Wednesday, February 8, 2017

Hiking Gunung Ulu Semangkok & Gunung Gap ^^



salam..any0ng hasey0 !!!
actually nak post pasal gunung semangkok X gunung gap ni tahun lepas (2016) tapi alang alang dah terlajak aku post je lah..haha..
kali ni kalau tak silap dah dekat 7 kali aku mendaki tapi since masuk universiti aku sellau join ngan classmate aku...nama group tu group amateur hiker ๐Ÿ˜Ž
actually sem lepas tersangatlah pack sampai takde masa nak berjimba sangat..so dah alang alang member ajak aku pun on je lah...sekali sekali nak isolate kan diri dari stress yang melanda...
trip kali ni aku join ngan member dari darul quran dan UUM..banyak lah dapat kawan baru..

before naik ulu semangkuk & gap

well perjalanan dari UKM  nak ke Hulu Selangor boleh la tahan jauh so pukul 4.30 pagi dah ready keluar dari Bangi...subuh sampai kat masjid area Hulu Selangor dan terus ke tempat pendakian...time sampai ada kereta kitorang je...perjalanan nak ke bottom mountain bole tahan jauh tapi best sangat sebab feeling nature sangat ! sebab dia sama jalan kalau nak ke Fraser Hill..
before naik buat strecthing sikit sikit (padahal tak exercise sangat pun..)
dalam pukul 7.15 pagi kitorang start pendakian๐Ÿ˜


what a nice view๐Ÿ˜

perjalanan menuju ke puncak gunung Ulu Semangkuk dan Gunung Gap tak lah mencabar sangat macam naik Gunung Nuang..rasa tenang je dan trek tak terlalu mencabar....yang penting tak lama macam naik Nuang dulu...hihihi
ohh ya kalau nak tahu gunung Ulu Semangkok dan Gunung Gap ni sebelah sebelah je...so memang trip ni akan naik dua gunung...nak sampai ke gunung Ulu Semangkuk kena lalu Gunung Gap dulu...kira 2 in 1 lah ni...hehe
sambil sambil naik sambil usya alam semula jadi, dengar lagu, dan ofcourse tangkap gamba and some nature views...indahnya ciptaan Allah !


lepak jap tunggu member kat belakang 

finally..alhamdulillah we did it !!!!!

dalam pukul 11 pagi dah sampai puncak Gunung Ulu Semangkuk...before tu sampai kat puncak Gunung Gap (tak ingat pukul berapa)....cuma perjalanan dari gunung Gap ke puncak gunung Ulu Semangkok tak jauh sangat....dalam sejam lebih rasanya.....



segarnyaaa udara atas ni......sejuk je rasa.....



gunung gap completed !
Gunung Ulu Semangkok completed !

some of view...

some of view...

some of view...

last potrait before turun...

dekat bawah gunung Gap ni kalau jalan sikit je memang dah sampai Bukit Fraser dah tapi aku tangkap gamba kat signborad tu je...badan dah penat dan berpeluh so kitorang decide singgah kat masjid untuk solat nak pegi makan....next time bole pegi lagi...kira worth sangat ! ..trip kali ni memang enjoy je sebab rasa fun dan excited dapat tawan dua gunung....so ni last mission aku untuk tahun 2016...2017 maybe another mountain and hills pulak !


dekat sangat dah ngan Bukit Fraser !


2 comments:

Pha Is said...

wow.. tahniah..

Amer Ridzuan said...

WOW.. BOLEH MASUK LIST TRAVEL 2017 NIH :)