Thursday, March 30, 2017

MyeongDong Topokki & The Housemaid (Cohaugai) review ^^



salam..any0ng hasey0 !!!
rabu lepas lepas kelas pagi pegi Mines, Serdang jap sebab nak redeem tiket movie free...actually dah lama aku dapat movie access tu tapi memang target minggu ni baru nak pegi sebab nak habiskan program dan presentation..kasi lapang sikit kepala otak..haha




mula mula ingat nak tengok Beauty & The Beast but midnight baru start....movie lain macam kurang berkenan je so aku decide tengok movie The Housemaid film Vietnam genre horror & romance..nanti aku akan buat review..actually nak share tempat makan yang aku baru try kat Mines tu...Myeongdong Topokki nama dia...restoren ni berkonsepkan makanan jalanan korea ...sementara tunggu show time aku pun lunch lah kat situ,...yang best nya kedai ni set makanan dia dah sekali dengan air, side dish & banchan yang korang boleh refill...




time tu aku order Cheese Rapokki which is Teopokki + ramyun + cheese....memang dah lama nak makan cheese rapokki ni...few month lepas time pegi dubuyo cheese rapokki tu out of stock...so dah lama nak try dish ni...dah alang alang ada so aku order je lah....time aku pegi almost lunch hour tapi tak ramai lagi orang...so kejap je tunggu....




so far aku rasa teopokki kat kedai ni betul betul kena ngan tekak aku...kepekatan kuah dia dan rasa pedas pedas memang aku suka sangat..portion dia boleh tahan banyak kalau nak dibandingkan ngan dubuyo....lepas tu dia ada bagi kimbap sekali dalam 5 pieces...rasa pun nice dan banchan dia ada sayur campur, kimchi & ikan bilis goreng...lepas habis semua aku request kimchi lagi...dah alang alang banchan free tambah je lah...kimchi dia pun sedap sangat ! so lepas ni kalau nak try the best korean street food boleh lah usya restoren Myeong Dong Topokki yang berdekatan ngan tempat korang...


MYEONGDONG TOPOKKI




Review filem The Housemaid ( COHAUGAI)



Cerita ni dah lama ada kat Vietnam tapi baru masuk Malaysia..kisah tentang seorang gadis Vietnam yang merupakan anak yatim diterima bekerja kat sebuah rumah agam di ladang getah berhantu dan jatuh cinta dengan pemilik ladang tu yang berbangsa Perancis, Kapten Sebastian Laurent yang berstatus duda...opening cerita ni dia tunjuk macam mana wife dia bunuh anak dia dan diri dia sebab menunggu kepulangan Kapten Laurent ni...cinematografi cerita ni menarik sangat dengan latar permandangan ladang getah, rumah agam lama dan nature view keseluruhan cerita ni...at last ada plot twist yang jauh dari expectation aku....rupanya perempuan Vietnam tu nak balas dendam atas kematian ayah dan ibu dia....tapi dalam masa yang sama dia fall in love dengan Kapten Laurent dan roh ex-wife kapten ni masuk dalam diri dia....nampak horror tapi tak berapa nak seram sangat sebenarnya....even aku duduk sorang sorang kat row aku tapi takde rasa nak menjerit pun..haha....overall aku bagi rate filem ni 6/10 ^^





Tuesday, March 7, 2017

Wordless Wednesday ^^

salam..any0ng hasey0 !!!

Image result for KATA-KATA HIKMAH HAMKA

lumrah hidup kadang berada di atas, kadang berada di bawah...bertabahlah saat kau sedang diuji dan berpada padalah saat kau merasa senang....ada saat kau jatuh tersungkur saat orang lain sedang berada di atas....saat itu muhasabah lah....jangan pernah mengalah kerana hidup ini sangat singkat untuk kau terus tangisi kegagalan itu....kadang ada orang yang mempersoalkan tanpa merasai sendiri apa yang kita rasakan....pedulikan semua itu dan teruskan capai impianmu 💪💪💪

If you fail to plan, you are planning to fail - Benjamin Franklin 

anyeong higasey0 ! 😁👯