0 !!




ohh sorry i forgot....i only exist when you need something...


Monday, April 4, 2016

feeling Twentytwo



salam..any0ng hasey0 !!!
punya busy hari ni sampai pagi pagi buta baru nak update blog...
dari pagi ada 5 class pastu kejohanan piala dekan..
syukur alhamdulillah i got 3rd place in Chess competition..^^


dan alhamdulillah hari ni (4/4/2016) genap umur aku 22 tahun...
taktahu nak kata muda lagi atau dah tua..haha
bagi aku 22 tahun ni cukup muda lagi untuk aku explore macam macam benda dalam hidup ni....
dan mungkin 22 tahun ni dah cukup tua untuk aku buat benda benda yang tak bagi manfaat kat diri aku sendiri...
semoga Allah sentiasa menjaga aku...semoga dimurahkan rezeki, diberikan orang sekeliling yang selalu buat aku positif dan semoga dipermudahkan segala urusan aku..
Allah je yang tahu macam mana aku survive hidup kat Bangi ni...semoga setiap hari yang mendatang menjadikan aku lebih tenang dan matang untuk berhadapan dengan orang sekeliling dan baiki kelemahan diri aku sendiri....aku pun manusia biasa yang selalu buat salah....semoga aku dapat tunjukkan contoh yang baik untuk adik adik aku....semoga ayah dan ibu rasa bangga ada anak yang dapat buat mereka senyum tanpa melihat setitis pun air mata dan peluh aku yang jatuh di sini.... lastly...happy birthday too to my twin...happy ada kawan dari dalam perut ibu sampai lahir ke dunia dan hidup 22 tahun dengan aku...may Allah bless us and may ibu & ayah proud for having us ^^

#040494-040416
#gladtobetwentytwo
#roadt0deanlist
#roadtomardhatillah


thanks ibu ayah for giving birth us..